Bebeklerde yanık sırasında nasıl müdahale edilmeli? Bebeklerde yanıklarda ilk yardım kuralları
Yanık bebeklerin en çok başına gelen kaza durumlarından biridir. Sıklıkla çevrelerini tanımak için dokunma koklama gibi aktiviteler yapan bebekler ciddi kazalara neden olurlar. Anne babaların ise bu konuda yetişkinlere yapılan yanık müdahalesinden daha farklı bir ilk yardım uygulaması gerekir. Bebeklerde yanık sırasında nasıl müdahale edilmeli? Bebeklerde yanıklarda ilk yardım kuralları
Yanık deri yüzeyinde çeşitli durumlardan kaynaklı oluşur. Bu konu da en hassas olanlar ise bebek ciltleridir. Gelişim evresinde olduğundan ciltleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Yanıkların derecesi ise ileri yaşlara kalacak izler için önemlidir. Derinin üst ve hemen altındaki tabakayı etkileyen yanıklara ikinci derece yanık denir. Bu yanıklardan iyi müdahale sonrası iz kalmama ihtimali vardır. Ancak en tehlikelisi üçüncü derece yanıktır. Bu yanıklarda deri tamamen deforme olmuş hatta şiddeti kemik ya da kaslara kadar ulaşmıştır. Bu durum kalıcı uzuv kayıplarına bile neden olabilir. Birinci derece yanık çok önemli değildir. Ancak zamanında ve doğru müdahale önemlidir.
BEBEKLERE YANIK SIRASINDA NASIL MÜDAHALE EDİLMELİ?
- Küçük bir sıcak su ya da ısı yanığında hemen bol soğuk suyla yıkayın ve yanığın olduğu yere uzun süreli buzlu su kompresi uygulayın.
- Çok ciddi yanıklarda bebeklerin üzerindeki kıyafetler acilen çıkartılmalı. Bu durum en çok kızgın ya ya da ateş yanıklarında yapılmalı. Daha sonra buz ya da çok soğuk suyla ıslatılan ince bir bez sarın ancak bezi 10 fazla tutmayın. Bu sırada hastanenin yolunu tutmanızda fayda var.
- Bebekle çok çabuk şok geçirdiklerinde bulundukları şaşkınlığın uzun sürmemesi için dikkatini dağıtarak su içirmeye çalışın. Ağlayan bebeğe müdahale etmeyin yanığı çok geçmeden bir uzmana gösterin.
- Kimyasal yanıklarda anına ciltte kabarma olur. O kabaran yerlerde asitli bir birikim olduğundan bu yerlere müdahale etmeden uzmana gösterin. Kalıcı bir ize neden olabilir. Ayrıca kabartı patlarsa etrafına daha şiddetli hasar verebilir.
- Üzerindeki kıyafetler yanan bir bebeğe ıslak battaniye atın. Bebeğin kendine zarar vermemesi için olduğu yerden almaya çalışın.
BEBEKLERE YANIKLARDA İLK YARDIM KURALLARI
- Yetişkinlerden farklı olduklarından bebekler yaşadıkları durumun ne olduğunu anlamaz bu yüzden şoke girebilir.
- Yanan bebeğin yanında telaşlanmayın ve ses tonunuzu yükseltmeyin.
- Şoke olan bebeğin beyin fonksiyonları hasar alabilir. Bu da ileri dönemlerde hasarlı bir hafızaya zemin hazırlar.
- Ayrıca şoke olmak bebeğin sinir sistemini çökertir. Kan akışı engellenir.
- Yanıklara krem ya da kulaktan dolma kremler sürmeden bir uzmana götürün.
- Ateş yanıklarında ıslak battaniye atmayı, kızgın yağda üzerindeki kıyafeti çıkarmayı unutmayın.
- Bebekler bu durumda ciddi bir izleyicidir. Size bakar bu durum ilerleyen sürede travma olmaması için sakin bir tavırla müdahale edin.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!