Çocuklar derse nasıl motive edilir? Ders çalışma motivasyonu nasıl artar?

Bir işte başarılı olmak için o işe emek ve zaman ayırmak gereklidir. O zamanı ayırmak içinse motive olmak en önemli konular arasında yer alır. Çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak isteyen ebeveynler, tatilde çocukların motivasyonunun düşmesiyle okula nasıl hazırlayacağını bilmiyor. Uzmanlar açıkladı. Çocuk derse nasıl motive edilir? Ders çalışma motivasyonu nasıl artar?

Çocukların beklenen başarıya ulaşması için derslere adapte olması ve düzenli bir biçimde çalışması gerekmektedir. Tatilin başlamasıyla güzelce dinlenen çocukların şimdilerde okulun açılmasına yakın derslere başlaması ve unuttuklarını tazelemesi gerekir. Bu emek ve zaman isteyen çalışma için motivasyonlarının olması gerektiğini belirten uzmanlar, çocukların ders motivasyonunu nasıl arttırılacağını açıkladı.

ders çalışan çocuk

ÇOCUKLAR DERSE NASIL MOTİVE EDİLİR? DERS ÇALIŞMA MOTİVASYONU NASIL ARTAR?

  • Genellikle ebeveynler çocuklarının birinin bir şey demeden sürekli kendi çalışıp başardığını ama diğer çocuğunu ders çalışması için sürekli uyarmak zorunda olduğunu belirtir. İki kardeşin arasındaki bu ders çalışma prensip farklılığı iki çocuğun motivasyon farklılığından gelmektedir. Uzmanlar çocukların ders motivasyonunu arttırmaya yönelik ipuçlarını sizler için açıkladı.
  • Öğrenme süreçlerine bir ebeveyn olarak katılmak çocuğu yalnız hissettirmeyecek ve sıkılmasına kaçmasına engel olacaktır. buradaki en önemli unsur, çocuğa kızmadan ve bağırmadan güzelce hatta eğlenceli şekilde ders çalışmasını sağlamakta yatıyor. Bu süreçte emir veren ve kural koyan biri değil, yol gösterici ve kolaylaştırıcı bir rolde olmanız oldukça çok önemli.
  • Başarılarının tadını çıkarmak çocukta daha fazlasını istemeye ve yeni başarılar elde etmesine olanak tanır. Okul hayatında sevdiği derslerden başlayarak çalışmasına şans tanıyın, hangi konuda iyiyse üzerine gitmesini ve birinci çıkması ona diğer dersler için de gaz verecektir.
  • Birlikte başarılı olmanın eğlencesini yaşamasını sağlayın. Çok çalışan çocuklar genellikle arkadaşlarını rakip olarak görürken, sosyalleşmekten de kaçınırlar. Bu tarz durumlarda sosyal aktiviteler yapmasına olanak sağlayın. Çocuğun arkadaşlarını rakip değil, gerçek bir arkadaş olarak görmesini sağlayın.
  • Çocuğun odasında onun dikkatini dağıtabilecek eşyaları ve fazlalık objeleri kaldırın. Motivasyonu arttıracak renklerle odasını renklendirmeye çalışın.
  • Çocuğa sarf edilen olumsuz cümleler umutlarını kırabilir, sürekli olumlu konuşmalar yapmaya çalışın.
  • İnternet kullanımını kontrol altına almanız, çocuğun dikkatinin dağılmasını engeller. Ders zamanında sadece ders çalışmasını ve hep aynı saatte olmasına dikkat edin. Ders çalışmaya alışan beyin zaman içerisinde otomatik o saat gelince çalışmak isteyecektir.
  • Ebeveyn beklentilerini çocuğa empoze etmeyin. Onlar sizin beklentileriniz ve hayalleriniz. Ama o kendi bir birey olduğu için kendi hayallerini kurmasına ve hayallerinde ilerlemesine olanak sağlayın. Güzelce konuşup hayalleri için neler yapabileceğini açıklamanız ona gaz verirken, aile kavramının gerçekten sadece bir kural koyucu değil ayrıca destek unsuru olduğunu anlaması onu da sizi de rahatlatacaktır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir