Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığı nedir? Hipertrofik Kardiyomiyopati belirtileri nelerdir?
Kalp rahatsızlıkları arasında giderek en popüleri olmaya başlayan Hipertrofik Kardiyomiyopatinin ne olduğunu biliyor musunuz? Hemen hemen herkeste görülme ihtimali olan Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığı nedir? Hipertrofik Kardiyomiyopati belirtileri nelerdir? Sorularının yanıtlarını haberin detayında bulabilirsiniz.
1995 yılında Dünya Sağlık Örgütü Kardiyomiyopati hastalığına tam olarak kalp kası rahatsızlığı olarak adlandırdı. Bu hastalığın en yaygın şekli ise Hipertrofik Kardiyomiyopati oldu. Hipertrofik Kardiyomiyopati, kalp kaslarının kalınlaşması ve pompalama fonksiyonun yavaşlamasına neden olan bir hastalıktır. Kasların anormal bir şekilde kalınlaşması hücrelerin mutasyona uğramasından kaynaklı ortaya çıkar. Bu durum genellikle kalıtımsal veya doğum sırasında yaşanır. 20 yaşlara kadar herhangi bir belirti ile ortaya çıkmaz. Bu hastalığın tanısı genellikle ileri yaşlarda konulur. Hastalığın ciddiyeti kişiden kişiye göre değişir. Hipertrofik Kardiyomiyopati kanın ya çok fazla ya da pompalanmasına neden olur. Bu da vücutta aniden değişen kan akışına sebebiyet verir. Yüksek tansiyon ve sağlıksız beslenme orta yaş sonrası bu hastalığı tetikleyebilir. Kalp kası hücrelerinin genişlemesi kalınlaşması ya da büyümesi gibi durumlar sadece kalbin fonksiyonunu değil aynı zamanda beyin hafıza bölümünü de etkiler. Yapılan bazı araştırmalarda unutkanlıkla bir bağlantısı olabileceği düşünülüyor.
HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
– Her hangi sıradan bir aktivite de bile nefes darlığının yaşanması
– Hareket sırasında sağ sol göğüslerde de kasılmalar ve ağrılar
– Baş ağrısı, ani hafıza bulanıklığı ve bayılma hissi
– Hissedilecek şekilde kalp çarpıntısı
– Sürekli yorgun halsiz hissetme
– Ayak ve bacakların kısa yolculuklarda bile şişmesi
– Gece terlemesi
– Beslenmede zorluk çekme ve hastalıklara karşı zayıf olma gibi belirtilerle görülmesine rağmen Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığının teşhisi zordur.
HİPERTROFİK KARDİYOMİYOPATİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Semptomların şiddeti artınca gözle görülen bir hastalık haline gelen Hipertrofik Kardiyomiyopati, ortaya çıktığı kişilerde ani ölümlere neden olur. Geliştirilen tedavi yöntemleri ile hastalığın şiddeti azaltılır. Nedeni tespit edildikten sonra hastalığın tedavisine başlanılır. Genellikle kalsiyum tedavisi ile kaslar güçlendirilir. yaşanan sertleşme gevşetilerek işlevselliği artırılmaya çalışılır.Bunun dışında da kalp atışlarının hızı kontrol altına alınmaya yönelik ilaçlar önerilir. Bazı kimselerde kas büyüdüğünden operasyona gerektirebilir. Bu yüzden ameliyatla büyüyen kas alınıp yerine yapay kas takılarak kalp atışları sağlanır. Kan akışı düzenlenir. Bu hastalık için birçok tedavi yöntemi bulunur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!