Bebeklerde ve çocuklarda kuru öksürük nasıl geçer? Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?
Bebeğiniz ya da çocuğunuz kuru kuru öksürüyorsa onu bu durumdan kurtarmak için evde yapabileceğiniz yöntemleri sizler için derledik. Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi durumlarda da görülebilen öksürük tedavisi için doğal yöntemler haberimizde! Bebeklerde öksürük nasıl geçer? Bebeklerde ve çocuklarda öksürme nedenleri neler? Bebeklere öksürük şurubu verilir mi? İbrahim Saraçoğlu bebeklerde öksürük nasıl geçer? Bebeklerde öksürük şurubu…
Özellikle de sonbahardan kışa geçerken görülen mevsim değişiklikleri grip, nezle ev soğuk algınlığı gibi birçok hastalığın habercisi olabilir. Hem bedenen hem de ruhen yorgunluk veren bu tür bulaşıcı hastalıklar, doğru ve erken alınan önlemlerle çok kısa bir şekilde toparlanabilir. Halk arasında ‘Balgamlı öksürük’ şeklinde tanımlayabileceğimiz bu rahatsızlıklar her yaş grubunda kendini belli edebilir. Kışın en yaygın görülen rahatsızlıkların başını çeken öksürük, akciğer enfeksiyonlarındaki ya da solunum yollarındaki balgamın sökülmesi ile kendini gösterir. Yetişkinlik döneminde görülen kuru öksürük bebeklik ve çocukluk döneminde de sık sık kendini gösterebilir. Boğazda rahatsızlık hissi veren kuru öksürük bebeklerde 3-4 gün sürebildiği gibi 3-4 haftayı aşkın bir zamanda da görülebilir. Kronikleşen öksürük durumlarında muhakkak doktora görünülmesi gereken bu rahatsızlık en çok bebeklik ve çocukluk dönemindekileri etkiliyor. Birkaç gün boyu devam eden öksürükler çoğu zaman odanın yeterince havalandırılmamasından kaynaklanmakla beraber diğer faktörlere de dikkat edilmelidir. Bebeklerde ve çocuklarda öksürük neden olur? Kuru öksürük nasıl geçer? Bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir?
BEBEKLER NEDEN ÖKSÜRÜR? BEBEKLERDE ÖKSÜRÜK SEBEPLERİ
Çocuk hastalıkları arasında yaygın görülen öksürük şikayeti, çoğu zaman ciddi bir durumun habercisi olmaz ama verdiği rahatsızlıkla sıkıntı oluşturabilir. Kuru ve balgamlı olmak üzere 2 şekilde kendini gösteren öksürük alerji ve tahriş edici etkenlerden, solunum yolu rahatsızlıklarından, bronşit, bahar nezlesi ve mukus yani balgam yutma gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Kış aylarında soğuyan havayla beraber bebekler fazla miktarda mukuslarını yutarlar ve salgıları boğazın daha da gerisinde birikerek öksürüğe zemin hazırlar. Solunum yolu probleminden ötürü görülen öksürmeler çoğu zaman soğuk algınlığı, nezle ve zatürre hastalıklarından dolayı ortaya çıkabilir. Hırıltılı bir solunum ile görülen bronşit, bebeklerde öksürmeyi tetikler.
BEBEKLERDE ÖKSÜRÜĞE DOĞAL ÇARELER! ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?
Emzirme dönemindeki bebeğiniz öksürüyorsa sık sık emzirmeniz de fayda vardır. Doktor kontrolü dahilinde buhar vermek bebeğin öksürüğünün yatışmasında etkili olacaktır. Evde sıcak suyu açıp buharlaşma ortamı sağlayıp sonrasında bebeği banyoda oyalamaya çalışın. Direkt kaynar sıcak su ile sakın temas ettirmeyin. 1 yaşından büyük bir çocuğunuz varsa ılık suya birkaç damla limon damlatın ve bal ekleyip içirin.
Balgamlı bir öksürük varsa öksürük şurubunun kullanılmaması tavsiye edilir. Öksürme sırasında bebeğinizin ya da çocuğunuzun yüz üstü pozisyonda tutulup sırtına hafif vurularak balgamın çıkması sağlanmalıdır.
