Sömestr tatilinde çocuklara nasıl program hazırlanmalı? Sömestr tatili için velilere tavsiyeler

Yoğun tempolu okul döneminden sonra ufak bir molayı hak eden çocuklarda sömestr tatilini hepten boş geçirmemek adına nasıl aktiviteler düzenleyip, çocuğunuzla nasıl vakit geçirebileceğinize yönelik altın tavsiyeleri uzmanlar verdi. Peki çocuklarla sömestr tatili nasıl geçirilmeli? Aileler dikkat…

Sömestr tatilinin girmesi ile beraber çocuklar her ne kadar derslerin yoğunluğuna kısacık bir mola vermiş olsa da evde geçirecekleri boş vakitlerde canları sıkılacaktır. Öğrencilerin sabırsızlıkla beklediği sömestr tatili için kimisi bu tatili eline geçmiş bir fırsat bilerek derslerine sıkı sıkı çalışacak iken kimisi de defter ve kitapları raflara kaldırarak kendini eğlenceye verecek. Sömestr tatilinin aileler için, çocuklarıyla birlikte vakit geçirmek adına uygun bir zaman olduğunu belirten Uzman Psikolog Ayşen Karahan, “Ailece tatil yapmak, yakında gezilecek, görülmesi gereken yerleri ziyaret etmek ailenin tüm fertlerine iyi gelecektir. Gezeceğiniz yerlere gitmeden önce çocuğunuzdan gideceğiniz yerlerle ilgili bilgi toplamasını isteyin, eğer çocuğunuz bunun için küçükse beraber araştırabilirsiniz. Çocuğunuzu hem fiziksel hem sosyal gelişimini destekleyen sporla ve sporun çeşitli dallarıyla tanıştırın.”tavsiyesinde bulundu. Okul zamanındaki kuralların tatilde de geçerli olduğunu fakat biraz daha esnetilebilir şekilde olabileceğini çocuklara aşılamanın önemli bir detay olduğunu vurgulayan uzmanlar, verimli ve etkili bir sömestr tatili için ebeveynlere bazı önemli tavsiyelerde bulunuyor. İşte sömestr tatilini verimli geçirmenin alternatifleri…

SÖMESTR TATİLİ PROGRAM TASLAĞI! ÇOCUKLAR İÇİN TATİL PROGRAMI HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

Sömestr tatilini dolu dolu geçirmek için bir program hazırlamanız şart. 

Ailenizle birlikte güzel bir kış tatili yapabilir, çocuğunuzu kayak merkezlerine götürebilirsiniz.

Her şeyin bir zamanı olduğu gibi eğlenmenin yanı sıra ders çalışmanın da bir zamanı vardır. Tatilde, okul döneminde gördüğünüz eksikliklerin üzerinde durabilirsiniz…

Tatil sonrası okul dönemi için çocuğunuzun kafasında yeni hedefler belirlemesini isteyin.

Dönem boyunca öğrendiği konuları tekrar etmesini sağlayın.

Çocuğunuzun sevdiği tarzda kitaplar alıp her gün birkaç sayfa okumasını isteyin.

Sınır koymak şartıyla bilgisayar ya da tabletle oynamasına izin verin.

Ders çalışma saatlerini monotonluktan kurtarmak için kendine zaman ayırarak istediğini yapmasına izin verin.

UZMANINDAN KARNE GÜNÜ VE SÖMESTR TATİLİNE YÖNELİK TAVSİYELER:

Uzman Psikolog Selin Karabulut, anne ve babalara hem karne için hem de tatil boyunca yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulundu.

ÖDEVLERİ SON GÜN YAPMAYIN

Çocuğunuzla birlikte ödevleri bitirmek için telaşa kapılmayın. Çocuğunuzun durumuna göre program yapın ve bu esnada hem eğlenin hem de ödevleri halledin.

HER GÜN 2 SAATİ ÖDEVLERE AYIRIN

6-12 yaş civarındaki çocuklara hem ödevlerini yapabileceği hem de eğlenceli aktivitelerin olduğu günlük programlar yapılabilir. 12 yaşın üzerindeki çocuklar programlarını kendileri daha rahat bir şekilde yapabilir. Ödevleri yapmak için sabahleyin 2 saat ödev yapmak uygundur.

SOSYAL AKTİVİTELERİ KAÇIRMAYIN

Çocuklarınızla beraber sinema, tiyatro, konser gibi sosyal aktivitelere katılım sağlayın. Şehir dışındaki akrabaları veya arkadaşları ziyaret etmek, ilgi duyduğunuz alanlarla ilgili etkinliklere katılmak, sporla ilgilenmek önemlidir.

ZAYIF KARNEYE KIZMAYIN, İYİ KARNEYİ ÖVÜN

Ebeveynler, eve zayıf karneyle gelen çocuğu yargılamadan böyle şeylerin normal olduğunu anlatmalıdır. Kötü olan notlarının üzerine gidildiği takdirde ikinci dönem düzeltilebileceğini söyleyin. İyi gelen karneyi ise övmek, takdir etmek, manevi anlamda hediye vermek uygun olabilir.

TABLET VE BİLGİSAYARI ABARTMAYIN

Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar gibi aletlere ihtiyaç olunduğu zaman izin verin. Bir süre sonra bağımlılığa dönüşmemesi için ihtiyaç görüldüğü zaman dijital dünyanın içinden çıkmak gerekir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir