Yer fıstığının faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir & Yer fıstığı alerjisi

Enerji deposu olan yer fıstığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Kullanımı Persler ve Romalılara dayanan yer fıstığı tüketimi en çok tercih edilen kuruyemişlerden biridir. Aynı zamanda ezilip sürülebilir hale de getirilir. İçeriğindeki sağlıklı yağ metabolizmanın işleyişini etkiler. Peki Yer fıstığının faydaları nelerdir?

Yer fıstığının kalorisi yüksek olmasına rağmen kilo almaya neden olamaz. Çünkü içerdiği kalori enerjiye dönüşür. Bu bakımından nadir yiyeceklerden biridir. Yaz kış bulunmasına rağmen kışın daha fazla tüketilen yer fıstığı, sağlığa faydası olan pantotenik adlı bir asit içermektedir. Ayrıca Potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir, selenyum, çinko sağlığa faydası olan bu mineraller açısından da oldukça zengindir. Vücuda giren bakterilerle savaşmak için bağışıklığın güçlü olması gerekir. Yer fıstığı bu bakımdan oldukça fayda sağlar. Bağışıklığı güçlendirerek kanserli hücrelerle bile savaşmasını destekler. Aynı zamanda düşük oranda kolesterol içerdiğinden kalp ve damar hastalıklarının riskini de azaltır.

YER FISTIĞININ FAYDALARI NELEDİR? 

Oleic yağ gibi doymamış yağ asidi sayesinde damar sağlığını korur. Tıkanmaya neden olmaz. Ayrıca kan düzeyini dengede tutar. 

Vücudun sağlıkla gelişmesi için protein ve amino asit maddeleri ihtiyacı vardır. Bu maddeleri kendiliğinden üretemediğinden ek takviye gerekir. Yer fıstığı bu ek besin takviyesinde yumurta ve beyaz etten sonra en etkili olandır. Günde bir avuç yer fıstığı tüketerek vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 30 karşılanmış olunur. 

Cildin en çok ihtiyacı olan vitamin ise E vitaminidir. Yer fıstığı içerdiği E vitamini sayesinde cildin deforme olmasına neden olan bakterilere karşı savaş açar. Akne ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin yaşanmasını engeller. Ayrıca bazı araştırmalarda egzama ve sedef gibi ciddi hastalıkları da engellendiği ortaya çıkarılmıştır. E vitamini sayesinde cildin yanı sıra saçlara da fayda sağlar. Saçların dökülmesini önleyerek daha parlak ve canlı görünmesini destekler.

Başka bir araştırmada ise yer fıstığını hamilelik zamanında tüketildiğinde bebeklerindeki meydana gelme ihtimali olan nöral sorunların yüzde 60’ını azaltığı görülmüştür. 

Bazı yörelerde yer fıstığı kabukları kaynatılarak tüketilir. Bu su içerdiği biochanin maddesini 4 kat fazla artırır. Bu madde vücuttaki tüm bakteri ve zararlı hücreleri idrar yolu ile söküp atar. Ayrıca yer fıstığı suyu yaraların iyileşmesinde ve ağrıların şiddetini azaltmada kullanılır. 

Yapılan araştırmalarda balla karıştırılarak elde edilen yer fıstığı ezmesi kilo vermede yardımcı olur. Haftada 3 defa tüketerek obezite riskini de azaltır.

YER FISTIĞI ALERJİSİ!

Güçlü bir vitamin ve mineral deposu olmasına rağmen bazı insanlarda yer fıstığı alerjiye neden olur.  Aflatoksin adında bir küf maddesini üreten yer fıstığı ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bu da öncelikle iştah kaybına sonra sıklıkla tekrar eden baş ağısı ve vücut yorgunluğuna yol açar. Özellikle sıcak havalarda bu etki hızla ilerler ve terleme göz içinin sararması gibi durumlar yapar. En yaygın gıda zehirlenmesine neden olan yer fıstığı, bazılarında boğaz kaşıntısı ve nefes darlığı gibi belirtilerle görülürken bazılarında ise cilt kaşıntısı olarak meydana gelir. 

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir