Uzman isimden şeker tadında bayram için beslenme tüyoları!

Özellikle pandemi döneminde yaşanılan kısıtlamalardan sonra bu sene bayramın daha yoğun ve aktif geçebileceğine dikkat çeken uzmanlar, Ramazan ayının ardından aşırı yemenin sağlık sorunlarının oluşmasını tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Medicine Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Nilay Cansever, “Ramazan Ayı” sonrası gelen bayram için beslenme tüyolarını paylaştı. Ramazan ayında öğün sayısının az olması ve beslenmede yaşanılan değişiklikler sonucunda bayramda daha fazla yeme eğilimine yöneliyoruz. Bunu etkileyen faktörlerde ailelerin bir araya gelmesi özellikle pandemi döneminde yaşanılan kısıtlamalardan sonra bu sene bayram daha yoğun ve aktif geçebilir, bayramlarda pişirilen yemeklerin çok çeşitli olması ve özellikle tabi ki şerbetli tatlıların her evde bulunması veya bayram ziyaretlerinde size ikram edilmesidir. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek sağlık sorunlarının oluşmasını tetikleyebileceği unutulmamalıdır.

bayramda beslenme

Özellikle mide hazımsızlıkları ve bağırsak problemleri yaygın olarak yaşanabileceğine dikkat çeken Dyt. Nilay Cansever, ileri yaş bireylerin veya tansiyon, diyabet, kalp hastalığı gibi kronik hastalık sahibi kişilerin yeme içme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini ifade ederken şunları söyledi:

YEMESEM DAHA İYİ OLUR DİYEBİLMELİSİNİZ

Örf ve adetlerimiz gereği yeme içme konusunda oldukça ısrarcı davranabiliyoruz veya “hayır teşekkür ederim yemesem daha iyi olur” diyemeyebiliyoruz. Bu nedenle biraz empati kurmaya çalışarak en azından gelen misafire ısrarcı davranmazsak kendimizde ısrarcı tutumlara karşı daha kararlı olabiliriz. Bayram sabahından itibaren mümkün olduğu kadar normal düzene geçmeye özen göstermeliyiz. Yenilen besin miktarı hızlı bir şekilde arttırılmamalıdır. Normal düzene geçmek için ilk günler de 3 ana öğün aralarda 1-2 ara öğünlük bir planlama yapılmalıdır. 4-5 saatten fazla aç kalmamaya dikkat edilmelidir.

BAYRAM SABAHI HAFİF BİR KAHVALTI İLE GÜNE BAŞLAMALI

Az tuzlu beyaz peynir, haşlanmış yumurta, bol miktarda çiğ sebze (domates-salatalık-maydanoz vb.) tüketilmeli ekmek olarak da hem kan şekeri dengesi açısından hem de tok tuttuğu için tam buğday/çavdar gibi ekmekler tercih edilmelidir. Kızartma, sucuk-salam ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. İlerleyen saatlerde özellikle bayram ziyaretinde bulunacaksınız tatlı ikram edileceğini göz önünde bulundurulup bal, reçel gibi şekerli besinler tüketilmemelidir.

Beslenme düzeninin değişmesinden kaynaklanabilecek sindirim sorunları yaşamamak adına öğünlerde mutlaka lif içeriği yüksek olan besinlere yer verilmesine dikkat edilmelidir. Sebzeler, kuru baklagiller gibi. Et veya tavuk gibi hayvansal kaynaklı besin tüketilecekse de tavuk veya balık veya hindi gibi beyaz etler tercih edilmeli ve kesinlikle kızartma veya kavurma yöntemi tercih edilmemelidir. Et ürünlerinin yanına mutlaka salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri ilave edilmeli, börek veya pirinç pilavı veya zeytinyağlı sarma/dolma gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Küçük boy servis tabakları kullanmak porsiyon kontrolünü sağlamaya yardımcı olur böylelikle hem gözümüz hem de midemiz doymuş olur.

bayramda sütlü tatlılar tercih edin

SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİ

Tatlı mutlaka yenilmek isteniyorsa daha hafif olan sütlü tatlılar veya meyveler tercih edilmeli, mümkün olduğu kadar baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılardan uzak durulmalı. Eğer ki çok canınız istiyorsa 1 dilim baklavanın da yetebileceğini unutmayın. Bir sonraki öğünde sebze tercih ederseniz günlük kalori miktarını dengelemiş olursunuz. Çikolatayı, şekerlemeleri veya tatlıyı fazla yemenin hem gereksiz kalori kazanımına hem de sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmamak gerekir.

BOL SU İÇİLMELİ

Ramazan ayında azalan sıvı tüketimini tekrar normale döndürmek adına 2-2,5 litre su içilmesine dikkat edilmelidir. Özellikle çok fazla çay, kahve içmek diüretik etki göstereceğinden kronik hastalık sahibi kişilerin 

daha dikkatli olması gerekir. Ayrıca su tüketmenin iştah kontrolünde yardımcı olacağını unutmayın. İkram edilen çayın/kahvenin yerine su içmeyi tercih edin.

Aynı zamanda Ramazan ayında azalan fiziksel aktiviteyi de arttırmak adına mümkün olduğu kadar yürümeye çalışın.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir