Çocuğu oyun bağımlısı olan aileler dikkat! Savaş içerikli bilgisayar oyunlarının tehlikeleri
Tüm Türkiye’nin konuştuğu şoke olarak öğrendiği gerçeklerden sonra aileler bilgisayar oyunlarından daha da korkmaya başladı. Peki uzmanlar oyun bağımlısı çocuklardaki tehlikeyi nasıl değerlendiriyor?
Geçtiğimiz hafta sonu kan donduran olaylar arasında 13 yaşındaki bir çocuğun evlerine gelen aynı yaştaki ikiz kardeşlerden birini çekiçle canından olmasına diğerinin de yaralaması gündeme gelmişti. Olayın arkasında yatan asıl sebebin ise bilgisayar oyunu olması şoke eden ikinci durum oldu.Aileler çocuklarının oynadıkları bu bilgisayar oyunlarından daha da korkmaya başladı. Peki Bilgisayar oyunları ne kadar tehlikeli? İşte uzmanların yanıtları…
KONTROL EDİLMESİ ÇOK ZOR
Psikiyatr Prof. Dr. Aytül Çorapçıoğlu Özdemir:
”Şiddetin bu kadar erken yaşa inmesi ve böyle hayati sonuçlara sebep olabilmesi herkes için riskli. Çocuğun elinden bir şeyler alırken yerine ne koyduğunuz da önemli. Bilgisayarı, telefonu eskiden ebeveynlerin denetleme şansı varken şimdi işler zorlaştı. Çünkü artık her şey bilgisayardan yapılıyor ve bu da ailenin dikkatini çekmeyecek bir hal aldı. Kontrol etmek çok zor. Ama tabii ki bir şeye kendini kaptırmak sorundur. Çocuğun, onun oyun olduğunu unutmaması lazım. Mesafe koymak da çok önemli. Çocuğa oynadıkları oyunlarla alakalı mutlaka soru sormamız lazım. Eleştirmek yerine gözlemlemek faydalı olacaktır.”
ETKİLEŞİM ŞART!
Uzman psikolog Esra Ezmeci:
”Sanal dünya çocuk için gerçeklik oluşturuyor. Çocuklar o yaşlarda mantıklı sorgulama yeteneklerini kaybedebiliyor. Kendi dünyalarını yaratıyorlar ve o sanal dünyadaki saldırganlıklar, zarar verme dürtüleri dış dünyada da devam ediyor. Çocuğun tüm dünyasının oyun olmasına izin vermemeliyiz. Ailenin çocukla daha çok zaman geçirmesi gerek. Birlikte oynayabileceğimiz oyunlar var, kitaplar var. Ne olursa olsun insan etkileşimi şart. Sanal dünya ile iletişimi çok olan çocukların duyguları azalıyor. O yüzden devamlı duyguların ön plana çıktığı sohbetler, etkinlikler yapılmalı.”
ÇOCUKLARIN KATİL OYUNLARA BAKIŞ AÇISI
AKLIM HEP OYUNLARDA
Esad Akkaya (12): Daha çok ‘Brawl Stars’ ve ‘Among Us’ oynuyorum. Among Us katil kim oyunu. Brawl Stars da savaş oyunu. Daha çok böyle oyunları seviyorum. Aslında sürekli oynamak istiyorum ama derslerim olunca bırakıyorum. Yine de aklım oyunlarda kalıyor. Yenilince sinirleniyorum. Telefona falan vuruyorum. Ama ailelerin de etkisi var. Çocuğa bebekken telefon öğretmezsen gelecekte de bunlarla çok uğraşmaz. Ama çocuğa sürekli telefon verince alışkanlık oluyor.
Münevver Eymen (13): Ben de savaş oyunlarını seviyorum. Günde 3-4 saat kadar oynuyorum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum hatta. Ben kaybedince pek sinirlenmiyorum ama arkadaşlarımdan küfredenler, bilgisayara vuranlar oluyor.
ARAŞTIRMALARDA ORTAYA ÇIKTI: MUTLULUĞU GERÇEK DEĞİL!
Oxford İnternet Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, uzun zaman video oyunu oynayan kimselerde daha fazla mutluluk duydukları tespit edildi. +18 yaş 3 bin 274 oyuncunun sayıldığı araştırmada günde 4 saat video oyunu oynayan kişinin, oynamayandan çok daha mutlu hissettiği sonucuna varıldı.Esra Ezmeci bu konuyla alakalı,
“Bu gerçek mutluluk değil. Sahte mutluluklar ise geçici oluyor. Buna ‘hedonik mutluluk’ deniyor ve sonrasında daha derin bir mutsuzluk getiriyor.” dedi.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!