Evde kasap köftesi nasıl yapılır? Köftenin dağılmaması için ne yapılır?

Dışarıdan satılan ya da kafelerde yediğimiz köftelerin her zaman daha lezzetli ve enfes olduğunu elbette küçük büyük demeden herkes düşünür. Peki kafelerde yapılan köftenin sırrı nedir? Köftenin lezzetli olması için nelere dikkat etmek gerekir? Anne köftesi gibi dağılmayan köfte nasıl yapılır? Tüm bu merak edilen soruların yanıtı haberimizde.

Köfte, genel olarak ekmek, soğan, maydanoz, baharat vb. katılmış kıyılmış etten, kimi zaman da tavuktan, balıktan ya da patatesten yapılan, türlü biçimlerde olan ve türlü biçimlerde pişirilen yiyeceklerin ortak adıdır.Türk mutfağında çok fazla tüketilen köfte lezzetiyle damaklarda iz bırakır. Yemeklerin içerisine eklenen aynı zamanda ayrı bir şekilde pişirildiğinde ekmek arası tüketilen köfte adeta çocukların en sevdiği yemek.Ünlü bir şeflere göre köfte yapmak incelik ister. Bu yüzden mutlaka yaparken bazı noktalara dikkat etmek aynı zamanda yaparken özen göstermek gerekir. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği, yanında patates kızartması ile dünyanın en leziz sofralarının baş köşesine yerleştiği müthiş tarifler arasında. Peki lezzetli köftenin sırrı nedir? İşte cevabı…

Köfte yapmanın en önemli noktası seçtiğiniz etin iyi bir yerden alınması ve dikkat edilerek seçilmesi gerekir. Örneğin yağsız kıyma tavada çabuk toparlanacağı için lezzetli olmayacaktır. Mutlaka kıymanızın orta yağlı olmasına dikkat edin. Eğer seviyorsanız  damak zevkinize göre dana ve kuzu kıymayı karıştırabilirsiniz.

Kullandığınız kıymanın 1 kez çekilmesi çok önemlidir. İki kez çekilen kıyma eriyebilir. Kıymayı kasaptan alır almaz buzdolabında bekletmeden hazırlanan köfte yapmak daha lezzetli olur.

Eğer puf puf kabaran bir köfte yapmak istiyorsanız mutlaka harcın içerisine karbonat koymayı unutmayın. Köftelerin kabarması 600 gram kıymaya 1/2 çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz. Karbonatın ölçüsünü kaçırmamaya çalışın, yoksa köfteleriniz sert olacaktır.

Köfteyi hazırladıktan sonra 1 saat kadar dinlendirin. Kıyma, yoğurduğunuz kaba ve parmaklarınızın arasına yapışıyorsa köfte kıvamına gelmiş demektir.

Köfteye yumurta eklemenin doğru olmadığını söyleseler de tavada yapılan köftenin dağılmasını önlemek için ekleyebilirsiniz. Eğer köftede yumurta kokusu hissetmek hoşuna gitmiyorsa biraz süt ekleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem olarak harca 2-3 kaşık galeta unu koymak da köftenin pişerken dağılmasını engeller. 

Köfte harcını hazırlarken iki çay bardağı kadar zeytinyağı eklemek yumuşak olmasına yardımcı olacaktır. Rendelenmiş soğan, irmik kıvamında çekilmiş ekmek içi, maydanoz, karabiber, yenibahar ve tuz köfte içi gerekli malzemelerdir. Bunun dışında ekmek içini su yerine et suyunda ıslatabilirsiniz. 

Köfte yaparken kullandığınız ekmeğin kabuk kısmı değil, mutlaka bayat ve iç kısmı olmasına özen gösterin.  Köftenin iyisi kısık ateşte pişirilenden çıkar. Bu yüzden dışının hafif kabuk bağlaması için öncelikle yüksek ateşte ters yüz etmek doğru bir tercihken sonrasında hemen ateşin altını kısmak gerekir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir