Süt alerjisi nedir? Bebeklerde süt alerjisi ne zaman geçer? İnek sütü alerjisi…

Gündelik yaşantı içerisinde bebek beslenmesinde etkin bir ol oynayan inek sütünün 1 yaşından önce bebeklere verilip verilmemesi en çok kafa karıştıran konulardan biridir. Peki 1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilebilir mi? İnek sütünün bebeklere zararı var mı? Bebeklerde süt alerjisi nedir, neden olur? Süt alerjisi ne zaman geçer? İşte detaylar…

Anne sütü alan bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminde en sık yaşadığı besin alerjisi türü ‘Süt alerjisi’ yani ‘İnek sütü alerjisidir.’ Ek gıda döneminde ebeveynlerin deneyerek tecrübe ettiği bazı mama markalarında inek sütü proteinleri yer alabilmektedir. Süt alerjisi olarak tanımladığımız durum ise farkında olmadan ya da bilinçli bir şekilde tüketilen bu besinlerde inek sütündeki proteinlere karşı gösterilen reaksiyondur. Özellikle de yaşamın ilk yılında görülen süt alerjisi, bebeklerin sindirim sisteminin ve bağışıklık sisteminin gelişememesiyle tetiklenebilmektedir. Kusma, ishal ve ciltte döküntü gibi belirtilerle kendini gösteren inek sütü alerjisi bebekleri olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Uzmanlar bileşiminde protein olan bütün gıdaların bebeklerde alerjiye sebep olabileceğini ayrıca da bunların başını inek sütünün çektiğini açıklamaktadır. Bebeklerde süt alerjisi ile ilgili bilinmesi gerekenler…

BEBEKLERDE SÜT ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELER? BEBEKLERDE İNEK SÜTÜ ALERJİSİ NASIL ANLAŞILIR?

– Ciltte döküntü,
– Yoğun gaz,
– Peynir gibi pütürtülü kusma,
– İshal,
– Nedensiz bir şekilde ağlama nöbetleri gibi durumlar, bebeklerde süt alerjisinin ilk sinyalleridir. Devamında gelme ihtimali olan diğer belirtiler de şunlardır:

– Dışkıda kan olması,
– Alerji solunum sistemini etkilerse burun tıkanıklığı,
– Hırıltılı solunum,
– Öksürük,
– Solunum güçlüğü gibi problemler…

İNEK SÜTÜ ALERJİSİ NEDEN OLUR?

İnek sütünün içindeki beta laktoglobulin proteini vücudun reaksiyon gösterdiği bir maddedir. İnek sütü ya da inek sütü bazlı mamaların tüketilmesi inek sütü alerjisi belirtilerindendir.

BEBEKLERE İNEK SÜTÜ VERİLİR Mİ? BEBEKLER NE ZAMAN İNEK SÜTÜ İÇEBİLİR?

Annelerin sütünün yetersiz kalmaları durumunda başvurdukları yöntemlerden biri de erkenden ek gıdaya başlamalarıdır. Bebeklerinin aç kalacakları endişesiyle çeşitli yöntemler deneyen bazı annelerin farkında olmadan yaptıkları hatalardan biri de inek sütüne 1 yaşından önce başlamalarıdır. Süt çocukluğu döneminde inek sütünün tavsiye edilmemesinin nedeni, içerisindeki yüksek miktarlı vitamin ve mineralin bebekteki gelişmeyen böbreği zorlamasıdır.

Alerji riskinin oldukça fazla olduğu inek sütünün 1 yaşından önce verilmesi bazı sakıncaları da beraberinde getirebilir. İşte bazıları…

1 YAŞINDAN ÖNCE BEBEĞE NEDEN İNEK SÜTÜ VERİLMEZ?

– Hazmetmesi bebekler açısından oldukça güç olan inek sütü, alerji ve solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabilir. Sindirim sistemi gelişimini tamamlandığında faydalı hale gelir.

– 1 yaşından önce verildiği zaman bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Buda kansızlığa dönüşür.

– İyot ve çinko çok az olduğu için bebeğin zihinsel gelişimini olumsuz etkiler.

– Fazla yağlı olduğu için sindirilmesi zor olan süt bebekte kabızlık yapabilir.

– Ani bebek ölümleri, diş çürümeleri, orta kulak iltihabı, büyüme ve gelişme geriliklerinin inek sütü ile beslenen bebeklerde görülme ihtimali daha fazladır.

ANNE SÜTÜ İLE İNEK SÜTÜ ARASINDAKİ FARKLAR

Bebeğin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için olmazsa olmaz dediğimiz anne sütü yeterli miktarda değilse bazı anneler, anne sütüne alternatif olarak inek sütünü tercih edebiliyor. Ancak, 1 yaşından önce inek sütü verilmesinin bebek için sakıncaları mevcuttur.

Anne sütü ile inek sütü arasındaki farklardan biri, annenin sütündeki proteinin bebeğin dolaşımına geçmesidir. İnek sütündeki proteinlerin yarısı da atık madde olarak bağırsaklardan dışarı vücuda atılır. Anne sütündeki demir ve çinko, bebeğin bağırsağından kana kolay geçer.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir