Antikor testi nedir? Antikor düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Kimler test yaptırmalı

Koronavirüsün ortaya çıktığından beridir sürekli olarak bahsedilen kelimelerden biri de antikor ve antikor testidir. Bağışıklık sistemiyle bağlantılı olan antikor hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Antikor vücudun virüslere karşı savaşı için önemlidir. Peki Antikor testi nedir? Antikor düşüklüğü ya da yüksekliği ne anlama gelir? Kimler test yaptırmalı

İmmunoglobulin olarak bilinen antikor vücudun direnci için önemli olan bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Protein maddesi olan antikor Y biçimindedir. Vücutta artan antikor kan seviyesinde kendini gösterir. Antikorun vücuttaki temel görevi antijenler yanı vücuda giren virüs, bakteri ya da diğer kimyasal maddelere karşı harekete geçer. Vücudu koruyarak bu antijenlerin zarar veremeden vücuttan atılmasını sağlar. Kan ölçümü sırasında antikor sayısı görünür. Buna hem antikor testi hem de seroloji denir. En sık yapılan antikor testleri IgM, ıgG ve IgE’dir. 

IgM VE IgG ANTİKOR TESTELERİ NE İŞE YARAR?

Antikor seviyesinin en erken evresinin tespiti için IgM yapılır. IgM değerleri yüksek çıkan kişinin yakın zamanda koronavirüs ya da diğer virüs hastalıklarını yaşadığını gösterir. Öte yandan IgM antikoru koruyucu değildir. Virüsle başa çıkmak için anında yükselir. Hızla yükselip hızla kaybolduğundan vücudu virüse karşı bağışıklık kazanmasını sağlamaz. Ancak test değerlerinde IgG antikor oranı yüksek çıktıysa bu vücudun virüsle savaştığı ve koruyucu bir etki de kazandırdığını da gösterir. IgG seviyesi virüsün vücuda girdikten 14 geçmesiyle kan testinde kendini gösterir. Yaklaşık 6 ya da 1yıl arası vücudu korur. 

ANTİKOR DÜŞÜKLÜĞÜ YA DA YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR? 

Kan sayımında antikor seviyesinde ciddi bir düşüklük varsa bu vücutta protein eksikliğinin göstergesidir. Ayrıca antikor seviyesi ne kadar düşükse vücut o kadar korumasızdır. En iyi ihtimal ise vücuda herhangi bir virüs girmediğinden bağışıklık sistemi antikor üretimi yapmamıştır. Bunun yanı sıra antikor seviyesindeki yükseklik, kısa zaman önce virüs ya da bakterilerle vücudun savaştığını gösterir. Sonrası içinde vücudun virüslere karşı kalkan oluşturduğunu gösterir. 

KİMLER TEST YAPTIRMALI

Kısa zaman önce virüse maruz kalan kişilerin yapması tavsiye edilir. Antikor testi günümüzde yaygın olan koronavirüse karşı geliştirilen aşılar için gereklidir. Çünkü antikor testi yüksek olan kişilerin kısa zaman önce virüsle doğal olarak savaştığı ve bağışıklık kazandığının kanıtıdır. Yeniden aşı olmalarına gerek yok. Çünkü aşıyla enjekte edilecek olan madenin de protein seviyesini yükseltir. Bu da farklı sonuçlara neden olabilir. Kan testi yapılarak elde edilen antikor seviyesi ayrıca virüsü atlatıp atlatmadığını merak eden kişilerde yapabilir. 

ANTİKOR TESTİ SONUÇLARI NASIL OKUNUR?

Test sonuçlarında kan değerinde negatif 0,9 çıktıysa bu antikor üretiminin olmadığı yani vücuda herhangi bir virüsün bulaşmadığını gösterir. Ancak 0,9 pozitif yüksek çıkarsa bu antikorun oluştuğunu gösterir. Değer yüksekse koruyuculuğunun da yüksek olduğunun kanıtıdır. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir