Vücutta iltihap olduğunu gösteren belirtiler nelerdir? Vücuttan iltihap atan besinler…

Toplumda yaklaşık 4 kişiden ikisinin vücudun da ya da kanında iltihap vardır. Şiddetli vücut ağrılarına ve akabinde hastalıklara davetiye çıkaran iltihap hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki iltihap neden olur? Vücutta iltihap olduğunu gösteren belirtiler nelerdir? Hangi besinler vücuttaki iltihabı kurutuyor? Tüm bu sorunların yanıtlarını haberin detayında bulabilirsiniz.

İltihap mikrop, bakteri ve virüsler nedeniyle vücudun belirli yerlerinde oluşur. İki çeşitte oluşan iltihap birincisinde hızla oluşur ve dışarı atarak kendini belli eder. Diğerinde ise daha yavaş ilerler ve kronik ağrılara neden olur. İltihabın ileri boyutu bölgesel işlevin yavaş yavaş fonksiyonlarını yitirmesine sebebiyet verir. Bu sürece sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam da eklendiğinde iltihabın oranı artar. Özellikle trans ve karbonhidratlı besinler bu süreci artırır. Aynı zamanda işlenmiş şeker vücuttaki yağ dokularında deforme yaratır. Kızarıklık, şişlik, vücut ısısında artış ve bölgesel ağrılarla kendini belli eder. 

İLTİHAP NEDEN OLUR?

Yağlı ve karbonhidrat oranı yüksek olan besinler vücudumuzda bölgesel iltihaplanmalara neden olur. Bu bölgesel kilolar vücudumuzun dengesiz bir yapıya sahip olmasına sebebiyet verir. Aynı zamanda sağlık sorunlarının meydana çıkar. İltihabın oluşmasında en yaygın nedenler; bakteri, virüs ve mantarın vücutta yer etmesidir. Bunun dışında cildin dışarından yara, kesilme gibi durumlar yaşaması ile kana havadan giren zararlı maddele de neden olur. Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatan; akut bronşit, gut, egzama, sedef, astım, karaciğer yağlanması, kolit, bağırsak hastalıkları da iltihabın artmasına yol açar. 

VÜCUTTA İLTİHAP OLDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER NELERDİR?

– Kulak arkası, dirsek, diz, kalca kemiği, boyun, el ve ayak bileklerinde şişlik

– Eklem ve kaslarda motor hareketleri sırasında ağrı ve tutulma

– Kronik halsizlik, yorgunluk ve uykusuzluk

– Ruhsal sorunlarda artış: Stres ve depresyon

– Sindirim hareketlerinde dengesizlik: İshal veya kabızlık

– Vücut ısısında hastalık olmamasına rağmen aniden yükselme

– Uçuk ve ağız içi yaraların sıklıkla yaşanması

– Sıcaklanmaya bağlı kalp atışlarında dengesizlik

– Geçmeyen baş ağrısı ve davranış bozuklukları gibi belirtiler iltihap oranın fazla olduğunu gösterir.

İLTİHABIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Artan belirtilerle kişinin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir. Bunun akabinde iltihabın vücutta yer etmesine neden olan sorun tespit edilir Tedaviye geçilir. Tedavide genellikle iltihap kurutucu ilaçlar ve kas kemiklerin rahatlaması için yatıştırıcı ilaçlar verilir. En yaygın iltihaplı ilaçlar kortizon içerir. Bu yüzden kortizonlu ilaçlar doktor gözetiminde kullanılmalı.

HANGİ BESİNLER VÜCUTTAKİ İLTİHABI KURUTUYOR?

Prof. Dr. Mehmet Öz’ün vücudumuzdaki iltihapların oluşmasını önleyen ve vücudumuzdan atmaya yardımcı olan besinleri saydı: 

OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ

Karaciğer iltihaplanmaları önlemek için omega-3 yağ asitlerinin yüksek olduğu balık tüketilmelidir. Haftada bir prosiyon balık oluşma ihtimali olan iltihaplanmayı engellediği gibi olan iltihabı da vücuttan atmaya yardımcı olur.

ZERDEÇAL

Özellikle ağız içi iltihaplanmalarında etkili olan zerdeçal hem doğrudan tüketilir hem de yemeklere katılarak tüketilebiliyor. 

AVOKADO

Vücudumuzdaki ödemleri atmanın en etkili yollarından biri doymamış yağ asitleri içeren besinlerdir. Bu besinler arasında da avokado birinci sırada yer alır. Her sabah bir adet avokadoyu üçe bölerek tüketilmesinde fayda var.

YEŞİL ÇAY

Yemek borusundaki bakterileri dışkılama ile atmada yardımcı olan ve metabolizmayı hızlandıran yeşil çay da vücuttaki iltihapları temizlemede etkilidir. Yapılan araştırmalarda yeşil çay içerdiği kateşin maddesi sayesinde vücuttaki iltihapları temizlemede en etkili madde olduğu tespit edilmiştir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir