Hamilelikte gaz sancısı neden olur? Hamilelikte gaz nasıl çıkarılır? Hamilelikte gaz sancısı

Hamilelikte gaz sancısı anne adaylarının en sık yaşadığı problemlerden biridir. Yeni bir canlının vücutta oluşuma başlaması dolayısıyla da gaz oluşumu oldukça normaldir. Anne adaylarının günlük hayatını dahi etkileyen bu sorun. Genellikle gaz sorunu kendi kendine geçse de sizi rahatlatacak önerileri uzmanlardan öğrendik. Hamilelikte gaz sancısı neden olur? Hamilelikte gaz nasıl çıkarılır?

Hamilelikte en yaygın görülen semptomlardan birisi de gaz sancısıdır. Hazımsızlık yada şişkinlik olarak da ifade edilir. Bağırsak yolu ile atılan gaz geçici şişkinlik hali verir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında vücutta önemli değişiklikler meydana gelir ve vücut adaptasyon sürecine girer. Salgılanan hormonlar, bağırsakların gevşemesi ve sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olmaktadır.

hamilelikte gaz sancısı

HAMİLELİKTE GAZ SANCISI NEDEN OLUR?

Anne adayı hamilede vücudunda değişiklikler meydana gelir. Anne adayının içerisinde büyüyen fetüs özellikle ilk üç ayda vücuda adapte olmaya çalışır. Anne adayı uterusu kalınlaştıran östrojen ve progesteron hormonları salgılamaya başlar. Bu hormonlar anne adayının bağırsaklarını gevşetir ve sindirim siteminin yavaşlamasına sebebiyet verir. 

hamilelikte gaz sancısı

İlk üç ay geçtiğinde ise yorgunluk ve mide bulantıları kaybolur. Anne adayı fetüse uyum sağlamak için değişim gösterir. Rahmin genişlemesi ve fetüse uygun ortamın oluşturulması ise anne adayında bağırsak baskısına sebep olur. Bu baskı ise kabızlık, aşırı gaz ve benzeri şişkinlikleri meydana getirir.

hamilelikte gaz sancısı

HAMİLELİKTE GAZ NASIL ÇIKARILIR?

Uzmanlar hamile adayların gaz problemini aşabilmeleri adına ilk önce beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Yanlış beslenmenin gaz sancısını olumsuz etkilediğinin altını çizilirken, gün içinde küçük öğünler yemek, spor yapmak, günde en az 3 litre su içmenin anne adayını oldukça fazla rahatlatacağı belirtildi.

hamilelikte beslenme

Yemek yerken acele etmeden sakince yenmesi, oldukça fazla çiğneme midede oluşabilecek hava kabarcıklarını önlemektedir. Vücuda sık sık azar azar öğünlerin girmesi ise mideyi boş bırakmayacağı için gaz oluşumunun önüne geçer. 

hamilelikte beslenme

HAMİLELİKTE GAZ YAPAN YİYECEKLER NELERDİR?

  1. Kızarmış yemekler
  2. Aşırı yağlı yiyecekler
  3. Süt ve süt ürünleri
  4. Kepekli tahıllar
  5. Enginar, pırasa, soğan, elma, kuru meyve, bal
  6. Fasulye, lahana, brokoli, brüksel lahanası, bakla
  7. İşlenmiş gıdalar
  8. Gazlı içecekler

hamileler

HAMİLELİKTE GAZ SANCISINA NE İYİ GELİR?

  • Sabit duran ve hareket etmeden sadece oturan hamilelerde yüksek oranda gaz olabilir. Özellikle öğünlerden sonra kısa bir yürüyüş yapmak iyi gelecektir. 
  • Çok dar kıyafet giymek de sindirim problemlerini beraberinde getirmektedir. Bu sebeple bol kıyafetler tercih etmek faydalı olacaktır.
  • Gaz çıkışını rahatlatmak ve sancıdan kurtulmak içinse mide, bağırsak ve karın bölgesini sıcak tutmanın önemli olduğunu belirtmek de fayda var. 
  • Ilık duş, gaz sancısını hafifletmekte yardımcı olur.
  • Yemek sonrası yatmak gaz oluşumunu tetikleyebilir. Bunun yerine hamileler yemek yedikten sonra oturur vaziyette bir müddet kalmalı, mümkünse yürüyüş gibi hafif egzersizler yapmalıdır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir