Gastrit nedir? Gastritin belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Gastrite ne iyi gelir?
En çok görülen rahatsızlıklardan biri olan gastrit, kişinin yaşam kalitesini düşürür. Sindirim problemlerinden en acı verici olan gastrit mide iltihaplanması olarak da biliniyor. Peki gastrit nedir? Gastritin belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Sizler için midenin işleyişini bozan gastrit hakkında merak edilenleri araştırdık. Tüm sorular haberin detayında…
Mide içerdiği asidik su ve duvarındaki mukozla beraber alınan besinleri ayrıştırır. Mide duvarındaki bezlerin ürettiği mukozlar, sindirim için yiyecekleri parçalarken midenin duvarını da korur. Ancak vücudunun her yerinde olduğu gibi mide de çeşitli nedenlerden ötürü hücreler mutasyona uğrar. Hücrelerin bozulmasıyla mide fonksiyonlarında da bozukluk meydana gelir. 20 yaşlardan sonra görülen sindirim rahatsızlıklarının en yaygını olan gastrit sağlıksız beslenme ile ortaya çıkar. Mide iltihaplanması olarak da geçen gastrite ayrıca virüs ya da enfeksiyon da neden olabilir. Erken evrede teşhis edilmediğinde mide kanserine bile sebebiyet verebilir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kişinin yemek sonrası karın şikayetleri yaşamasına neden olan gastrit toplumda en yaygın görülen mide rahatsızlığıdır. Öncelikle virüs ya da enfeksiyonun yanı sıra sağlıksız beslenme ile ortaya çıkan gastrit uzun süreli ilaç kullanımına sebebiyet verir. Gastrit kelimesi mide zarının iltihaplanması anlamına gelir. “Helikobakter pilori” bakterisi enfeksiyonu bu rahatsızlığın en temel faktörüdür. Sık sık kusma gibi durumlarla kendini belli eden gastrit ardından iştahsızlık ve ağızda kötü koku gibi faktörleri de beraberinde getirir. Çok ciddi bir rahatsızlık değildir fakat zamanında tedavi edilmesi gerekir.
GASTRİTİN NEDENLERİ NELERDİR?
– Düzensiz, yağlı, baharatlı beslenme
– Ağız yolu ile mideye bulaşan bakteri ve virüsler
– Aşırı sigara ve kafein tüketmek
– Besinlere karşı fark edilmeyen alerjik reaksiyonlar
– Bazı ilaçların yan etkileri
– Kronik bazı hastalıkların sebebi
– Yoğun stres ve depresyona maruz kalmak gibi durumlar gastrite neden olur.
GASTRİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
– En temel belirti kusmadır. Ancak kusma 2 haftada uzun süre yaşanıyorsa bir uzmana görünmekte fayda var.
– Bazı besinlere ve yiyeceklere karşı isteksizlik
– Mide ekşimesine bağlı ortaya çıkan geğirme
– Karın üstü şişkinlik ve ağrı
– Ağız içerisinde tatsız bir durum ve sürekli bir kokunun olması
– Şiddetli mide ağrısı ve akabinde gelişen bulantı gibi durumlar gastritin en yaygın belirtileridir.
GASTRİT TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE NE OLUR?
Erken teşhis edilip tedavi edilmeyen gastrit ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Özellikle mide ülseri ya da mide kanamasına kadar giden bu durum kronikleştiğinde ise kansere bile yol açabilir. Midenin DNA yapısını bozmada etkili olan bu rahatsızlık tedavi edilip ve tedaviye cevap verilmediğinde yeniden bir uzmana başvurmak gerekir.
GASTRİTİ TETİKLEYEN VE TETİKLEMEYEN BESİNLER NELERDİR?
Asidik oranları düşük olan ve mide duvarındaki mukozların işleyişini artıran bazı besinler vardır. Bunlardan en önemlisi ev yapımı yoğurttur. Çünkü ev yapımı yoğurdun içinde probiyotik fazladır. Bu da hücrelerin hızla yenilenmesini ve herhangi bir zarar görmeden işlevlerine devam etmelerini sağlar. Bunun yanı sıra kırmızı elma, brokoli, havuç ve fasulye gibi yüksek miktarda lif içeren besinlerin de mide sağlığına katkısı vardır. Aşırı tüketilmediği taktirde tahıllı yiyecekler de tüketilebilir.
Domates, erik ve kahve gibi besinler ise mide gastritini tetikler. Çünkü bu besinlerin içinde aşırı derecede asit bulunmaktadır. Ancak aslında bu besinlerin vücuda faydaları da var. Bu yüzden uzmanlar bu besinlerin tüketime miktarı olarak doktorlarına başvurmalarında fayda olduğunu vurguluyor. Bunun dışında her türlü işlenmiş gıda ve yapay renklendiriciler de mideye zarar verir.
GASTRİT NASIL TEŞHİS EDİLİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Belirtilerle bir uzmana başvuran hastaya nefes, kan, dışkı testleri yapılır. Daha sonra mide ve bağırsak röntgeni ile endoskopi yapılır. Normal seyreden bir gastrit rahatsızlığı geçici ama ağrıyı azaltıcı ilaçlar verilir. Tedavi süresince hastanın sigara, yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durması gerekir. Aynı zamanda kafein ve asitli içeceklerin tüketilmemesi iyileşme sürecini hızlandırır. Çünkü ne kadar ilaç kullanılırsa kullanılsın mide iltihabını kontrol etmek için beslenmeye de dikkat edilmelidir. A, C, K vitaminler, folatdemir ve kalsiyum bakımından da zengin olan besinlerden sıklıkla tüketilmelidir. Mide böylece iyileşme sürecini hızlandırmada destek sağlar.
GASTRİT NASIL GEÇER?
– En faydalı bilinen besin yoğurttur. Yoğur artan asit oranını ve enfeksiyonlu hücreleri azaltmada etkilidir. Aynı zamanda mide astarını bakterilere karşı korur. Hazımsızlık, şişkinlik, bulantı gibi durumları azaltır.
– Nane içerdiği anti inflamatuar, antibakteriyel ve antispazmodik gibi maddeler sayesinde artan asit ve enfeksiyonu yatıştırır. Adeta bir ağrı kesici görevi ile mide zarını hem korur hem de hasar almış yerlerini yeniler.
– İltihaplanmayı azaltmada etkili olan bir diğer besin ise zencefildir. Zencefil midedeki defromasyonu azaltır. Ayrıca sindirim sistemini yenileyen zencefil bağırsaklar içinde etkilidir.
– Uzmanların sürekli olarak önerdiği yeşil çayda bu rahatsızlığın şiddetini azaltmada etkilidir. Sindirim sistemi için etkili olan yeşil çay yemek borusundan bağırsaklara kadar her bölümü temizler.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!