Muskatın faydaları nelerdir? Yemeklere muskat baharatı eklerseniz…
Yavaş yavaş Türk mutfağında da yer bulamaya başlayan muskat, içerdiği aromatik tat ve kokuyla yeni bir lezzet içerir. Tropik ağaçlarda yetişen muskat, Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla kullanılır. Özellikle alternatif tıpta doğal ilaç olarak kullanılan muskatın insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Peki muskatın faydaları nelerdir? Haberin detayında muskata dair merak edilen her şeyi bulabilirsin.
Hint cevizi olarak da bilinen muskat portakal ağacına benzer bir cinsteki ağaçta yetişir. Hindistancevizi ile herhangi bir akrabalığı ve benzerliği yoktur. Karayipler’de yetişen bu besinin tohumları baharat olarak kullanılır. Tohumların içinde uçucu yağ ve rezin bulunur. Etli kısmı yoğun tatlı olan muskatın koyu bir rengi olduğundan yemeklere çok az miktarda konulur. Özellikle Endonezyalılar muskatın etli kısmı ile palmiye şekerini karıştırıp güneşte kurutarak tüketiyorlar. Aşırı tatlı bir tadı var. Bu yüzden şeker hastalarına asla tavsiye edilmez. İştah açıcı özelliği olan muskat, Hindistanda tohumu öğütülerek tüketilir. Avrupa’da ise daha çok et ve patates yemeklerinde tatlandırıcı olarak eklenir. Japonya’da köri sosunun içine eklenir. Sütle beraber alındığında sin,r sistemini deforme eder. Kişinin baygınlığına neden olabilir. Uzmanlar bu baharatın kesinlikle yüksek dozda tüketilmesini tavsiye etmez. Bağırsaklarda gaz salınımını artırır.
MUSKATIN FAYDALARI NELERDİR?
– Yemeklerden sonra sıklıkla hazımsızlık yaşayan kişiler için adeta doğal ilaç görevini görür. Besleyici yapısı vardır. Yüksek dozda tüketilmedikçe bağırsak hareketlerini kolaylaştırır.
– Rahat gaz çıkartmayan kişilerin rahatlamasını sağlar. Ancak uzmanlar fazla abartılmadan tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor.
– Çocuklarda ve depresyon döneminde olan kişilerde yaygın olarak görülen iştahsızlık problemine doğal çözümdür.
– Yüksek dozda tüketilmedikçe sinirleri yatıştırmada etkilidir. Sıklıkla stres ve depresyon gibi ruhsal durumlar yaşayan kişilerin bir çay kaşının ucu kadar yemeklerine katmaları faydalı olur.
– Tatlı ve aromatik bir tadı olduğundan tükürükteki hücrelerin kokmasını sağlar. Bu da ağzı kokan kişiler için doğal bir çözümdür.
– Adet dönemlerindeki kasık sancılarına adet kanamaları sırasındaki yüksek ağrıları dindirmede de etkilidir.
– C vitamini bakımından zengin olduğundan antioksidan özelliği bulunana muskat bağışıklık sistemini temizler. Serbest radikalli hücrelerin atılmasında etkili olur. İdrar yolu ile tüm toksinleri atar.
– Özellikle kış aylarında antiseptik özelliği sayesinde grip ve soğuk algınlığına karşı vücudun direncini artırır.
– Bulantı ve kusma şikayeti olan kişilerin kısa zamanda bu rahatsızlıklarından kurtulmalarını sağlayan doğal ilaçtır.
– Uzmanlar çocuk yapmak isteyen genç çiftlerin tüketmesini tavsiye eder. Hamile kalma olasılığını yükseltir.
MUSKAT NASIL KULLANILIR?
En çok baharat olarak kullanılan muskat, kremi ve çayı da yapılır. Mutfaklardaki yerini almaya başlayan muskat, sos, kurabiye ve yemeklerin ham maddesidir. Değişik tadı olan muskatı diyette olanlar salatalarına ekleyebilir. Muskat vücudun direncini ve enerjisini artırarak diyetin daha sağlıklı geçmesini destekler.
MUSKATIN ZARARI VAR MIDIR?
Süt ile aşırı tüketildiğinde sanrılara ve halüsinasyonlara neden olur. Ayrıca fazla tüketenlerde baş ağrısı ve mide bulantısına zemin hazırlar. İçeriğinde protein fazla olduğundan bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Alerjik reaksiyona neden olan muskat, kalp ritim bozukluğu gibi ruhsal hastalıklarda yaşanabilir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!