BEBEKLERDE ÖKSÜRME İLE OLUŞABİLECEK BAZI DURUMLAR:
– Ateş
– Boğaz ağrısı
– Burun tıkanıklığı ya da akıntısı
– Sinirlilik
– İştahsızlık
– Gözlerde kızarıklık
– Kol altındaki lenf düğümlerinde, başın arkasında ya da boyunda hafif şişlik
– Uzun zamanlı öksürükler bebeklerde ağız kokusu yapabilir.
BEBEK VE ÇOCUKLARDA ÖKSÜRÜK İÇİN DOĞAL TARİFLER!
KARIŞIK ÇAY YAPIMI: Elma kabuğunu güzelce soyduktan sonra çekirdeği ile beraber bir miktar ıhlamur, 1-2 adet karanfil, 1 dilim limon ve tarçın kabuğunu ılık suda tüketmesini sağlayın. Acı tadının geçmesi için 1 yaşından büyük çocuklarda bal kullanabilirsiniz.
KARABİBER VE PEKMEZ: 2 tatlı kaşığı miktarındaki dut pekmezine karabiber ekleyip karıştırın, her gün 1 kez verin. (1 yaşından büyükler için)
IHLAMUR- AYVA YAPRAĞI: Ayva yaprağını ıhlamurla birlikte kaynattığınız zaman öksürmeye iyi gelecektir.
PEKMEZ- TEREYAĞI: 1 çorba kaşığı pekmez ile 2 çorba kaşığı tereyağını 1 tatlı kaşığı su miktarında kaynatıp ılık olunca içirin. (+6 yaş için)
PROF. İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN ÖKSÜREN ÇOCUKLARA DOĞAL TEDAVİ
5-6 adet Hatmi çiçeği tomurcuğunu yarım bardak suda 5 dakika kaynatıp ılıtınca çocuğunuza içirin. (3 yaşından büyük çocuklar için öksürük ve astım için)
Soğuk alerjisi olan çocuklar için keçiboynuzu pekmezi önerilmektedir.
NOT: DOKTOR ONAYI ALMADAN KESİNLİKLE DENEMEYİN!
ÇOCUKLAR İÇİN EV YAPIMI ÖKSÜRÜP ŞURUBU TARİFİ
MALZEMELER:
3-4 tutam ıhlamur
Birkaç dilim limon
1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil
Süzme çiçek balı
3 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI:
Ihlamur yapraklarını demliğe koyup limon dilimi ilave edin. Ardından ıhlamur yapraklarına sıcak su ekleyip taze zencefilleri ekleyip karıştırın. Zencefilli ıhlamur çayının 5 dakika demlenmesine izin verin. Tüketileceği zaman 1 çay kaşığı miktarında süzme bal döküp karıştırın. Zayıf olan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tarçın da koyun. Küçük çocuklar 1 fincanın yarısı kadar, büyük çocuklar fincanın tamamını içebilir.
NOT: Doktor onayı almadan çocuğunuza sakın içirmeyin!
YETİŞKİNLERDE DOĞAL ÖKSÜRÜK TEDAVİSİ İLE BİTKİSEL KÜRLER
Geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli görülen öksürüklerden kurtulmak için evinizde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemler elbette mevcut. Balgamın olmadığı ya da çok az bir şekilde zorlanarak çıkan balgamın olduğu öksürük çeşidi, kuru öksürük olarak tanımlanır.
Uzun süreli devam eden kuru öksürük nöbetlerini kökünden çözecek tarifler ise şöyle:
SOĞAN VE SU KÜRÜ
Orta büyüklükteki soğanı 6’ya ayırıp üzerine bir buçuk su bardağı kadar su koyarak kaynatın. Ilıdıktan sonra ne soğuk ne sıcak şekilde tüketin.
SÜT VE GÜL HATMİ
1 su bardağı kadar kaynamış süte 7-8 adet gül hatmi ekleyin. Bir taşım kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp 4-5 dakika ağzı kapalı duracak şekilde demleyin. Her gün 2 defa öğleden önce ev sonra tüketin.
AYVA YAPRAĞI KÜRÜ
1-2 bardak sıcak suya önceden kurutulmuş ayva yapraklarını atın ve 10-15 dakika demleyin. İçine bal döküp, her gün 3 bardak kadar tüketin.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!