Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur, normal mi? Karın gerginliğinde 4 sebep
Hamilelik dönemiyle ilgili en çok merak edilenlerden bir tanesi de karın sertleşmesidir. Anne adaylarında görülen karın sertleşmesi durumunun bebek için herhangi bir riskin olup olmadığını merak ediyorsanız bu haber tam size göre! Hamilelikte karın sertleşmesi nedenleri neler? Hamilelikte karın neden bir tarafa toplanır? hamilelikte karın sertleşmesi nasıl geçer?
Hamilelik döneminde anne adaylarından en çok duyulan şikayetlerden birisi de karın sertleşmesidir. Rahim içerisinde büyüyen bebeğin anne adayına uyguladığı baskı özellikle de hamileliğin sonlarına doğru sertleşen karın ile kendini belli eder. Bunun dışında gereğinden fazla yemek yemek, kabızlık olması gibi durumlarda hamilelikte karın sertleşmesi dediğimiz durumu tetikler. Bebeğin hareketli olduğu vakitler içerisinde elin karna koyulmasıyla hissedilen sertlik aslında sizin bebeğinizdir. Sertleşmenin farkına varıldığı ilk aylarda pek çok anne adayı telaşa kapılabiliyor iken ilerleyen dönemlerde şiddetini arttırarak bazı sıkıntılara neden olabiliyor. Hemen hemen tüm hamileliklerde görülen karın sertleşmesinin nedenlerini beraber inceleyelim…
HAMİLELİKTE KARIN SERTLEŞMESİ NEDENLERİ
Hamileliğin 2. Trimesterında başlıca görülen mide problemleri, gerginlikler ve karın sertleşmesi durumları pek çok kişi tarafından korkulacak bir şeymiş gibi görünse de aslında hamileliğin doğal bir sürecidir. Hamilelikte karın sertleşmesinin ortaya çıkışını genel itibariyle şöyle sıralayabiliriz.
1- RAHMİN BÜYÜMESİ
Karın sertleşmesinin en doğal semptomlarından birisi de büyüyen rahmin karına baskı uygulaması ve bununla beraber daha da genişlemeye çalışmasıdır. Rahmin büyümeye başladığı ilk üç aylık Trimesterda bu durum hafiften hissedilebilir.
2- İSKELETİN GELİŞİMİ
Hamileliğin 2. Trimesterında iskelet gelişimi kendini göstererek yavaşça genişlemeye başlar. Kemikler şekillendikçe, karın hizası sertleşmeye başlar, en şiddetlisi ise hamileliğin son dönemlerinde hissedilir.
3- KİLO DURUMU
Kilosu düşük olan kadınların ilk zamanlarında midelerinde yaşadıkları rahatsızlık karında aşırı sertleşmenin sonucudur. Zayıf kimseler karın sertleşmesini genelde ilk üç ayda yaşarken kilolu kadınların son üç ayda bu durumu daha sık yaşadığı bilinmektedir.
4- BRAXTON HİCKS KASILMASI
Gündelik yaşantı içerisinde ‘Yalancı kasılma’ olarak nitelendirdiğimiz Braxton Hicks kasılmaları, vücudun asıl gerçekleşecek olan doğum sancısına hazırlanma sürecidir.
HAMİLELİKTE KARIN SERTLEŞMESİ NASIL ANLAŞILIR?
KARIN SERTLEŞMESİ BELİRTİLERİ
Hamileliğin ilk dönemlerinde görülen sertleşmelerin belirtileri başlangıçta oldukça hafiftir ve rahatsızlık hissi uyandırmaz. Sadece karında ufak bir gerilme ile beliren sertleşmede kaslarda görülen ağrılarda sertleşmeyi beraberinde getirir. Birden bire ayağa kalkma, ağır hareketler uygulama gibi durumlarla sertleşme şiddeti artabilir. Böyle oluşan ağrılarda görülen ağrılar daha çok kasıkların sağ tarafında görülür. Gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi belirtilerden karın sertleşmesi anlaşılabilir.
HAMİLELİKTE KARIN SERTLEŞMESİ NASIL GEÇER?
Hamilelikte sıklıkla görülebilen karın sertleşmesi durumları anne adayının duruş ve yatış şekliyle tercih edilmeli, hareketsiz kalınmamalı ve bu esnada bol bol su içilmelidir. Kasların rahatlaması ve gevşemesi için ılık suyla duş alınabilir. Kas kasılmalarına iyi gelen magnezyum tabletler doktor onayıyla tüketilebilir.
Kasılmalar geçmiyorsa oturup beklemek yerine kadın doğum uzmanına görünmek en doğrusu olacaktır. Çünkü bazı durumlarda bu rahatsızlık, erken doğumun ilk sinyalleri olabilir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!