Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir? Bahar alerjisinden nasıl korunur?
Ekim ayının da gelmesiyle beraber havalar soğumaya başladı. Tarlalardaki otların bitmeye başlamasıyla etrafa yayılan polenler burun yoluyla sinüs yoluna girer. Burada biriken polenler kılcal damarların genişlemesine yol açar. Beraberinde hastalıklara neden olur. Peki Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? İşte soruların yanıtları:
Bahar alerjisi genellikle Mart ayında baÅŸlayarak Haziran’a kadar devam eder. Ancak zaman zaman kiÅŸilerde kış dönemine geçiÅŸ zamanında da görülüyor. Genellikle polenlerden kaynaklı çıkan alerjik durum aynı zamanda, deÄŸiÅŸen hava basıncı ve güneÅŸe karşı olan hassasiyete karşıda görülür. Bu gibi durumlara karşı hassas olan kiÅŸilerde bağışıklık sistemi harekete geçer. Vücudun tehlike altında olduÄŸunu fark eden bağışıklık sisteminin gösterdiÄŸi tepkime sonucu gözlerde, burun bezlerinde ve solunum yolunda hastalıklara neden olur. Nefes darlığı, göz yaÅŸarması, uyku hali, sürekli hapşırma ve iÅŸtahsızlık gibi belirtilerle kendini gösteren bahar alerjisi birçok kiÅŸi tarafından önemsenmez. Ancak tedavi gerektiren bir rahatsızlık olan bahar alerjisi sürekli nükseder. Bahar alerjisi çevresel faktörlerin etkisiyle göz ve burundaki kılcal damarların geniÅŸlemesiyle meydana gelir. Halk arasında buna saman nezlesi ya da polen alerjisi de denilir. Bahar alerjisi ilerlediÄŸinde gözlerde konjoktivitte, üst solunum yollarında alerjik rinitte, akciÄŸerlerde astım, ciltte ise egzama gibi hastalıklara yol açar.
BAHAR ALERJÄ°SÄ°NÄ°N NEDEN OLDUÄžU HASTALIKLAR
– Burun tıkanıklığı ve burun bezlerinin büyümesi bahar alerjisinde en sık görülen rahatsızlıklardır. Burun kanallarından giren ve bezlere yerleÅŸen tozlar polenler tıkanmaya neden olur. Tıkanma sürekli hapşırmayı tetikler. Hapşırmanın sıklığı ise kan akışını ve kalp atışını olumsuz etkilediÄŸinden ufak gibi görünen rahatsızlık ciddi hasarlar bırakır.
– Rüzgarla beraber toz ve polenlerin yayılması ile akciÄŸerlerde birikir. AkciÄŸerlerin zamanla iltihaplanması ile astım ortaya çıkar. BronÅŸların zamanla tıkanması ile de nefes darlığı uyku sırasında aniden uyanma gibi durumlar yaÅŸanır.
– Burun ve akciÄŸerleri etkileyen alerji aynı zamanda göz kanalarını da etkiler. Alerjik konjonktivit olarak adlandırılan göz hastalığı erken tedavi edilmediÄŸinde görme kaybına neden olacak kadar ileri gidebilir. Uykudan uyanırken gözlerin ÅŸiÅŸ olması, sürekli sulanması ve kaşınması gibi belirtilerle kendini gösterir.
– Yaygın olan durumlardan biri de sinüzit ve migren hastalıklarının belirtilerine benzeyen baÅŸ aÄŸrısının yaÅŸanmasıdır. Ancak alerjik sürecinde yaÅŸanan baÅŸ aÄŸrısının temeli vücut basıncının deÄŸiÅŸen hava durumuna ayak uyduramamasından kaynaklanıyor. Bu sadece baÅŸ aÄŸrısı deÄŸil aynı zamanda kulak aÄŸrısına neden olur. AÄŸrıların yaÅŸanmasının sebebi vücut ısınının deÄŸiÅŸen hava sıcaklığına karşı hazırlıklı olmaması sonucunda iç ve dış oksijen farkının solunum kanallarına baskı yapması ile yaÅŸanır.
BAHAR ALERJÄ°SÄ°NÄ°N BELÄ°RTÄ°LERÄ° NELERDÄ°R?
– Göz içi kızarması kaşınması ve sulanması
– Işığa karşı hassaslaÅŸan gözler ve ses karşı hassaslaÅŸan kulaklar
– Vücutta ısı farkının olması
– Ä°ÅŸtahsızlık ve sürekli yorgun hissetme
– Tek seferde 5’ten fazla hapşırmaÂ
– Göğüs ve kalp aÄŸrılarının artması
– Kulak çınlaması
– Burun akıntısı ve sürekli öksürme
SAMAN NEZLESÄ° NEDÄ°R?
Alerjik rinit olarak adlandırılan saman nezlesi sinüs kanalarını tıkayarak burundan nefes alınmasını engeller. SoÄŸuk algınlığı belirtilerine benzer semptomlar görülür. Saman nezlesi herhangi bir virüsün neden olduÄŸu rahatsızlık olmadığından bağışıklık sistemini direk etkilemez. Ancak dolaylı yolda vücuda hasar verir. Çünkü tıkanan burun kanalları yeteri miktarda hava alınmadığından vücut yeterli oksijeni saÄŸlayamaz ve biriken havayı da vücuttan atamaz. Bu da baÅŸ aÄŸrısına yorgunluÄŸa ateÅŸlenmeye burun akıntısına yüz aÄŸrısına neden olur.Â
BAHAR ALERJÄ°SÄ°NDEN NASIL KORUNUR?
– Bu aylar içerisinde sıklıkla A, C, E ve D vitaminleri içeren meyve tüketilmelidir.
– Kapalı alanlar sürekli havalandırılmalı, kapalı ortamda çalışanların sıklıkla hava alması lazım.
– Klimalarda polen filtresi kullanılmalıdır.
– Polenlerin çok olduÄŸu öğlen ve akÅŸam üstü saatlerinde kıyafetler dışarıda kurutulmamalı ya da toplandığında iyice çırpılmalıdır.
– Su tüketimi bu mevsimlerde 3 litreye kadar çıkılmalıdır.
– El yüz temizliÄŸine dikkat edilmelidir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!