Bebek anne sütünden nasıl kesilir? Anne sütünden keserken karşılaşılan zorluklar nelerdir?
Bir bebeğin gelişimi için gerekli olan tüm vitamin ve mineraller anne sütünde bulunmaktadır. Bebeği sütten kesme zamanı annelerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Dünya sağlık örgütü anne sütünün ilk 6 ay sadece anne sütü ile sonrasında ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar anne sütü almasını tavsiye eder. Peki bebek anne sütünden nasıl kesilir? Bebeği anne sütten keserken karşılaşılan zorluklar nelerdir?
Genellikle ek gıdalar başlandığı zaman anne sütünün artık kesilebileceği gibi yanlış bir düşünce varlığından bahseden uzmanlar, 1 yaşından sonra da emzirmek bağışıklık sistemini desteklediği kadar beslenme ihtiyacını da karşıladığını belirtti. Bu durumda esas olan bebeğin duygusal ihtiyaçlarının da karşılanmasıdır. Bebeğin sütten kesilmesi ise anne sütünü bırakmak demektir bunu da yalnızca anne ve bebeği belirlemektedir. Çoğu bebek ek gıdaya geçildiğinde kendiliğinden anne sütünü bırakmaktadır. Katı gıdaya alışan bebeğin midesi büyüdükçe anne sütüne ihtiyacı kalmayabilir ve istemeyebilmektedir. Bununla birlikte çevreyi keşfetmeye başlayan bebekler emmeye karşı ilgisiz kalabilir. Kısaca anne sütünden kesilmesi gerektiğinin sinyallerini verir. Bu nedenle eğer emzirmenin kesilmesine hazır değilseniz bu dönmede isterseniz doktorunuzdan veya bir emzirme danışmanından destek alabilirsiniz.
BEBEK ANNE SÜTÜNDEN NASIL KESİLİR?
Bazı durumlarda ise anneler bebeklerini sütten kesmek isteyebilir. Özellikle anneyi yoran emzirmeler devam ediyorsa, annenin kendi sağlığı için emzirmek sakıncalıysa, çalışma hayatına dönmek istiyorsa, ikinci gebelik durumu gibi sebeplerle bebeğin emmesine son vermek isteyebilmektedir. Bebeğin bir anda sütten kesilmesi tramvatik sonuçlar doğurabileceği gibi annede de fazla süt birikmesi ve ağrılar oluşturabilmektedir. Bunun önüne geçmek için uzmanlar tarafından bebeğin anne sütünden kesilmesi için öneri ve ipuçları…
1- BEBEKLER ANLAR
Bebekler artık gelişimsel sürecini ilerletir ve söylediğiniz tüm olayların farkındadır. Büyüdüğünü söylemek ve büyümüş çocukların anne sütü ile beslenmediğini açıklayın. Bu süreçte onu kucaklayın, sevgini asla gizlemeyin. Her istediğinde yanında olmak için çaba sarf edin.
2- STRESLİ BİR DÖNEM
Bu dönemdeki tek sıkıntı anne sütünü bırakmak olsun. Uzmanların açıklamasına göre anne sütünü bırakırken herhangi bir şekilde tuvalet eğitimi gibi bebeğe stres yapacak durumlardan uzak durmalısınız.
Eğer siz bebeğinizi sütten kesmek için hazırsanız fakat bebeğinizin henüz buna hazır olmadığını görüyorsanız çok fazla strese giriyor, zorluyor ve inat ediyorsa sakın aceleci davranmayın ve elinizden geldiği kadar sabırlı olmaya çalışın. Muhtemelen doğru zaman değildir. Bir süre ara vermek sizin ve bebeğiniz için en iyisidir.
3- SINIRLAR BELİRLEYİN
Anne ve bebeği için en uygun sınırların belirlenmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, bu dönemde teklif etmeyin ama istiyorsa da geri çevirmeyin. Günlük beslenme sayısını azaltmaya çalışın, belki her bir emzirme için yavaş yavaş birkaç hafta sürecektir. Uzmanlar tarafından birkaç hafta arayla bir emzirmenin azaltılması uygun bulundu.
4- EMZİRME SÜRESİNİ DE KISITLAYIN
Bebek günde kaç kez emiyorsa sayısını azaltırken, emzirme süresini de azaltmaya çalışın, genellikle vazgeçemediği bir emzirme varsa ya da uyku sırasında hoşuna gidiyorsa en kısıtlayacağınız emzirmeler bunlar olsun. Emzirme dönemi için, eğlendiği başka etkinlikler varsa onlara doğru yönlendirme yapabilirsiniz.
SAKIN YAPMAYIN
Gelen annelerden denedikleri şeyleri anlatan uzmanlar, anne sütü yoluna acı şeyler sürmek, boyamak yada bant yapıştırmak gibi taktiklerin bebekler üzerinde tramvatik sonuçlar doğurduğunu belirtti. Bebekle duygusal bağın zedelenmemesi gerekmektedir.
BEBEĞİ ANNE SÜTÜNDEN KESERKEN KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR NELERDİR?
Anne açısından gergin ve süt solu göğüs ağrı oluşturur, ayrıca emzirmeyi bırakınca prolaktin ve oksitosin seviyeleri düşer. Prolaktin sakin ve rahat hissetmeyi sağlar ve Oksitosin ise genel olarak iyi hissetme ya da aşk hormonu olarak bilinmektedir. Zaman içerisinde de anne vücudunun buna uyum sağlaması beklenilir. Bu dönemde ağlamaklı ve üzüntülü olmak normal bir durumdur. Eğer pompalarsanız süt oluşumuna devam edecektir. Bazı durumlarda doktorlar da sütü kesecek ilaçlar önerebilmektedir.
Bebek için bir ayrılık korkusu meydana gelir. Bu dönemde uzmanlar bebeğin ağlamalarının sıklaşabileceğini, mızmızlanabileceğini, geceleri ani uyanışların olabileceğini belirtti. Isırma eğilimi, saldırganlaşma, yemeği reddetme gibi sonuçların kısa süreli olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu dönemin stresli olmasıyla birlikte çocuğun sevdiği etkinlikleri arttırmak, daha çok vakit geçirmek olası sonuçları en aza indirgeyecektir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!