2 yaş sendromu nedir? 2 yaş sendromu belirtileri nelerdir? 2 yaş sendromu ne kadar sürüyor?

Tüm insanlığın hayatında belirli geçiş dönemleri ve sendrom atlattıkları zaman dilimleri vardır. Yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da görülmektedir. En yaygın olarak bilinen 2 yaş sendromu bebeklikten çocukluk çağına geçiş evresinde tıpkı ergenlikten yetişkinliğe geçiş gibi bazı belirtiler görülmektedir. 2 yaş sendromu nedir? 2 yaş sendromu belirtileri nelerdir? 2 yaş sendromu ne kadar sürüyor?

Bebeklikten çocukluk evresine geçiş olarak adlandırılan 2 yaş sendromu, çocuklarda belirli reaksiyon ve davranış farklılıkları ortaya çıkarmaktadır. Kendini tanımaya başlayan çocuğun bu yolculuğunda bireyselliğini kazanma yarışı başlamış bulunmaktadır. Bebek emeklemesi dışında kontrol edilemez bir hızla koşma isteği, konuşma ve anne babaya olan bağlılığın azalması görülen bu dönemde uzmanlar, çeşitli psiko motor becerilerinin bu dönemde çok daha fazla geliştiğini çocukların her şeyi sorgulayıp, meraklı bakışlarla etrafı izledikleri bir dönem olarak adlandırmışlardır. Çoğu çocuğun küçükken evde kaybolma, çıkma, kaçma gibi olaylarının olduğu 2 yaş sendromunu uzmanlar açıkladı…

2 yaş sendromu

2 YAŞ SENDROMU NEDİR?

Özgürce etrafındaki dünyayı keşfetmek için yola koyulan çocuklar, enerjik ve meraklı yapısıyla gördüğü her nesneye tutmak, tatmak ve fırlatmak istemektedir. Uzmanlar bu süreçte anne ve babanın çocuğun üzerinde uyguladığı ve söylediği her söz ve davranışın kalıtsal özellik taşıdığını belirtirken; sabırsız, öfkeli, katı bir ebeveyn çocukta çekimser, başarılarından emin olamayan, özgüvensiz, becerilerinden şüphe duyan bir karaktere dönüştürdüğünü öne sürdü. Anne baba figürleriyle zıtlaşma ve çatışmaların başladığı bu dönemde uzmanlar, ebeveynlerin mutlaka 2 yaş sendromu konusuna hakim olması gerektiğini belirtti.

2 yaş sendromu

2 YAŞ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Çok sorular sorması
  • İştahın azalması ve yemek seçiminin başlaması
  • Ani ruh hali değişimleri
  • Anne ve babaya, çevredekilere saldırmak
  • Huysuzluk
  • Aşırı inatlaşmak
  • İstediğini elde etmek için uğraşmak ve inat etmek
  • Uyku düzeninde değişiklikler
  • Elindeki eşyaları fırlatmak
  • Kendine zarar veren davranışların görülmesi
  • Sebepsiz ağlama krizleri

2 yaş sendromu

2 YAŞ SENDROMU NE KADAR SÜRÜYOR?

2 yaş sendromunun bebeklikten çocukluğa geçiş evresindeki ortalama süresini açıklarken 1.5 yaşında başlayabildiğini ve 3.5 yaşına kadar sürebildiğini belirten uzmanlar, 4 yaşında artık sakinleşip, toplumsallaşmaya başlamasıyla daha bir birey haline geldiği araştırmalar sonucu ortaya konuldu. Ancak çocuk, bu sendromdan geçerken aileyi nasıl manipüle edeceğini öğrenmişse, bu dönemdeki bazı alışkanlıklarını ileri yaşlara da taşıyabileceğinin uyarısını yapan uzmanlar bu konuda ebeveynleri uyardı. 

2 yaş sendromu

2 YAŞ SENDROMUNDA ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALIDIR?

İnsan gelişiminin bir parçası olan bu dönemde aileden aileye sabra göre değişirken, sabırsız ve zor olan çabuk sinirlenen ailelerin uzmanlardan yardım almasını öneren psikologlar, kesinlikle bu dönemin çocuğun üzerinde çok kalıcı etkisi olmasından kaynaklı dikkat edilmesi gerektiğini savundu. Bu dönemde çocuğun olabildiğince enerjisini boşaltması için olanak sağlanması gerektiğine değinen psikologlar, engellenmemesi gerektiğini ve öfkesini ifade etmesi olanak sağlanması gerektiğinin de altını çizdi. Hiç bir şeyi yapması için zorlamayın ve sınır koyduğunuz meseleler hakkında tartışmasına izin vermeyin.

2 yaş sendromu

Sınırsız büyütülen çocukların iç ve dış dünyaya bakışı değiştiğinden dolayı doyumsuzluk ve tükenmişlik sendromlarıyla erken yaşta tanışmaması için, kurallar çerçevesinde yaşayan bir aile olduğunu belirtmeli ve vurgulamalısınız. Hayır kelimesini gereksiz ve sürekli kullanmaktan çekinilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, net bir hayır duyduklarında gerçekten dokunmaması ya da yapmaması gereken bir şey olduğunu anlaması için şart olduğunu açıkladı. Anne ve babaların çocuğun etrafından fır dönememeleri gerektiğini kendilerine de zaman ayırarak aslında her birey kendine bir zaman ayırması gerektiği algısının da oluşmasına olanak sağlaması gerektiğini ifade etti. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir