Meme kanseri hastaları için protez sütyen üretimi
Dünya genelinde en sık görülen hastalıklardan biri olan meme kanseri özellikle genç yaşlarda görülmeye başladı. Dünya genelinde 2 milyona aşkın kadında nadiren de olsa erkeklerde görülen meme kanseri ülkemizde 18 bin kadın bu hastalıktan muzdariptir.
Yeni İnci markası her alanda kadınların yanında olduğunu gösteren bir araştırmaya imza attı. İç giyim markası olan Yeni İnci, Onkolog Doç. Dr. Yavuz Dizdar’dan erkeklerde nadiren kadınlarda ise daha fazla görüne meme kanseri hakkında bilgi aldı. Dizdar ise bu konu hakkında yaptığı açıklamada genetiksel bir rahatsızlık olan meme kanseri erken evrede tespit edildiğinde iyileşme oranının yüksekliğini vurguladı.
MEME KANSERİ NASIL FARK EDİLİR?
Yakın aile fertlerinde meme kanseri mevcutta hastanın mutlaka ergenlik çağlarında uzmana görünmesi lazım bunun akabinde her yıl düzenli olarak hastaneye gitmesi gerekir. Çünkü ne zaman oluşacağı belli olmayan kanser türlerinden biridir. Memede şişlik, akıntı ve ağrı gibi belirtilerle görülen meme kanseri hakkında Dizdar, “İlk yöntem olarak her kadının kendi memesini muayene etmesini öneriyoruz. Özellikle banyo yaparken sıcak suyun etkisiyle meme dokusu yumuşadığı için muayene yapmak daha kolay hale geliyor. Banyodan sonra arkaya doğru uzanıp, elinizi memenizde dolaştırarak, sıra dışı bir şey var mı diye bakmak gerekiyor. Diğer bir yöntem memeye detaylı bir şekilde bakılmasını sağlayan ultrasonografi. Sonrasında ise bu yönteme mamogrofi eklendi. Yalnız mamografinin genç bireylerde geçerliliği zayıf. Sonrasında ise tarama yöntemlerine MR eklendi. Bu yöntemlerin hepsinin görme biçimleri birbirinden farklı. Teknoloji her geçen gün gelişiyor ve sürekli yeni yöntemler ortaya çıkıyor. Ancak hiçbir belirti yokken sürekli bu yöntemlerle taramalar yapılması doğru değil. Eğer belli bir belirti varsa tabii ki gerekli taramalar mutlaka yapılmalıdır. Bunun dışında 50 yaşından sonra yılda bir kez mamografi çektirilmesini öneriyoruz. Burada ise önemli olan nokta çekilen mamografilerin mutlaka saklanmasıdır. Çünkü eğer meme dokusunda bir değişiklik gözlemleniyorsa daha önce çekilen mamografi sonucuna bakarak karşılaştırmak yapmak hastalığın tespiti açısından büyük fayda sağlıyor. Onun dışında eğer içiniz rahat etmiyorsa ara ara sadece ultrasonla memenize baktırabilirsiniz. Çünkü diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hastalığın gidişatı açısından önem taşıyor. Memede oluşan tümörün küçükken tespit edilmesi, o tümörün büyümeden kolayca temizlenmesi açısından oldukça önemli. Aksi takdirde tümör büyüdüğü zaman müdahale edilmesi ya da tedavi uygulanması daha zor bir hale gelebiliyor” şeklinde açıklama yaptı.
Günümüzde tedavi yöntemlerinin geliştiğini hatırlatan Dizdar, BRCA gen testi pozitif olan kişilerin risk grubunda olduğunu söyledi. Meme kanseri tespit edildikten sonra tedaviye ek olarak kişinin sağlıklı beslenmesine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.
PROTEZ SÜTYEN!
Yeni İnci Yönetim Kurulu Başkanı ise tedavi sürecinde bazı hastaların göğüslerinde yaşanan kusur için protez sütyen üretimi yaptıklarını “Yeni İnci olarak yıllar önce meme kanseri olan bir kadının talebi üzerine protez sütyen üretmeye başladık. Meme kanserine yakalanmış ve bu nedenle göğsünü kaybeden kadınların operasyondan önceki fiziki görüntülerine sahip olmaları için ürettiğimiz protez sütyenlerimiz, kişiye özel olarak büyük bir titizlikle üretiliyor. Ticari kaygı olmadan yaptığımız bu üretimi aslında sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Protez sütyen ürünümüzle bu hastalığa yakalanan kullanıcılarımıza en iyi ürünü sunmayı ve böylelikle kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamayı hedefledik. Protez sütyenler ülkemize Çin’den ithal ediliyor ve medikal malzeme olarak oldukça yüksek bir fiyatta satışa sunuluyor. Ayrıca sadece 4,5 beden seçeneğiyle üretildiği için birçok kullanıcı kendisi için uygun olan ürüne ulaşamıyor. Biz uygun fiyatla ve 24 farklı beden numarasıyla satışa sunduğumuz protez sütyenlerimizle bu hastalığa yakalanan tüm kadınlarımıza ulaşmayı ve onlara bu konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Keşke hiçbir kadın bu hastalığa yakalanmasa ve protez sutyeni bir adet bile satmasak. Ama maalesef durum bu şekilde ilerlemiyor” sözleriyle anlattı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!