Worcestershire sosu nedir ve sosu evde nasıl yapılır? Worcestershire nasıl kullanılır?
Son yıllarda uluslararası tariflere olan erişimimiz arttıkça Türkiye’de de sık gündeme gelmeye başlayan Worcestershire sosu, büyük marketlerin raflarında da bulunuyor. Bütün dünyada İngiliz sosu olarak bilinen Worcestershire sosunu siz de evde kolaylıkla yapabilirsiniz. İşte sizlere Worcestershire evde yapımı…
Bu sosu, Worcester asıllı Marcus Sandysilk kez Hindistan ziyaretinde tatmış. Marcus ülkesine döndüğünde, İngiliz baharatçılar Lea ve Perrins’den Hindistan’da tanıyıp beğendiği bu baharatlı sosa benzer bir sos hazırlamalarını istemiş. Adından da belli olduğu üzere İngiltere’den dünyaya yayılan Worcestershire sosunun geçmişi 19’uncu yüzyılın başına kadar gidiyor. Sosu ülkeye ilk kez Lord Sandys isimli bir İngiliz’in Bengal’e yaptığı seyahatlerin birinden getirdiği biliniyor. Bu sosun yemeklere kattığı tada hayran olan Lord Sandys, memleketi Worcester’a döndükten sonra 1835’te John Lea ve William Perrins isimli iki kimyageri sosun formülünü tespit etmekle görevlendiriyor. Ancak Lea ve Perrins, uzun çalışmalar sonucunda bir türlü istedikleri lezzeti yakalayamıyorlar. Ardından da sos kavanozlarını bir dolaba kaldırıp uzun süre unutuyorlar. Yıllar sonra kavanozu yeniden açıp tadına baktıklarında, bu süre içinde yaşanan fermantasyonun sosun lezzetini zenginleştirdiğini ve günümüzde umami adı verilen lezzeti kazandırdığını fark ediyorlar. Ardından sosun daha fazlasını üretip şişeleyerek Avrupa’ya, ABD’ye ve tüm dünyaya satmaya başlıyorlar. Lea ve Perrins’in kurduğu ortaklık günümüzde de devam ediyor ve Worcestershire sosu üretimini sürdürüyor.
- Günümüzde hala iki kişinin imzasını taşıyan Worcestershire sosunun ana malzemesi; sirke, sarımsak, karanfil, ançuez ve et suyundan oluşuyor.
- Worcestershire sosu, et yemeklerini, çorbaları, dolmaları, egzotik yemeklerini lezzetlendirmek için kullanılır. Ayrıca domates suyuna da katılır.
- Salata ve sandviç soslarınızda da Worcestershire sosu kullanabilirsiniz.
WORCESTERSHİRE SOSU TARİFİ:
MAZEMELER
Bir adet doğranmış soğan
Bir çay kaşığı karanfil
İki adet ezilmiş sarımsak
İki ölçek sirke
Bir parça kıyılmış zencefil
Yarım ölçek pekmez
Üç kaşık hardal yaprağı
Yarım ölçek soya sosu
Bir çay kaşığı tane karabiber
Dörtte bir ölçek demirhindi
Yarım kaşık toz kırmızı biber
Yarım kaşık köri
Bir adet çubuk tarçın
Bir ölçek ançuez ezmesi
Yarım çay kaşığı kardamon tohumu
Üç çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Soğanı, sarımsağı, hardalı, kırmızı biberi, karabiberleri, zencefili, tarçını, karanfili ve kakuleyi genişçe bir tülbendin içine koyup ağzını sıkıca bağlayın.
Geniş bir kaba sirke, soya sosu, pekmez ve demirhindiyi koyup, baharat bohçanızı da içine atın ve kısık ateşte kırk beş dakika pişirin. Ardından tuz, köri, ançüez ve suyu ekleyin. Ocağın altını kapatın. Kaynattığınız malzemeyi cam bir kavanoza koyun.
Ağzını sıkıca kapatıp, iki hafta buzdolabında bekletin. Ara sıra kavanozu sallayın. İki hafta sonra kavanozun içindeki baharat bohçasını çıkarın ve sosunuzu şişeye aktarın. Kullanmadan önce iyice çalkalayın.
Afiyet olsun…
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!