En kolay güllaç nasıl yapılır? Güllaç yapmanın püf noktaları neler?

Ramazan’ın en özel tatlılarından olan Güllaç iftar sofralarını süslemek için sabırsızlıkla bekliyor. Hem sağlıklı hem de hafif olan güllaç tatlısı, Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden. Peki evde güllaç yapılır mı? Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir? En iyi ve en lezzetli güllaç nasıl yapılır? Tadı damaklarda iz bırakacak olan enfes güllacın ev yapımı tarifi sadece yasemin.com’da!

Ramazan’ın müjdeleyicisi, Osmanlı’nın kuruluş yıllarından itibaren yapılan Güllaç tatlısı, Ramazan ayının en çok aranılan tatlı tariflerinden biri olarak göze çarpıyor. Genellikle dışarıdan alınsa da asıl lezzetli olanı evde yapılandır. çeşitli süslemelerle hem göze hem damağa hitap eden, hafif bir lezzet olmasına rağmen tatlı ihtiyacını karşılayan Güllaç hakkında merak ettiğiniz soruları yanıtlıyoruz. Mısır nişastası, un ve suyun muhteşem uyumunun eseri Güllaç yaprakları, ceviz, süt ve gül suyuyla birleşince Ramazan sofralarının baş tacı oluyor. Peki, az malzemeyle enfes bir tatlı yapılabileceğinin kanıtı Güllaç tatlısı nasıl yapılır? Püf noktaları neler? İşte, püf noktalarıyla Güllaç tarifi…

GÜLLAÇ TARİFİ:

MALZEMELER

1 paket güllaç(10 yaprak güllaç)
1, 5 litre süt
2 su bardağı şeker
Çekilmiş fındık
2 yemek kaşığı gül suyu

Üzeri için;

Fındık
Vişne
Nar taneleri

YAPILIŞI

Tarife öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayın. Şeker ve sütü derin bir tencerenin içerisine alıp ılık olana kadar karıştırın. Kesinlikle sütü kaynatmayın.

Daha sonra güllaç yapraklarını derince bir tepsiye koyun. üzerine her yeri ıslanacak şekilde kepçe ile sütü dökün.

5 güllaç yaprağını aynı işlemi tekrarlayın ve 5. katı da sütle ıslattıktan sonra bu kata fındık serpin. Üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak döşeyin.

Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alıp içerisine gül suyunu ilave edin. Son olarak tatlının üzerini döktükten sonra buzdolabına kaldırın.

En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyip servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

GÜLLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTALARI:

Güllaç mutlaka yapıldığı gün tüketilmesi gereken bir tatlıdır. Çünkü ertesi güne güllaç yapraklarının üzeri kuruyabiliyor ve içerisinde ceviz, fındık, fıstık ya da meyve yer alıyorsa güllacı karartabiliyor, sütün de tadını bozabiliyor. 

– Güllaca gülsuyu eklemek Osmanlı’dan gelen bir gelenek. Ancak gülsuyu konulmadan da güllaç yapabilirsiniz. Gülsuyu yerine nar suyu ilave edebilir veya süte vanilya katarak değişik bir aroma hazırlayabilirsiniz.

– Güllacı bol sütle yapmak gerekmektedir. Güllaç yapraklan ıslandıktan sonra eğer havayla temas ederse jöleleşir ve lezzetini kaybeder. Bu nedenle bol süt dökülen güllacın havayla temas etmesinin önün geçilmelidir. 

– Çeşitli kuruyemişlerle süslenebilen Güllaç için en uygunu cevizdir. Fındık ve fıstık güllacın rengini değiştirdiği için, badem de güllaca acılık verdiği genellikle ceviz tercih edilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir