Brokolinin faydaları nelerdir? Suyu ne işe yarar? Haftada 3 kase çiğ brokoli tüketirseniz…
Kış aylarında sindirim sisteminin ihtiyacı olan lifi sağlayarak mide ve bağırsak tembelliğini önleyen brokoli, A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Vücut direnci için gerekli vitamin ve mineralleri sağlayan brokolinin en sağlıklı tüketim şekli kaynatılıp üzerine limon ve yoğurt döküp yenilme şeklidir. Bunun yanı sıra çiğ halinde yüksek oranda su bulunur. Brokolinin faydaları nelerdir? Suyu ne işe yarar?
Ana yemek, salata ev çorba olarak tüketilebilen brokolinin insan sağlığına birçok faydası olduğu ortaya çıktı. Lahanagiller olan brokoli yaprakları dışında her yeri tüketilebilir. Toprağın tüm vitamin ve minerallerini barındırdığından oldukça güçlü bir besin kaynağıdır. A, C vitaminlerinin yanı sıra folik asit, lif kalsiyum, sülfür ve antioksidan bakımından zengindir. İtalya topraklarıyla özdeşleşen brokoli, yüksek lif içerdiğinden diyet listelerinde ilk sırada yer alır. Romalı aşçıların çoğu yemeklerinde vazgeçilmez olarak brokoliyi kullanır. Dış görünüş olarak karnabahara benzer. Üretiminde şuan Çin ilk sıralarda yer alırken tüketiminde ise Avrupa ülkeleri ilk sıralarda yer alıyor. Uzmanların çoğu haşlanmış halinin en sağlıklısı olduğunu vurguluyor. İnsan sağlığına inanılmaz faydaları olan brokoli yapılan araştırmalarda kalın bağırsak kanserini önlediği tespit edilmiştir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu brokoli suyunun bin bir derde defa olduğunu bu yüzden ay da üç defa tüketilmesini öneriyor.
BROKOLİNİN FAYDALARI NELERDİR?
– Yapılana araştırmalarda kanserli hücrelerin büyüme oranını yüze 70 azaltığını aynı zamanda oluşan hücrelerin ise sayısını küçülterek oluşumlarını tamamen engellediği tespit edilmiştir. Uzmanlar bu yüzden haftada bir iki kezde olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
– Sülfür maddesi iltihap oluşumunu önleyerek damar duvarlarını genişletir. Bu da tıkanma gibi sağlık sorunlarını engeller. Kan akışı bu sayede normale döndüğünden kalp hastalıklarına yakalanma oranı da azalır.
– Nadiren bulunan B6 vitamini bakımından oldukça zengin olan bu besin kök hücrelerini yeniler. Özellikle deri altındaki hücreleri yenileyen bu vitamin deri ve saç dökülmelerini engeller. Hafta da 4 defa bir kase çiğ brokoli tüketerek sebum maddesinin salgılanması artılır. Sebum parlak ve pürüzsüz bir cilt ve saça sahip olmanızı sağlar.
– Vücuda yerleşen kalıntı ve atıklarla ortaya çıkan bu toksinler enerji oranını düşürür. Antioksidan bakımından da güçlü olan brokoli vücudun kısa zamanda toksinlerden arınmasını sağlar. Bu sayede de bağışıklık sistemini güçlendirir.
– K vitamini kaynağı olan brokoli beyin sağlığını da destekler. K vitamini beynin kabiliyet ve kavrama bölümünü güçlendirerek. Unutkanlığı bunun yanı sıra stres ve depresyon oranını da azaltır. Uzmanlar düzenli tüketilen brokolinin ileri yaşlarda görülen hafıza kaybını da yüzde 80 azalttığı görülmüştür.
– K ve B vitamini içeren brokoli cildi her türlü zararlı hücrelere karşı korur. Elastik yapısını güçlendirerek yaşlanmayı ve kırışıklıkları önler.
– Gözün ihtiyacı olan A vitamini görme oranını artırır. Bunun yanı sıra gözün düşük ışıkta bile daha net görmesini sağlar.
– Yüksek lif ve düşük kaloriye sahip olduğundan diyet listelerinde ilk sıralarda yerini alır. Aynı zamanda kalsiyum bakımından zengin olduğundan kemik gelişimini güçlendirir.
NOT: Brokoli yüksek oranda tüketilmesine dikkat edilmesi gereken bir besin özellikle mide rahatsızlığı çekenlerin doktor kontrolünde tüketmesi gerekir. Çünkü brokoli gaz, şişkinlik ve ekşimeye neden olur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!