Eriğinin faydaları nelerdir? Kırmızı kiraz erik suyu ne işe yarar? Saraçoğlu’nun erik önerileri

Diş sağlığında kalp damar hastalıklarına kadar birçok faydası bulunana yeşil eriğin aynı zamanda kırmızı kiraz eriği diye geçen bir çeşidi de bulunmaktadır. İçeriğinde A, E ve B kompleksini barındırır. Özellikle sindirime hastalıklarına doğal ilaçtır. Mucize faydaları olan bu besinler hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki yeşil eriğin faydaları nelerdir? Kırmızı kiraz erik suyu ne işe yarar?

Doğu Anadolu Bölgesi’nin üst kısımlarında ve yaylarında yetişen erik aslında ülkemizde hemen hemen her yerde rahatlıkla yetişebilir. Ancak tat olarak aynı olmaz. En güzel erikler yayalarda olgunlaşandır. Can, papaz, mürdüm, tatlı ürgan ve kırmızı kiraz eriği gibi çeşitleri bulunmaktadır. Türkiye’de fazla olan erik diğer ülkelere de yayılmıştır. Türkiye’den sonra en fazla Japonya erik tüketmektedir. Yöreden yöreye tüketim şekli olan erik bizim kültürümüzde hoşaf, reçel ve tatlılarda kullanılır. İçeriğinde pektin ve organik asitler bulunur. Aynı zamanda erik bol miktarda A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminlerinin yanı sıra  karbonhidrat, potasyum, fosfor, sodyum, potasyum ve demir bakımından oldukça zengindir. Erik ağacı çiçek açtıktan sonraki ilk 4 aydaki hali ekşidir genellikle tuz ile tüketilir. Ağustos sonunda doğru güneşte kızarıp olgunlaşarak kırmızı ve mor renge bürünür. İçerdiği yüksek sıvı sayesinde vücudun ihtiyacı olan suyun yüzde 50’sini kolayca karşılar. Yapılan bazı araştırmalarda eriği içeriğinde hiçbir şey katmadan su ile kaynatıp düzenli tüketildiğinde metabolizmayı düzenleyerek sindirimi kolaylaştırır. Diyet yapanlar için ideal bir besin olan erik suyu uzun süre tok tutmanın yanı sıra enerji verir. Yeşilin yanı sıra kırmızı rengine sahip erikler de vardır. mayhoş bir tada sahip olan erik düşük kaloriye sahip olduğundan diyet listesinde ilk sıralarda yer alır. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan kırmızı eriğin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Son zamanlarda popüler olmaya başlayan kırmızı kiraz erik suyu çıkartılarak da tüketilebilir. 

ERİĞİN FAYDALARI NELEDİR? 

– Kötü kolesterol seviyesi kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler. Bu yüzden kolesterolün dengede durması için yağlı ve karbonhidratlı besinler tüketilmemelidir. İçeriğinde C vitamini olan yeşil erik ise kötü kolestrolü düşürür ve kalp damar sağlığını korur.

 Demir maddesi bakımından zengin olan yeşil erik, kansızlık gibi ciddi hastalıkların yaşanmasını önler. Ayrıca yorgunluk ve saç dökülmesine de iyi gelir. Çünkü yeşil erik demir maddesini artırarak hücrelerin daha sağlıklı çalışmasını destekler.

 Kilo vermek isteyenler için en ideal besinler arasında yeşil erikte bulunmaktadır. Uzun süre tokluk hissi veren yeşil erik aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan enerjiyi de sağlar. Ortalama gün içerisinde tüketilen bir kase yeşil erik, yeterli olacaktır. 

 Hemen hemen içeriğinde bütün vitaminlerin bulunduğu yeşil erik, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncini artırır. Mevsim geçişinde tezgahlarda yerini alan yeşil erik bu özelliği sayesinde vücudun hava şartlarına göre değişen değişimini daha sağlıklı geçmesini sağlar.

 Sindirim problemlerinde en yaygın olanı kabızlıktır. Uzun süren kabızlık akabinde ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Ancak erik içerdiği asidik maddeler sayesinde alınan besinleri ayrıştırarak bağırsakları yumuşatıp dışkılama işlemini gerçekleştirmesinde yardımcı olur. 

 Yapılan bir başka araştırmada eriğin sigara üzerinde de oldukça olumlu etkisi olduğu tespit edilmiştir. Erik içerdiği madde sayesinde akciğerlerde biriken toksinleri temizler. Sigaranın neden olduğu hasarı gidererek eski sağlığına kavuşmasını sağlar. 

ERİK YEDİKTEN SONRA DİŞLERİ FIRÇALARSANIZ…

Uzmanlar erik yedikten sonra dişlerin kesinlikle fırçalanmasını tavsiye etmediklerini vurguluyor. Nedeni ise erik içerdiği asidik maddeler diş yüzeyine yapıştığında ya da arasına girdiğinde orada bulunan enfeksiyonu önleyerek dişlerin beyazlamasını destekler. Ancak erik yedikten hemen sonra dişler fırçalandığında bu asidik maddeler diş yüzeyini zayıflatarak sararmasına ve minenin erken çürümesine neden olur.

SARAÇOĞLU’NUN ERİK ÖNERİLERİ

 Taze sıkılmış can erik ve havuç suyu karıştırılıp tüketildiğinde beyin sağlığını koruduğunu, 

– Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gerektiğini,

– Zihin açan ve uzun süre enerji için,

– Ter bezlerini çalıştırarak zararlı maddelerin çıkarılmasını sağladığını vurguluyor. 

KIRMIZI KİRAZ ERİK SUYU NE İŞE YARAR?

Bağırsak fonksiyonlarını artırarak enfeksiyon ve mikrop kapmasını önler. Kabızlık ve ishal gibi ciddi sindirim sorunu olan rahatsızlıkların önüne geçerek. Tüketilen besinlerin vücudun biyolojik zamanına göre vücuttan atılmasını destekler.

İçerdiği anti- aging etkisi sayesinde cilt hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı ve kırışıklığı azaltır. Mutasyona meyilli hücreleri iyileştirerek dokuların yenilenmesini hızlandırır. 

Kilo vermede ideal besinler arasında yer almaya başladı. Özellikle spor yapanlar için güçlü bir enerji kaynağı olan kırmızı kiraz erik, lif bakımından da zengin olduğundan besinlerin hızla öğütülmesini sağlar. 

Vücutta demir emilimi azaldıkça kansızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu da kandaki kan hücrelerinin sayısını azaltır. Kırmızı kiraz erik suyu demir emilimini artırarak kan yapıcı hücre sayısını çoğaltıp kan dolaşımını düzenler.

Yaz aylarında tüketilmesi tavsiye edilen kırmızı erik suyu, günde bir bardak vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerali karşılamanın yanı sıra sıvı oranını dengeleyerek böbrek üstü bezlerin daha fonksiyonlu çalışmasını sağlar. 

KIRMIZI KİRAZ ERİK SUYU NASIL HAZIRLANIR?

Yarım kilo kırmızı erik

Bir tatlı kaşığı toz limon şekeri

Bir buçuk litre klorsuz su

HAZIRLANIŞI

Bir tencerenin içine tüm malzemeleri koyup iyice karıştırın. Bir kaynamadan sonra üstündeki köpüğü alıp kısık ateşte bir saat boyunca kaynamasını bekleyin. Daha sonra ocaktan alıp süzgeç yardımı ile bir kaba boşaltın. Elinizle erik posasını sıkın kuruduktan sonra posayı atıp kırmızı erik suyunu dolaba koyup soğumasını bekleyin. Günde bir bardak tüketin.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir