Cilt (deri) kanseri nedir ve belirtileri nelerdir? Cilt kanserini anlamanın yolları
Tüm kanserler içinde en yaygın görülen cilt (deri) kanseri, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması sonucunda oluşuyor. Uzmanların sık sık uyardığı bu kanser türünde dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise vücuttaki büyüyen benlerdir. Peki cilt (deri) kanseri belirtileri nelerdir? Hangi benler kanserin belirtisi olabilir? İşte sorunun yanıtı:
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN
Cilt kanseri ya da diğer bir adıyla Melanom, melanosit adı verilen hücrelerdir. Melanositler, derimize rengini veren ve bronzlaşmamızı sağlayan melanin pigmentini üretirler. Melanom, melanositlerin anormalleşerek aşırı ve kontrolsüz çoğalmaları sonucu oluşuyor ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyor. Son 30 yılda %237 oranında artış göstermiş olan bu kanser türü, ABD’de her yıl 1 milyon yeni vaka görülürken bu oran ülkemizde her 100 bin erkekte 1,9, her 100 bin kadında ise 1,3 görülme sıklığına sahiptir. Bu kansere yakalananların ölüm oranı da çok fazladır. Tüm kanser çeşitlerinde olduğu gibi cilt kanserinin tedavisi için de erken tanı büyük önem taşır, dolayısıyla ciltte meydana gelen kanser belirtilerinin erken fark edilmesi ve doğru değerlendirilmesi son derece önemlidir. Açık tenli, kızıl saçlı ve çilli insanlar cilt kanseri gelişmesi açısından en fazla risk altında olan gruplardan biridir. Yaz aylarında bronzlaşmak için güneşte aşırı durulması beraberinde ciddi farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden uzmanlar güneşlenmenin beraberinde getirebileceği hastalıkları önlemek için bazı önerilerde bulundu. Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Ali Balevi, merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak’a anlattı.
CİLT KANSERİNİN BELİRTİLERİ
►İyileşmeyen yara,
►Pigmentlerin lekenin dışına taşarak etrafındaki deriye yayılım göstermesi,
►Kırmızılık veya sınırının ötesinde yeni bir şişlik,
►Hassasiyetin artması- kaşıntı, hassasiyet veya ağrı,
►Benin yüzeyinin değişmesi- tümsekleşme, kanama ya da nodül veya yumru şeklinde görünüm,
Normal bir benle melanom arasındaki farkı ayırt etmek bazen zor olabilir. Bu durumda doğru olan en kısa zamanda uzman bir dermatoloğa başvurmaktır.
30 yaşından önce solaryum kullanımı da cilt kanserinin artmasına neden olabiliyor. Günümüzde de bronzlaşmak ve bronz görünmek isteyenler uzun süre solaryumda ya da öğle güneşinin altında duruyor. Uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmak da cilt kanseri gelişme riskini artıran etmenlerden biridir. Güneş yanıklarına neden olan ve hücre DNA’sına direk zarar verebilen ana ışındır.
CİLT KANSERİNİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Cilt kanseri tedavisi için en temel tedavi yöntemi cerrahidir. Bununla birlikte tek başına ya da bir arada uygulanabilen kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi uygulamaları da tercih edilebilir. Tedavi yöntemi kanser evresine, tümörlü lezyonun özelliklerine ve hastanın taşıdığı risk unsurlarına göre belirlenir.
► Evre 0 durumundaki cilt kanserleri için uygulanabilecek tek tedavi yöntemi tümörlü lezyonun cerrahi operasyonla çıkarılmasıdır. Hastaya lokal anestezi uygulanır ve ardından tümörlü doku hem etrafından hem de altından 1/2 cm genişliğinde normal doku ile birlikte çıkartılır.
► Evre I – II melanomda kanser lenf bezlerine yayılım göstermemiştir. Bu durumda cerrahi girişim ile tümörlü melanom dokusu tamamen çıkarılır ve yayılımın gözlenmediğinden emin olabilmek adına lenf bezlerinden biyopsi alınır.
► Evre III cilt kanseri lenf bezlerine yayılım göstermiş olan ileri derece kanser çeşididir. Bu durumda etkili tedavinin sağlanabilmesi için hem kanserli cilt lezyonunun hem de lenf bezlerinin cerrahi operasyonla tamamen çıkarılması gerekir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!