Bebeklerin elleri neden soğuk olur? Bebeklerde el ve ayak üşümesi
Özellikle de yeni doğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durum olan el ve ayak üşümesi, annelerin en çok evham yaptığı şeylerdendir. Bebeklerinin üşüyüp üşümediğini el ve ayak soğukluğuna bağlayan annelerin bilmeleri gerekenleri araştırdık. Peki bebeklerin üşüdüğü nasıl anlaşılır? Bebeklerin elleri neden soğuk olur? Bebeklerin elleri neden ısınmaz? Ellerdeki soğukluk hastalık habercisi mi?
Annelerin yeni doğan bebekleriyle ilgili en çok endişeye düştüğü konulardan birisi de kış aylarında soğuyan havaların etkisiyle çok kolay bir şekilde üşüyebilecekleridir. Bu düşünceler doğrultusunda bebeğini hastalıklardan ve soğuktan korumak isteyen anneler, gerekli olmadığı durumlarda bile onları kat kat giydirmek isteyebilir. İnce dahi olsa kat kat giydirilen bebekler bu durum içerisinde kendilerini rahatsız hissederken, kimi zaman çok terlemekten dolayı hasta da olabiliyor. Genellikle el ve ayak soğukluğuna göre bebeğinin üşüyüp üşümediğini düşünen anneler, en ufak bir soğukluk durumunda hastalanacaklarını düşünerek onları korumak isteyebilir. Peki, özellikle de ilk aylarda bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır?
BEBEKLERİN ELLERİ VE AYAKLARI NEDEN SOĞUK OLUR? EL VE AYAK SOĞUKLUĞU SEBEPLERİ
Ellerin ve ayakların soğukluğundan bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamaya çalışan anneler, çoğu zaman bebeklerinin ellerinde bir soğukluk hissedebilir. Hatta bazı endişeli anneler vardır ki, bu anneler ellerinin soğuk olmasının nedenini hastalığa ya da başka bir soruna bağlar. Halbuki kan dolaşımının en uç yerleri olan el ve ayak bölgeleri daima soğuk olur, bu onların üşüdüğü anlamına gelmez.
Bebekler yetişkinlere göre ısı kaybına daha yatkın olduklarından dolayı elleri ve ayakları çabuk soğur. Ellerin soğuk olmasındaki bir diğer etken ise, kansızlık ve ince giydirilen kıyafetlere bağlı olarak üşümeden kaynaklanma olabilir.
BEBEKLERİN ÜŞÜYÜP ÜŞÜMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
BEBEĞİNİZİN ELLERİ ISINMIYORSA…
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en kolay ve net yolu bebeğin ensesine ya da göğsüne dokunmak ile anlaşılabilir. Net bir sonuca ulaşmak için vücut sıcaklığını termometre ile ölçmek en doğrusu olacaktır. Eğer termometredeki sonuç 36’nın altındaysa bebek üşüyor demektir.
Bebeğin bulunduğu mekanın sıcaklığını ölçmek için termometreden faydalanılabilir. İdeal oda sıcaklığı 22-23 dereceyi bulurken buna ek olarak titreme gibi belirtilere rastlanırsa da üşüme anlaşılabilir..
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!