Dikenli incirin bilinmeyen faydaları nelerdir? Dikenli incir nasıl tüketilir?

Adana’da pazar tezgahlarında yerin, alan dikenli incir, kolesterol düşürmeden sindirimi düzenlemeye kadar birçok faydası vardır. Aynı zamanda kemiklerin gelişmesine yardımcı olan dikenli incir, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında yer alır. Peki Dikenli incirin bilinmeyen faydaları nelerdir? Dikenli incir nasıl tüketilir?

Anavatanı Kuzey Amerika topraklarında bulunan kaynanadili denilen kaktüslerinde yetişen dikenli incire, Dikenli armut ya da hint şekildi denir. Yüzeyinde dikenler bulunan dikenli incirin içindeki sulu yeri tüketilir. Turuncu, sarı, kırımızı ve mor renklerde bulunur. Ülkemizde ise Akdeniz bölgesinde yaygın olan dikenli incire birden fazla isim takılmıştır. Kürek yemişi, pabuç inciri, kilis inciri, babusta bunlar arasında yer alır. Alternatif tıpta sıklıkla tercih edilen dikenli incirinden reçel, pestil ve lokum yapılır. Bunun dışında özü akıtılarak elde edilen yağı aromatik yağlar arasında en yaygınıdır. Kabukları kurutulup çay yapılır. Kendine özgü bir kokusu var tadı vardır. Ancak direk yemek için oldukça zahmetli bir meyvedir. Ayrıca zahmetle de toplanır. Bilim literatüründe opuntia ficusindica olarak geçer. Mart ve Haziran aylarında çiçeklenmeye başlayan kaktüs ağaçları yaz ve sonbahara doğru olgun meyveler çıkartır. İçeriğinde yüksek oranda K, A, E ve C vitaminleri barındırır. 

DİKENLİ İNCİRİN BİLİNMEYEN FAYDALARI NELERDİR?

– Antioksidan bakımından zengin olan dikenli incir, bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Virüs ve bakterilere karşı vücudun koruma kalkanını artıran dikenli incir, kısa sürede de iyileşmesi sağlar.

– Günde bir tane tüketilen dikenli incir, gün boyu enerjik ve zinde kalınmasını sağlar. Stres ve depresyon gibi ruhsal sorunların yaşanma ihtimalini azaltır. 

– Vücudun en çok ihtiyacı olan potasyum desteğini sağlayarak kalp ve damar hastalıkların oluşmasını engeller. Ayrıca kötü kolesterol seviyesini düşürerek kan basıncını dengeler.

– Yapılan araştırmalarda yüksek lif içeren dikenli incir, mide ve bağırsak fonksiyonlarını güçlendirerek besinlerin ayrışmasını sağlar. Kabızlık oluşumunu engeller. Uzun süre tokluk sağladığından diyet yapanlar tüketebilir.

– Şeker hastalarının da kolaylıkla tüketilebileceği besinlerden biridir. Doğal insülin sayesinde kandaki şekeri dengeler. 

– Kış aylarında artan virüs ve gribal enfeksiyonlu hastalıklara karşı etkili olan dikenli incir, solunum yolları nedeniyle oluşan iltihaplı balgamı temizler.

NOT: Aşırı tüketilmesi önerilmez aksi halde faydalı olan bu besin aşırı ishale neden olabilir.

DİKENLİ İNCİR NASIL TÜKETİLİR?

Eldiven takılarak çevresi soyulan dikenli incirden genellikle reçel yapılır. Bunun dışında meyve sıkacağından geçirilip meyve suyu olarak tüketilebilir. Yaz aylarında genellikle serin serin tüketilmesi tavsiye edilen dikenli incir, kış aylarında bölünüp kaynatılıp içilmesi tavsiye edilir. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir