Anason tohumunun faydaları nelerdir? Anason çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar?

Sakinleştirici etkisi olduğu bilinen anason maydanozgillerin ailesine mensup bir bitkidir. Peki anason tohumunun faydaları nelerdir? Anason çayı nasıl yapılır ve ne işe yarar? Anason hangi hastalıklara iyi gelir? Sizler için bu soruların yanıtlarını araştırdık. Haberin detayında anason bitkisine dair merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde yetiştirilip tüketilen anason bitkisini birçok hastalığa fayda sağlar. Yaprakları ve meyvesi kullanılan bu bitki yüzyıllar boyunca bitkisel tedavide ağrı kesici olarak kullanılmıştır. Keskin ve acı bir tadı olan anason bitkisi genellikle çay olarak tüketilir. İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan barındıran anason bitkisi bunun yanı sıra  magnezyum, kalsiyum, çinko, sodyum, demir minerallerinin yanı sıra A, B, C vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca protein ve lif bakımından da zengin olduğu bilinir. Bazı mutfaklarda yemek ve tatlılarda da kullanılır. Maydanoz ailesine ait olan anason, 60 cm boyunca bir bitkidir. Tohumu kullanılan anason çok güçlü bir yatıştırıcıdır. Özellikle psikolojik hastalıklar için kullanılan anason genellikle çay olarak tüketilir. Anason sık tüketilmemesi gereken bir tohumdur. Aksi halde fazla uykuya neden olabilir. En bilinen faydası ise mevsim geçişlerinde solunumu temizleyerek enfeksiyon kapmasını önlemesidir.

ANASON ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Vücuttaki deforme olmuş sinir hücrelerini yatıştırarak beyne sakinlik sinyalleri verir. Bu özelliği sayesinde stres ve depresyon gibi rahatsızlıklarının riskini azaltır. Aynı zamanda rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Uyku problemi olanların yatmadan bir saat önce bu çaydan içmesi tavsiye edilir. 

Enfeksiyonların kapattığı sinüs yollarını açarak, sinüzit ve migren gibi yaşamı zorlaştıran baş ağrılarını tedavi etmede doğal ve etkili bir yöntemdir.

Yapılan bazı araştırmalarda içerdiği protein sayesinde anne sütünü artırmada yardımcı olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Solunum yollarında yaşanan hasarları onarmada da etkili olan anason bitkisi astım ve bronşit hastalarının düzenli tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle rahat bir nefes almayı destekler. 

Boğazda biriken enfeksiyonlu hücreler iltihaba ve kuru öksürüğe neden olur. Ancak anason çayı boğazı yumuşatarak tüm iltihabı balgam yolu ile atar. Aynı zamanda kısa sürede öksürüğü bitirir.

Vücuttaki kan seviyesini kontrol eder. Bu sayede damar tıkanmasını önler. Yanı sıra kanı dengelediğinden tansiyon gibi riskli rahatsızlıklara yakalanma oranını azaltır. 

İçerdiği yüksek lif sayesinde uzun süre tok tutar metabolizmanın çalışmasını destekler Hızlı yağ yakmada etkili doğal bir bitkidir. 

Yağlı, acılı ve karbonhidratlı yiyeceklerden kaynaklı meydana gelen mide ve bağırsak sorunlarına da iyi geldiği bilinir. Mide asidini dengeleyerek ülser ve reflü gibi hastalıkların yaşanma riskini düşürürken bağırsaklarda biriken ve ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olan bakterileri idrar yolu ile atar. 

Sakinleştirici etkisi sayesinde adet sırasındaki ağrıları dindirir ve adet periyodunu düzene sokar. Menopoz dönemlerinde yaşanan hormonal bozukluklar akabinde gelişen semptomları engeller.

ANASON ÇAYI NASIL YAPILIR?

Anason bitkisi kurutulmuş ya da taze yapraklarından ve tohumlarından hazırlanabilir. 1 çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı ile bir bardak anason çayı elde edilir. Kaynamış suyun içerisine kaç bardak içecekseniz ona göre anason bitkisini ekleyebilirsiniz. 7-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Çayın tadını alabilmesi için iyi demlenmesi gereklidir.  Anason çayını akşam yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir çünkü çabuk uyku getirir. Çalışan bir kişinin gündüz içmesi tavsiye edilmez.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir