Bebeklerde dil bağı (Ankiloglossi) nedir? Dil bağı belirtileri ve tedavisi

Yeni doğan bebeklerde ve konuşma dönemindeki çocuklarda zar görünümlü dokuya sahip olan yapı, günümüzde Ankiloglossi yani dil bağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ufak bir kesi ile alınabilen dil bağı hakkında merak edilen tüm soru ve cevapları sizlere derledik! Emme problemi yaşayan bebeklerde rastlanabilen dil bağı nedir? Dil bağı belirtileri ve tedavisi nedir? Bebeklerde ve çocuklarda Ankiloglossi hastalığı…

Tıp literatüründe ‘Ankiloglossi’ olarak geçen ama halk arasında daha çok ‘dil bağı’ olarak ifade edilen durum, özellikle de yeni doğan ve konuşma çağına girmiş çocuklarda rastlanan bir durumdur. Yaygın olmamakla beraber kız bebeklere nazaran erkek bebeklerde daha sık görülen dil bağındaki bu doku; dilin hemen altı ile ağız tabanı arasında bağ gibi görünen ince bir dokudan ibarettir. Vücudumuzun her bir uzvunda olabileceği gibi dilde de doğumsal ya da sonradan gelişebilen bu tür durumların görünmesi aileleri korkutmamalıdır. Bebeklik ve çocukluk döneminde görülebilen dil bağı, ilk bakışta aileler tarafından fark edilemeyebilir. Harflerin ağızdan tam olarak doğru telaffuz edilerek çıkmamasına sebep olarak gösterilen dil bağı, çocukluk döneminde daha kolay tespit edilmektedir. Bu durum yeni doğan bebeklerde konuşma bozukluğu ile kendini gösteremeyeceği için daha çok emme problemleri ile açığa çıkmaktadır. Dil bağına ilişkin olarak yeterli kilo alamama, ağzını tam kullanamama, emmeden çok çiğneme reflekslerinin daha çok hakim olması gibi etkenler bu durumun ilk sinyallerini verebilmektedir. Özellikle de ilk defa anne ve baba olan çiftler, bebeklerinde daha öncesinde böyle bir durum yaşamadıkları için yersiz endişe ve korkuya kapılabilir. Peki bebeklerde ve çocuklarda görülebilen dil bağı ciddi bir problemin habercisi mi? İşte ebeveynlerin bilgilenmesini sağlayacak dil bağı ile ilgili tüm merak edilenler…

BEBEKLERDE DİL BAĞI NEDİR? DİL BAĞI NEDEN OLUR?

Hamilelikte bebeğin organlarının geliştiği ilk trimesterda yani ilk üç ayda dil ağız tabanına yapışıktır. Bebeğin gelişimi ilerledikçe dil ağız tabanından ayrılır ve mevcut olması gereken hale bürünür. Bu ayrılma sırasında görülebilecek komplikasyonda dilin alt tarafında bağ gibi incecik bir doku kalabilir. Buradaki bağın görünümü ince zar şeklinde ya da daha kalın veya kısadır. Dilin ağız tabanına tutunmasına neden olan bu doku parçası hamileliğin 4. haftasında dilin oluşumu sonucunda ortaya çıkar. Bu gelişim esnasında bu bağ dokusu yeterince uzamazsa bebekte ankiloglossi yani dil bağı gelişir. Uzmanlar tarafından kesin olarak şu durumdan kaynaklandığına dair bulgu tespit edilemese de bebeklerde ve çocuklarda dil bağının oluşumunda kalıtımsal etkenlerin etkili olabileceği öne sürülebilmektedir.

BEBEKLERDE DİL BAĞI NASIL ANLAŞILIR? DİL İLE DİL BAĞI ARASINDAKİ FARK NEDİR? BEBEKLERDE DİL BAĞI BELİRTİLERİ:

Çoğu zaman emzirme sırasında yaşanan problemlerden dolayı erken dönemde fark edilebilen dil bağının bebeklerde olup olmadığını gösteren belirtiler şunlardır;

-Eğer bebek emzirilirken aşırı terliyorsa,

-Memeyi ağzına tam anlamıyorsa ve buna ilişkin olarak memeyi almak istemiyorsa, (meme reddi)

-Dili hareket ettirirken zorlanıyorsa,

-Dil, damağa değmiyorsa,

-V şeklinde veya kalp şeklinde dil dışarı çıkıyorsa,

-Çocukluk döneminde ‘l, r, t, s, z’ gibi harflerini söylerken zorlanıyorsa dil bağından şüphelenilebilir.

BEBEKLERDE DİL BAĞI KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?

Uzmanların görüşüne göre eğer hafif dereceli bir dil bağı görünüyor ve bebek yeterli besleniyorsa dil bağı tedavisi şart değildir. Yeni doğan bebeğin ilk Çocuk Cerrahisi muayenesinde bu durum çok kolay bir şekilde saptanabilir. Dil bağının ilerleyen dönemlerde sorun olup olamayacağı ise doktorun açıklamasına bağlıdır. Doktor bir şey demeden dokunulmamalıdır. Eğer doktor ciddi bir sorun görmüşse bu gibi durumların tedavisi yalnızca cerrahi yöntemlerle yapılır, herhangi bir ilacı yoktur. Dil bağı cerrahisinde kanama, ağrı veya enfeksiyon gibi durumların görülmesi beklenmez. 10-15 dakikalık cerrahi işlemden 2 saat sonra tamamen iyileşme sağlanabilir.

Yenidoğan dönemindeki bebeklerde dil bağı cerrahisi poliniklik koşullarında gerçekleştirilebilir iken daha büyük çocuklar için genel anestezi gerekebilir.

DİL BAĞI NE ZAMAN KESİLMELİ? BEBEKLERDE DİL BAĞI KESİLMESİ TEDAVİSİ

Emme ve konuşmayı öğrenme döneminde herhangi bir sorunla karşılaşmamak için olabildiğince kısa zamanda dil bağının alınması tavsiye edilir. Bunun için herhangi bir yaşı beklemeye gerek yoktur. Anneden alınacak bilgiye göre emme sorunu varsa lokal anestezi, emmede sıkıntı yoksa bebeğin dişleri çıkmadan önce kesilmesi en uygun olanıdır. Dişler çıktıktan sonra alınırsa genel anestezi şart olacaktır.

DİL BAĞI MUAYENESİNDE NE YAPILIR? DİL BAĞI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİ?

Bebeklerde ve çocuklarda dil bağının tespiti için fiziksel muayene yeterlidir. Anneye beslenme düzeninin nasıl gittiği sorulduktan sonra bebeğin ya da çocuğun ağız ve diş kontrolü yapılacaktır.Dil altı kontrol edildikten sonra hareket sınırına bakılacaktır. Eğer hasta bebek değil de çocuk ise dillerini hareket ettirmelerini ve “r” ya da “l” gibi bazı sesleri çıkartmaları istenecektir.

BEBEKLERDE/ÇOCUKLARDA DİL BAĞI İÇİN GİDİLEBİLECEK DOKTOR:

-ÇOCUK CERRAHİSİ-  DİL BAĞI AMELİYATI İÇİN KBB (kulak-burun-boğaz) UZMANI

DİL BAĞI İŞLEMİ NASIL YAPILIR? BEBEKLERDE DİL BAĞI AMELİYATI

Ameliyat kelimesi her ne kadar kulağa korkunç gelse de aslında çok minik bir cerrahi işlem ile halledilebilecek olan dil bağında genel olarak lokal anestezi uygulanır. Bistür adı verilen makas ile dil bağının kesilmesi ile ameliyat gerçekleştirilmiş olunur. Ameliyat sonrası ağrı ya da kanama riski yok denecek kadar azdır. 

Yeni doğan bebeklerde dil bağı genelde zar gibi incecik olacağı için poliniklik şartlarında yerine getirilebilir. Emzirme döneminde ise işlem sonrası emme uygulanır, değilse biberonla emme yerine getirilir. Gerekli görülürse dikiş atılabilir, toplamda 5-10 dakikalık işlemdir.

BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA DİL BAĞININ NEDEN OLDUĞU BAZI PROBLEMLER…

1- YETERLİ KİLO ALAMAMA

Dil bağı olan bebekler memeyi tam anlamıyla kavrayamayacağı için yeterli miktarda anne sütünü alamaz. Bu nedenden dolayı kilo kaybı görülür.

2- DİŞ ÇIKARMA DÖNEMİNDE ÇÜRÜKLÜKLER

Bir nevi ağız içini temizlemeye yarayan dilde bağ varsa hareket sınırı nedeniyle görevini tam yapamaz ve ağız içinde hijyen sıkıntıları görülebilir. (Diş çürüklüğü, ağız kokusu) Bebek aldığı besinleri diliyle geri itemeyeceği için ağız içinde bakteri oluşur ve kötü kokuya sebep olur.

3- DİL YAPISI BOZUKLUKLARI

Çatal dil gibi problemler dil bağı olan bebeklerde görülebilir durumlardan biridir.

4- İLERİ YAŞTA PSİKOLOJİK SORUNLAR

Konuşma sorunu olan çocuklar ilerleyen dönemlerde iletişim sorunu yaşayabilir. Bu durumda psikolojilerini olumsuz etkiler. Dil bağının yaratabileceği konuşma bozukluğu bazı harflerde telaffuz zorluğundan ibarettir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir