Mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı nasıl bulaşır? Mavi dil hastalığı belirtileri

Önceki gün Adana’nın Yumurtalık ilçesinde iki köyde görünen mavi dil hastalığı köylüleri korkuttu. Karantinaya alınan bölge sonrası merak edilen mavi dil hastalığı hakkında sizler için araştırma yaptık. En çok merak edilen ise bu hastalık insanlara bulaşıyor mu? sorusudur. Mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı nasıl bulaşır? Mavi dil hastalığı belirtileri

Blue Tongue olarak bilim literatürüne geçen mavi dil hastalığı, bir hayvan hastalığıdır. Sığır, koyun, keçi ve deve gibi hayvanlarda daha sık görülse de bazı yabani hayvanlarda da yaşanabilir. Culicoides sinekler yoluyla yayılan ve hayvanlara bulaşır. Bu sineklerin hayvanları ısırmasıyla kana karışır. Kanlarındaki virüs tıpkı insanlarda yaşanan gribal enfeksiyon gibi belirtiler gösterir. Bulaştığı hayvanda ilk yedi gün kuluçka olarak kalır. Daha sonra belirtiler ortaya çıkar. Çok hızlı yayıldığından fark edilir edilmez karantinaya alınır. Geçtiğimiz gün Adana’da görüldü. İki köyde bu yüzden hayvanların çoğu hastalandı. Köyler boşaltıldı. Diğer hayvanlara ise aşılar yapılır. 

mavi dil hastalığı insanlara farklı yollarla bulaşır ancak şiddetli sonuçlara neden olmaz

MAVİ DİL HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

  • BT virüsü olarak geçer sinek ya da sivrisinekler aracılığıyla hayvanlara enfekte olur. Enfekte olmuş hayvandan hayvana bulaşmaz. Sadece hızla yayılmasının altında bu virüsü taşıyan sineklerin bölgede fazla olduğu tespit edilir. Bu yüzden bölge ilaçlanır ve hayvanlar aşılanır. 

MAVİ DİL HASTALIĞI İNSANLARA GEÇER Mİ?

Bununla ilgili akademik olarak net bir açıklama yoktur. Ancak bu hastalığın hayvanlarda görülmesi akabinde onların etinden sütünden yararlanan insanlarda metabolik hastalıklar görüldüğü tespit edilmiştir. Bağırsak ve sindirimde hasar bıraktığından şiddetli bir bulaş olarak kabul edilmez. 

insanlarda zehirlenme sindirim bozukluğuna yol açar

MAVİ DİL HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Tıpkı insana bulaşan virüsün bağışıklığı düşürmesi gibi BT virüsü de hayvanın bağışıklığını düşürür. Kana bulaşarak vücut ısısını bozar. Bu da aniden ateşin 40’a çıkmasına neden olur. 
     
  2. Ateşten kaynaklı hayvan diliyle ağzının etrafını emmeye başlar. 
     
  3. Hayvanlarda oluşan iltihaplanma ve ödem farklı yolla atılır. Bu da dillerinde ya da ağız kenarlarında mavileşmeye yol açar. 
     
  4. Ayrıca ağız, burun ve ayaklarında yaralar meydana gelir. Deri kısımları kızarmaya başlar. 
     
  5. Gebe olan hayvanlarda yavruları AH sendromlu doğar.
     
  6. Şiddeti artıkça ve erken müdahale edilmediğinde hayvan en fazla 5 gün içinde ölür. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir