Aspir çiçeğinin faydaları nelerdir? Aspir çiçeği hangi hastalıklara iyi gelir?

Ülkemizde yabani bitki olarak geçen aspir çiçeğinin insan sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Peki aspir çiçeğinin faydaları nelerdir? Aspir çiçeği hangi hastalıklara iyi gelir? Sindirimden adet düzensizliğine kadar birçok hastalığa iyi geldiği bilinen aspir çiçeğinin yağı da kozmetik sanayide kullanılır. Sizler için aspir çiçeğine dair merak edilen her şeyi araştırdık.

Papatyagiller ailesine ait olan aspir çiçeğinin anavatanı Arabistan Yarımadasıdır. İran Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde alternatif tıbbın baş tacıdır. Haziran sonunda çiçek açmaya başlayan aspir çiçeği; sarı, krem, beyaz ve turuncu gibi renkleri vardır. Safrana benzerliğinden dolayı sık sık karıştırılır. Bu yüzden bazı yörelerde “yalancı safran” olarak geçer. İçeriğinde yüzde 80 doymamış yağ bulunur. Bitkisinden çok yağı kullanılır. Dikenli ve dikensiz olmak üzere iki türü vardır. Dikenlileri, dikensizlere göre daha fazla yağ içerir. Aspir çiçeği, gıda ve kumaş sanayisinde renk olarak kullanılır. Tohumlarında bulunan yağ aynı zamanda yemeklik yağ olarak tüketilir. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise pilavlara tat vermek için kullanılır. Yağı, sabun, boya, vernik, cila yapımlarının hammaddesidir. Küsmesi yüksek oranda protein içerir. Ülkemizde Burdur, Eskişehir, Konya ve Isparta gibi şehirlerde yetiştirilir. Tarım Bakanlığı dikimi için öncü projelerde bulunuyor.

ASPİR ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR? ASPİR ÇİÇEĞİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Güçlü bir E vitamini olan aspir çiçeği cilt için vazgeçilmez bir kaynak oluyor. Hücreleri yenilemede ve cilt dermis tabakasındaki deformeleri engellemede etkili olan aspir çiçeğinden çıkartılan yağ cilde sürülerek bu faydasından yararlanılabilir. Mantar ve egzama hastalıklarında birebir etkilidir. 

Omega-3 yağ asidi gibi etkili olan aspir çiçeğinin yağı bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle alerjik reaksiyonları önler. Vücutta serbest radikal hücrelerinin artmasının önüne geçer. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.

Serotonin seviyesi iş temposundan, sağlıksız beslenmede ve düzensiz spor sırasında düşer. Bu da vücudun enerjisini düşürerek stres ve depresyona sebep olur. Ancak aspir çiçeği serotonin seviyesini yükseltmekte oldukça etkilidir.  

Aspir yağı kötü kolesterol seviyesini düşürerek damarların tıkanmasını önler. Böylece kalp hastalıklarını engellemiş olur. Ayrıca kan basıncını dengelediğinden felç ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarının yaşanma olasılığını azaltır.

Yapılan araştırmalarda kabızlık sorununu çözen aspir çiçeği sindirimi yenileyerek diğer hastalıkların önüne geçer. Midenin fonksiyonlarını düzenleyerek bulantı ve kusma durumlarını engeller. Bir litre suyun içerisine yarım gram aspir yağı damlatıp dolapta bekletin. Sindirim sorunları yaşayan biriyseniz yemeklerden sonra bir bardak tüketiniz. 

Kurutulan aspir çiçeğinden elde edilen çay kuru öksürüğü önlerken akciğerlerinde iltihap kapmasının önüne geçer. Vücut ısısını düzenleyerek, komplikasyonları önler. bir avuç kurutulmuş aspir çiçeğini bir bardak sıcak suya ekleyin. İki dakika bekledikten sonra süzüp tatlansın diye içene limon ya da bal ekleyip tüketebilirsiniz. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir