Hazır mama nasıl yapılır? Biberonda kalan mama tekrar verilir mi? Evde mama suyu yapımı
Mama ile beslenen bebekli annelerin hazır mama tüketimi ile ilgili bilmesi gereken ufak ayrıntılar, bebek için hayat kurtarıcı nitelikte olabilir. Bebek mamalarının bozulup bozulmadığı nasıl anlaşılır? Evde hazır mama nasıl yapılır, Biberonda kalan mama bebeğe tekrardan verilir mi? Bebekler için pirinç unu mama tarifi! İşte hazır mama tüketimi ile ilgili merak edilenler…
Çeşitli nedenlerden dolayı sütünüzün miktarında yetersizlik varsa mecburiyetten dolayı hazır mamalara başvurmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun için her ne kadar doktor kontrolünde ilerleyerek mama tüketimine geçecek olsanız da doğal yöntemlerle kendi sütünüzü arttırmak ve bebeğinizin ilk altı aylık döneminde sadece anne sütü ile beslemeniz daha doğru bir davranış olacaktır. Bebeğin ihtiyaç duyduğu besin değerlerini tam anlamıyla sadece ve sadece anne sütünden alan bebeğin bağışıklık sistemi güçlenecek ve gelişimi daha hızlı ilerleyecektir. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre en az iki yıla kadar anne sütü alınmalıdır. Anne sütü alan bebekler daha sonra mama tüketimine geçirileceği zaman dikkatli davranılması gereken pek çok husus var. Bebeklerin hazır mamalardan olumsuz etkilenmemesi için mama yapımında bazı püf noktalara dikkat etmek ve özellikleri iyi bilmek gerekir. Peki anneler hazır mamaları nasıl hazırlamalı? Mama suyu sıcak suyla mı yoksa soğuk suyla mı yapılmalı? Biberonda kalan mama tekrar bebeğe verilir mi? Biberonda mama ne kadar bekletilmeli? Evde mama suyu yapımı…
BİBERONDA MAMA NE KADAR BEKLETİLEBİLİR?
İçerisinde süt ve süt ürünlerinin bulunduğu mamaların biberonda durma süresi epey kısıtlıdır. Dışarıdaki maddelerden çok kolay şekilde etkilenip tepki gösterecek olan süt ürünleri, bakteri üreme riskinden dolayı günlük taze şekilde tüketilmelidir. Gelişimi desteklemesi bakımından tercih edilen sütlü mamalarda annelerin bilmesi gereken en önemli nokta mamanın biberonda durma süresi ile alakalıdır.
Biberonda mamayı bekletme zamanı kesinlikle 1 günü geçmemelidir. Sadece sütlü mamalarda değil sebze kapsamlı mamaları da taze, püre halinde tüketmek önemlidir. Taze sebzeler süt ürünlerine göre daha dayanıklı olduğu için buzdolabında en fazla 3 gün bekletilebilir. Tezgahta bekletilen biberonu her defasında çok iyi bir şekilde steril etmeli, gerekli hijyen sağlanmalıdır.
Sütlü ve sebzeli mamaların dışında birçok farklı meyveden yapılan mamalar da bozulmaya ve bakteri üretmeye elverişli olduğu için buzdolabından çıkarılmamalıdır. Tuzlu ve tatlı mama biberonlarının farklı farklı olması bozulma süresini uzatacaktır. Annelerin iki ayrı biberon kullanması daha mantıklıdır.
BEBEKLER FİNCANLA NASIL BESLENİR?
Fincanı yarı oturur şekilde tuttuğunuz bebeğinizin dudağına doğru yaklaştırın. Hafif eğme hareketi uygulayarak fincanı alt dudak kısmına dayayın. Bebeğiniz çok küçükse bu esnada dili ile sütü alacaktır. Büyük bebekler ise süt emer gibi bir pozisyonda duracaktır. Ucu küçük huni modelinde olan özel fincanlar da vardır ve bu tarz modeller bebekler için en idealleridir.
EVDE HAZIR MAMA NASIL HAZIRLANIR? BEBEK MAMASI YAPIMI
Süt dönemindeki çocuklara özel olarak üretilen toz mamalar daha uygun fiyatlı ve hazırlanması daha kolay bir mama çeşididir. Kutuda belirtilen talimatta ne kadar miktarda suya ne kadar toz mama ekleneceği belirtilmiştir. Ölçekle tozu alırken sıkıştırmadan almaya dikkat ederek suya eklemeye özen gösterin. Bu esnada ölçeğin dışına çıkmamaya çok dikkat edin! Mamanın çok az su ile pişirilmesi aşırı yoğunluğa sebep olur. Yoğunluktan dolayı bebekte kısa zamanda kilo alımı ve böbreklerde olumsuz etkiler görülür.
PİRİNÇ UNU MAMASI YAPILIŞI:
MALZEMELER:
1 yemek kaşığı tepeleme pirinç unu
1 su bardağı su
2 adet kayısı
1 tatlı kaşığı pekmez
HAZIRLANIŞI:
Pirinç ununu 1 su bardağı miktarındaki suyla güzelce pişirin. 2 tane kayısıyı veya sevilen meyveyi rendeleyin. Pirinç unuyla karıştırdıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı pekmez ekleyin.
Afiyet olsun…
AŞAMA AŞAMA HAZIR MAMA YAPIMI…
Kaynattığınız suyu biberona koyduktan sonra biraz soğuması için buzdolabına koyun. Ilık hale gelince mama kutusunda belirtilen talimata uygun ölçekte mamayı koyun. Genelde hazır mamada temel ölçek 30 cc’ye 2 ölçek miktarıdır. Eğer farklı bir cc miktarı koyacaksanız yarıdan fazlasını kaynattığ soğumaya beklettiğiniz kaynamış yeni suyu parmakla kontrol edin. Ilıklaşınca bebeğinize verin.
MAMA YAPIMINDA EN ÇOK MERAK EDİLENLER! ADIM ADIM MAMA…
1- MAMA SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Amerikan Sağlık Örgütü, musluktan akan sıcak suyun kurşun değerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Eğer sıcak su alınması zorunlu ise ilk önce 30 saniye kadar soğuk su akıtın daha sonra suyu kaynatarak ılıtılmış hale getirin.
2- BİBERON STERİL EDİLİR Mİ?
İlk defa kullanılacaksa mutlaka çok iyi bir şekilde steril edilmesi gerekir. Her defasında ince bir temizlik için saatlerinizi vermenize gerek yok biberonu sıcak suyla yıkamak ve kaynar suda bekletilmesi yeterlidir.
3- BİBERONDA BEKLETİLEN MAMA BEBEĞE VERİLİR Mİ?
Bebeğinizin mamasını hazırlayıp biberona koyduğunuzda beslenme işlemi bittikten sonra mama kaldıysa ilk 1 saat içinde içirilebilir. 1 saat sonrası bakteri oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Ayrıca mamayı soğuk yemek bebeklerde gaz problemini tetikleyecektir.
HAZIR MAMA YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? HAZIR MAMA İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR…
İlk aylık dönemdeki bir bebeğiniz varsa mama suyunu hazırlarken dikkat etmeniz gereken şey kaynatıp soğuttuğunuz ılık içme suyunu küçük su şişesi miktarında ayarlamanızdır. Devamlı ısıtılan aynı suyun sodyum seviyesinin artacağı bilinmelidir. Beslenme sonrasında gaz sorunuyla karşılaşmak istemiyorsanız biberonu dik tutmalı, lastik memenin sütle dolu olması gerekmektedir.
Sütün sıcaklığını ayarlamak için el bileğinize bir iki damla süt damlatın. Vücut ısısında ise ayarı iyidir. Hazırladığınız mamayı bebeğinizin ağzına değdirdiyseniz bozulma ihtimali yaklaşık yarım saati bulacaktır. Onun dışında 4-6 saat boyunca mama bebeğe verilebilir.
5 DAKİKADA BİBERON TEMİZLİĞİ!
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!