MS hastalığı nedir ve kimler de görülür? MS hastalığının belirtileri nelerdir?
Ölümcül olmayan MS hastalığı hastanın yaşam kalitesini düşürerek vücudun fonksiyon işlevini bozar. Sinir sitemini etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayan MS hastalığı hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Ms hastalığı nedir ve kimlerde görülür? MS hastalığının belirtileri nelerdir? Omuriliklerde bulunan bilgi iletme sisteminde görülen hasar sonucu ortaya çıkan MS hastalığına dair her şey haberimizin detayında…
Multipl Skleroz yani MS merkezi sinir sistemini (MSS) deforme eden bir rahatsızlıktır. MSS omurilik ve beyin arasında bulunur. MS, sinir liflerini deforme ederek beyni vücuttan bağımsız hale getirir. Sinir hücreleri deforme oldukça vücuda yayılan izole görevi gören bütün sinir damarları da zarara uğrar. Bu hastalık beyinde bazı ataklara neden olur. Uzun süreli bir kronik rahatsızlık olmamasına rağmen kısa sürede vücudun çökmesine sebebiyet verir. MS rahatsızlığı kimilerine fiziksel kimilerinde de beyine hasarı verir. Öldürmeyen ama süründüren bir hastalık olan MS’nin henüz tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmese de yapılan bazı araştırmalarda bağışıklığa yerleşen bazı virüslerin neden olduğu söylenmektedir. Virüs çocukluk ve genç yaşta zayıf bağışıklıkla vücudun tahribatına sebebiyet verir.Bazı uzmanlar üst solunum yolu hastalıklarında ciddi boyutta vücudun enfeksiyon kapması sonucu da görülme ihtimali olduğunu öne sürmüşlerdir. Merkezi sistemi alt üst eden MS hastalığı hastalıklara meyilli bir bağışıklığa zemin hazırlar. Genetiksel bir hastalık değildir.
ÜNLÜ TÜRKÜCÜ MURAT KURŞUN’A MS TEŞHİSİ!
Serdar Ortaç’dan sonra şimdi de ünlü türkücü Murat Kurşun MS hastalığına yakalandı. Yürümekten zorluk çeken ünlü türkücü kızı bile oyun oynayamadığını söyledi. Hastalığı sol göz kapağının sürekli düşmesinden sonra bir uzmana görünerek ortaya çıktığını açıkladı.
MS HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?
– En sık gençlerde ve kadınlarda
– Bağışıklık sistemi zayıf olanlarda
– Bazı kronik ilaçların vücut direncini kırıp virüslere karşı savunma mekanizmasını düşüren kişilerde,
– Sinir hastalığı olanlarda görülme olasılığı yüksektir.
MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu hastalık kişiden kişiye göre değişir. Bazılarında bir saat sürerken bazılarında ise günlerce devam edebilir. Saatlerce sürmesi risk grubuna girmez ancak 24 saati geçen atakların fiziksel hasarlara yol açma ihtimali vardır.
– Gözlerin ani kararması ve bulanık görme
– Yutkunma zorluğu
– Duyu eksiklikleri
– Ellerde kavrama becerisi
– Kol ve ayaklarda kısa süreli hareketlerde bile uyuşma
– Uyuşukluk hali
– Konuşma da bozukluk
– Ruhsal hastalıklara meyilli
– İdrar kaçırma
– Vücut hareketinde güç kaybı
– Migren atakları gibi baş ağrısı çekme
– Dengesiz yürüme gibi belirtilerle kendini gösterir.
MS HASTALIĞININ TEŞHİSİ NASIL YAPILIR?
En yaygın belirtisi olan atağı geçiren kişinin hemen bir uzmana başvurması gerekir. Aksi halde bu durum erken müdahale edilmediğinde ciddi ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açar. Tamamen bir tedavi biçimi olmazsa bile uzmanlar hastaya göre tedavi geliştirir. Uzman doktorlar genellikle MS akabinde gelişen belirtileri kontrol altına alır. MRI yöntemi ile beyin ve omurilikteki hasar tespit edilir. Bu alanlarda hastalıklı lezyonların artışı MS hastalığının göstergesidir. Ayrıca vücudun uyarılma hisleri ölçülür. Beyin omurilik sıvısındaki eksiklikler kontrol edilir. Şiddeti azaltmaya yönelik hem fiziksel hem de ilaç tedavisi uygulanır. Fiziksel aktivite ile sinir hücreleri güçlendirilmeye çalışılır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!