Koronavirüs belirtiler mi değişti? Gün gün belirtiler nelerdir? Koronavirüs nasıl bulaşır?
Covid 19 adıyla bilinen koronavirüs, tüm dünyada yayıldı. Dünya Sağlık Örgütünün salgın olarak adlandırdığı virüs binlerce insanın ölümüne neden oldu. Virüsün belirtilerinin değiştiği ve gün gün neler yaşandığı açıklandı. Solunum yollarının işlevselliğini bozan virüs hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Koronavirüs belirtiler mi değişti? Gün gün belirtiler nelerdir? Koronavirüs nasıl bulaşır?
2003 yılında ortaya çıkan ve birçok kişinin aniden ölümüne yol açan Sars virüsü şüphesi uluslararası uçuşları etkiledi. Uçakları karantinaya alan uzmanlar ölümlere neden olan virüsün Sars olmadığı daha tehlikeli başka bir virüs olduğunu tespit etti. Çin’de başlayıp ABD’ye sıçrayan virüs tıpkı Sars ve zatürre gibi belirtilerle ilerleyen Koronavirüsü (Corona) adlı virüs, Aralık ayından bu yana yaygınlaşmaktadır. Aniden ortaya çıkan Korona virüsü tüm dünya devletlerini hareketlendirdi. Ölüme yol açan Corona virüsü akciğeri iflas ettiriyor. Dünya Sağlık Örgütünü de harekete geçiren virüs hakkında detaylı çalışmalar başladı.1960 yıllarında ilk kez tespit edilen Korona virüsü burun boşluklarından akciğere iniyor. Buradaki tüm hücrelerde ciddi deformasyona yol açıyor. Ancak hastada ilk önce hafif burun tıkanıklığı ve öksürme belirtileri gösterdiğinden kişi korona virüsüne yakalandığının farkına varmıyor. Bu da virüsün hızla vücutta ilerlemesini sağlayan sürece yol açıyor. Sars virüsü gibi solunum yolu enfeksiyonuna zemin hazırlarken yavaş yavaş akciğerin fonksiyonlarının yitiriyor. Bu virüsler hayvanlardan insanlara nasıl geçtiği henüz bilinmezse de insanlarda ölümlere yol açtığı görüldü. Şimdilerde tüm dünyaya yayılan virüs mutasyona uğradığı söyleniyor. Bu yüzden şiddeti her yerde farklılık gösterir. Dünya Sağlık Örgütü bu virüsün hafif bir şekilde atlatıldığını açıkladı. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdemir, koronavirsü hakkında bilinmeyenleri anlattı. Özdemir, koronvirüsün mutasyona uğrayacağını belirtti. Hayvanlardan insana geçen ve insandan insana solunum yoluyla bulaşır. Bu süreçte de genellikle virüsler mutasyona uğrar. 2019 yılının son ayında görülen ve 2020 yılının 3. ayından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Sars-Cov virüsüyle yüzde 80 benzerlik gösterdiğini belirtti.
GÜN GÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hacettepe Üniversitesi’nin araştırma komisyonunun hazırladığı takvime göre koronavirüsün gün gün ortaya çıkan belirtileri açıklandı. Bazı uzmanlar Çin’de ilk ortaya çıktığı gibi bazı belirtilerin değiştiğini iddia etti. Virüs en çok İtalya’da Çin’de görüldüğü gibi yaşandığı da ayrıca belirtildi. Vaka sayısının giderek artığı virüsün gün gün belirtileri;
BİRİNCİ GÜN
Üst solunum yolları hastalıklarına benzer belirtiler görülür. Hafif ateş ve boğaz ağrısı akabinde bağışıklığı zayıf olan kişilerde mide bulantısı ve ishal yaşanır.
DÖRDÜNCÜ GÜN
Boğaz ağrısının şiddeti giderek artar. Seste boğukluk yaşanır.Yeme ve içmede aktivitesinde yutkunma zorluğu görülür. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal devam eder.
BEŞİNCİ GÜN
Boğaz ağrısındaki şiddet anormal derece de artar. Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelirken hareket esnasında kemik ve eklemlerde şiddetli ağrılar görülür.
ALTINCI GÜN
Kuru öksürük ve aşırı boğaz tahribatı yaşanır. Tüm diğer belirtiler giderek şiddetlenir Örneğin; konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir. Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar. Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. Ayrıca ishal ve kusma şiddetlenir.
YEDİNCİ GÜN
Ateş aniden 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.
SEKİZİNCİ GÜN
Solunum sıkıntısı yaşanır. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.
DOKUZUNCU GÜN
Tüm belirtiler şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir. Bu belirtilere sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.
“KARATAY: CORONAVİRÜSÜNE KARŞI AŞI YAPAMAZSINIZ…”
Virüse dair ilginç bir açıklamaya imza atan Prof. Dr. Canan Karatay, aşının virüs için çok geç olacağını söyledi. Karatay, “Koronavirüs salgınına karşı aşı yapamazsınız. Sağlık bir hücrede kapılar kale kapısı gibi sağlam açılmaz ve hastalanmayız. Ben onu söylüyorum onun için doğal besleneceğiz. Virüs ve griplerin her sene yenisi çıkar bunun aşısı olmaz. Bunun tek aşısı tek yolu kendi hücrelerimizin güçlü ve sağlık kılmaktır” açıklamalarını yaptığı esnada bir dinleyicinin aşı sorusuna ise “Ben çocuk doktoru değilim, ben grip aşısına karşıyım. Bakın koronavirüs çıktı. Bu sene kullanılan grip aşırısı 2016 yılının virüslerine karşı yapılmış. 3 tane krofinya virüsünde üretmişler bu sene yapıyorlar. Görüyorsunuz kardeşim koronavirüs salgınına karşı aşı yapamazsınız. 18 ay 24 ay sonra çıkacak dediler zaten o zaman korunavirüs kalmıyor. 7 tür koronavirüs var şimdi. Diğer virüslerden farkı yok mangalda kül bırakmıyorlar. Virüs demek canlı vücudun içinde hayvanda olabilir, bitkide olabilir yaşar büyür kuru yerde yaşamaz. Sağlık bir hücrede kapılar kale kapısı gibi sağlam açılmaz ve hastalanmayız. Ben onu söylüyorum onun için doğal besleneceğiz. Virüs ve griplerin her sene yenisi çıkar bunun aşısı olmaz. Bunun tek aşısı tek yolu kendi hücrelerimizin güçlü ve sağlık kılmaktır” sözleriyle cevap verdi.
KORONAVİRÜSTEN KORUNMANIN EN DOĞAL YOLU KELLE PAÇA!
Aynı zamanda Karatay, virüsten korunmanın yolları hakkında da konuştu. Ünlü doktor virüsten korunmanın en sağlıklı yönü bağışıklık sistemini güçlendirmek olduğunu söyledi. Bağışıklığı güçlendirmenin en doğal yolunun ise kelle paçadan geçtiğini vurguladı. Ayrıca Karatay, “Lahana, turp, kereviz, sarımsak, soğan, pancar bunlar çok önemli. Bunların hepsi toprağın içinde. Doğa zaten size yol gösteriyor, kışın bunları yiyin diyor. Gelecek sene karşımıza çıkacak virüslerin ne olduğunu bilmiyoruz. Grip virüsleri her zaman kılıf değiştiriyor” ifadelerini de kullandı.
KORONAVİRÜSE KARŞI GÜNLÜK HAYAT NASIL DÜZENLENMELİ?
Enfeksiyon Hastalıklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsten korunmak için günlük hayatta bazı durumlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ceyhan, paranın keten ve pamuktan üretildiğini bu yüzden virüsün tutunma açısından tercih ettiği yerlerden biri olduğunu vurguladı. Ayrıca dışarıda giyilen kıyafetlerin o gün içerisinde ya yıkanması ya da 6 saate yakın havalandırılması gerektiğini belirtti. Virüs hava ortamında yere daha yakın olduğundan ayakkabıyla kesinlikle içeri girmemesi ve ayakkabıya temas esnasından hemen sonra ellerin dezenfekte edilmesi gerektiğini söyledi. Son olarak da kargo ve paketli servislerin paketlerinin hemen çıkartılıp bir poşede konulup evden çıkarılmasını ellerin ve diğer paketin yıkanmasını söyledi.
KADINLAR ERKEKLERE ORANLA DAHA MI DİRENÇLİ?
Hızla yayılmaya başlayan korona virüsü, hakkında Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi özel açıklamalarda bulundu. Virüsün yaş ve cinsiyete göre etkilerinin değiştiğini belirten Çiftçi, özellikle sigara içenlerin daha büyük bir risk altında olduğunu vurguladı. Uzman doktor “Kadınlar bu açıdan biraz daha şanslı gözüküyor ancak burada farklı nedenler var. Bunların arasında sigaranın yer aldığını söyleyebiliriz. Sonuç olarak sigara içimi akciğer fonksiyonlarını bozarak vücudu pek çok hastalığa karşı daha dayanıksız hale getiriyor. Fakat şunu unutmamak gerekir, her ne kadar çocuklar yaşlılar, erkek ve kadın olarak bir fark olsa da şunu görüyoruz ki bu hastalık her iki cinsi ve her yaşı kapsıyor. Hastalığın ağırlığı değişebiliyor ve bu nedenle kadınların kendini daha güvende hissetmesi, erkeklerin daha riskli hissetmesi gibi bir durum yoktur. Sonuç olarak hepimiz risk altındayız ve koruma önlemlerimizi bundan bağımsız olarak mutlaka almalıyız. Bu güvenebileceğimiz ya da kendimizi daha kötü hissedeceğimiz bir durum değildir ama istatistik şu an için var ve zaman içinde bu rakamlar değişebilir” şeklinde konuştu.
“BU VİRÜS TÜRKİYE’DE DE VAR ANCAK…”
Henüz yeni yaygınlaşmasına rağmen ölümlere neden olan corona virüsünün kesin bir tedavisi yoktur. Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Ceylan korona virüsüne dair merak edilenleri cevapladı:
CORONAVİRÜSÜ TÜRKİYE’DE VAR MI?
CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Hava ve temas yoluyla insandan insana geçer. Özellikle toplu alanlarda hızla yayılır. Ancak hayvandan insana nasıl bulaştığı henüz belli değil. Corona virüsü hava ile temas ettikten bir saat sonraya kadarda yaşayabildiğinden ortaya çıktığı ortamlardan uzak durmak gerekir. Bu yüzden Çin havalimanında karantina bölgesinde ciddi bir dezenfekte yapıldı. Ancak uzmanlar gerekmedikçe uçuşların iptal olmasının daha faydalı olacağı yönünde açıklamalarda bulundu. İnsan vücudunda sinüs yollarına yerleşerek devam ediyor. Sars virüsüyle örtüşmesine rağmen ilk günlerde ateşlenmeye neden olmuyor. Vücudun korona virüsü fark ettiği andan itibaren ateşlenme görülür.
CORONA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Normal grip gibi başlıyor. Ancak 3 gün sonrasında şiddetli öksürük göğüs ağrısıyla devam eder. Kuluçka dönemini tamamladığından vücudun direncini hızla düşürür. Gün geçtikçe ateşlenme,terleme, ağız kuruluğu, balgamlı öksürük, sinüs yollarında tıkanıklık, nefes almakta zorlanma gibi belirtiler yaşanır. Belirtiler gün gün şiddetini artırır. Bağışıklık sistemi antikor üretmesine rağmen bu tamamen vücudun fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Aşırı ateşlenmeye maruz kalan kemiklerde ağrılarda görülür. Bazı uzmanlar Sars kadar ciddi bir virüs olmadığını ancak hemen tespit edilmediğinde ölüme yol açacağını vurguluyor.
CORONAVİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Virüsün etkileri hastanın bağışıklık sistemine göre değişir. Uzmanlar bazı kişilerde şiddetli belirti yaşanmadan hafif atlatılır. Bunun içinde ilaç tedavisi sağlandığını belirtiyor. Ancak bağışıklığı zayıf olan özellikle C ve D vitamini eksikliği olan kişilerde şiddetli ilerler. Bunun için tedavinin başlangıcında sıvı desteği sağlanır. Çünkü korona virüsü hızla vücutta sıvı kaybına yol açar. Ateş düşürülür. Aynı zamanda ağrılar içinde yüksek dozda ağrı kesiciler verilir. Uzmanlar istirahatın oldukça önemli olduğunu söylüyor. Ayrıca virüsün yaygın olduğu alanlardan uzak durmanın daha sağlıklı olduğu belirtiliyor.
KORONAVİRÜSÜNÜN AŞISI VAR MIDIR?
Tüm dünyayı korkutan koronavirüsü bilim insanlarını harekete geçirdi. Özel aşı geliştirmek için gece gündüz çalışan bilim insanları aşı konusunda açıklamada bulundu. Hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e yükselen koronavirüsünün aşısının 20 ay içerisinde tamamlanacağı söylendi. Virüse enfekte olmuş insan sayısı ise 9 bin 809 kişi olduğu açıklandı. Bunun yanı sıra Türk bilim insanları da virüslerle ilgili önemler alınması yönünde açıklamalar yapıyor. Prof. Dr. Oğuz Karabay, virüslerden korunmanın basit yollarının olduğunu söyledi. Yüzyıllardır Anadolu mutfağından eksik olmayan soğan ve sarımsağın yanı sıra bir misafir gelince ikram ettiğimiz kolonyanın da virüsleri önlemek için etkili yol olduğunu vurguladı. Ayrıca Karabay, virüslerin ölümcül olmaları yönünde çıkan haberlerin yanlış olduğunu söyledi. Ünlü doktor ölümcül olmasının tek nedeni bağışıklığı zayıf ve yeteri kadar temizlenmeyen kişiler için geçerli olduğunu da açıkladı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!