Lenf (Lenfoma) kanseri nedir? Lenf kanseri belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemi var mıdır?

Lenfoma sistemi vücuda giren mikropları sağlığa zarar vermeden vücuttan atar. Ancak bu sistemin zarara uğraması sonucu lenf kanseri ortaya çıkar. Peki dalak, timus bezi ve kemik iliği gibi organları kapsayan lenfoma da meydana gelen lenf kanseri nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavi yöntemi var mıdır? Haberin detayında lenf kanserine dair bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.

Bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf bezleri, vücudu enfeksiyonlu hücrelere karşı korumada etkilidir. Vücudumuzda yaklaşık 600’e yakın lenf bezi mevcuttur. Koltuk altları, kasıklar, karın içi, göğüs içi, çene altı, boyun gibi yerlerde bulunan lenf bezleri tümörlü hücrelerin yayılmasını da önler. Ancak sistem yaşanan bir deforme nedeniyle zararlı hücreler temizlenmez ve bu da zamanla vücudun sağlığını olumsuz etkiler. İlerleyen zamanlarda ise bu kansere neden olur. Hormonların sağlıklı bir şekilde işlemesini destekleyen bu sistemde meydana gelen herhangi bir deforme vücutta bazı sabit işaretlerle kendini gösterir. Tam olarak neden kaynaklı ortaya çıktığı bilinmeyen lenf kanseri akyuvarların genetik yapısındaki bozukluktan meydana ortaya çıktığı söylenir. Vücudu korumasız hale getiren bu durum aslında kanser dışında da birçok hastalığın yaşanmasına sebebiyet verir. Ünlü manken Ebru Şalı’nın 8 yaşındaki oğlu Pars bu kanser nedeniyle vefat etti. 

LENF KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gece ortaya çıkan ani terlemeler

Sık sık ateşlenme ve buna bağlı baş ağrısı

Boyun bölgesindeki lenflerde ise kanser nefes darlığı 

Sürekli yorgun bir halde olmak

Vücudun ağrı eşiğinin düşük olması

Kısa sürede kilo kaybı

Hastalıklara karşı direncin az olması

Vücudun ağır kokması gibi belirtiler lenf sisteminin bozulduğunu ve kansere işaret eder. 

LENF KANSERİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Lenf hastalıkları ve kanseri birbiri ardında gerçekleşen bir durumdur. Kadınlara oranla bu durum erkeklerde daha sıklıkla yaşanır. Bağışıklık sisteminin zayıf olması ya da bazı ilaçların yan etkisi ile yaşanma olasılığı artar. Belli başlı enfeksiyonlar ise bu durumu tetikler. Vücudun hemen hemen her bölgesini etkileyen lenf bezlerinde kronik lenfositik lösemi en yaygın yaşanan kanserdir. Bu kanser türü kan ve kemik iliğinde meydana gelir. Hastanın kanının kendi kendini yenilememesinden kaynaklı yaşanır. Hastalıktan kurtulmanın tek yolu ise ilik nakli ile kan hücrelerini değiştirmektir. Ayrıca diğer sık yaşanan durum ise boğazlarda şişlik olması bu da lenf bezlerindeki kansere işaret eder. 

LENF KANSERİNİN TEDAVİ YÖNTEMİ

Genellikle yukarıdaki belirtiler sonucu yapılan fiziki muayene sonucu uzmanlar kanserin tanısını koyar. Ancak hangi sebepten ve nerede olduğunu bulmak için bazı testlere tabi tutulur. Kan testi, ilik testi, biyopsi gibi tedavi yöntemleri bunların başında gelir. Ayrıca lenf bezlerinin şişliği de görüntüleme testleri sonrası tespit edilir. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir