Anne sütünün ciğere kaçması! Emerken boğazına süt kaçan bebeğe ne yapılmalı?
Yanlış emzirme pozisyonundan ya da başka bir faktörden kaynaklanan boğaza süt kaçması bebekler için endişe verici bir durumdur. Emerken boğulma riskinin önüne geçmek için doğru tekniklerle emzirme gerçekleştirilmelidir. Emen bebeğin boğazına süt kaçtığında ne yapılmalı? Anne sütünün soluk borusuna kaçması…
Normalde heyecanlı bir yapıya sahip olan kadınlar, anne oldukları zaman endişe ve kaygılarla dolu yepyeni bir dönem içerisinde kendilerini bulurlar. Bebeğin her ağlama sesi ufak çaplı da olsa paniğe yol açar ve her duygu daha da yoğun yaşanır. Yeni doğan döneminde annelerin bebek beslenmesinde sıklıkla yaşadıkları sorunlardan birisi de boğaza ya da genze süt kaçma olayıdır. Biberonla beslenen bebeklerde kullanılan biberon emziğinin deliğinin büyük olması ile süt akışı bebeğe hızlı geçeceği için süte bir anda hakim olamazlar ve boğazlarına kaçırırlar. Anne göğsünden emen bebeğin hızlı emmesi sonucunda da oluşabilecek olan süt kaçması için uzmanlar, bu durumu önlemek adına bazı uygulamaları tavsiye etmektedir. Sadece süt kaçması durumunda değil herhangi bir tehlikeli durumla karşı karşıya kalındığında da soğukkanlı olunmalı ve müdahale gecikilmemelidir.
TIKLA OKU: HANGİSİ DOĞRUSU: EMZİRME Mİ BİBERON MU?
ANNE SÜTÜ BOĞAZA NEDEN KAÇAR? EMEN BEBEĞİN BOĞAZINA SÜT KAÇMASI BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ:
Doğum sonrasında annelerin bebeklerini kucaklarına aldıkları ilk zamanlardan beri emzirerek onlarla iletişim halindedir. Emme refleksi anne karnında iken gelişmeye başlasa bile yeni doğan dönemde emme zorluğu yaşanabilir. Emzirme sırasında sütün hızlı şekilde akması bebeğin soluğunun tıkanmasına ve nefessiz kalmasına yol açabilir. Bebeğin kafası meme hizasının aşağısında kalıyorsa muhakkak genzine kaçacaktır. Yan yatma pozisyonunda süt kaçma riski fazla olduğu gibi emerken burnun açıkta kalmamasıdır.
Bu şekilde emen bebek nefes alamaz ve ara verildiğinde ağzından nefes almaya çalışarak süt kaçırabilir.
Bebeklerin nefes borusuna süt kaçmasının diğer nedenleri ise şu şekildedir:
Akciğer ve kalbinde sıkıntı olması
Beyin kontrolünde sıkıntılara rastlama
Burun ve solunum yollarında aksaklık olması
Gelişim geriliğinden kaynaklıdır.
TIKLA OKU: BİBERON NASIL SEÇİLİR? GAZ YAPMAYAN BİBERON
BOĞAZINA SÜT KAÇAN BEBEĞE NE YAPILMALI? ANNE SÜTÜNDE CİĞERE SÜT KAÇMASI DURUMUNDA YAPILMASI GEREKEN MÜDAHALELER…
Emzirme esnasında bebeğin genzine süt kaçmasını önlemek için emzirir emzirmez bebeği yatırmayın, dik pozisyonda tutmaya çalışın. Solunum yolu tıkanan bebeğin solunum yolunu açmak için bu yöntem işe yarayacaktır. Temiz bir mendil ile ağızdaki süt kalıntılarını çıkartmaya çalışabilirsiniz.
Bebeğinizin rahat nefes alıp alamadığını kontrol edebilirsiniz. Ayağına vurarak ya da sırtını sıvazlayarak ağlamasına yardımcı olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!