Çoraptan kukla nasıl yapılır? Kuklanın çocuk gelişimine faydası ve parmak kukla yapımı
Boş vakitlerinizde hem eğlenceli vakit geçirmek hem de çocuğunuzun gelişimine yardımcı olmak için evde yapabileceğiniz kukla çeşitlerini haberimizde bulabilirsiniz. Oyuncak kuklalara para vermek yerine evde çocuğunuzla beraber basit malzemelerle kukla yapabilirsiniz. 5 dakikada yapabileceğiniz kukla modelleri! Kolay ve pratik kukla çeşitleri ile çoraptan kukla nasıl yapılır? Kuklanın çocuk gelişimine etkisi:
Okul öncesi dönemdeki çocukların en çok ilgisini çeken oyuncaklardan birisi de sesli bir şekilde okunan hikaye ya da masallar eşliğinde oynatılan kuklalardır. Basit ama bir çok işlevi bulunan kukla oyuncakların günümüzde pek çok çeşidi mevcuttur. İster parmağa geçirilebilecek kadar minik boyutta parmak kukla, ister de keçeden yapılarak oyuncak işlevinde kullanılan kuklalar çocuğun gelişimine katkı sağlamasının yanı sıra keyifli vakit geçirme imkanı da sağlar. Öğretmenlerin sınıflarında öğrencilerine verdiği derslerde tercih edebildiği kukla ile öğretim metodunda dersler hem eğlenceli hale gelebilir hem de hayal gücünün güçlenmesiyle sosyal, duygusal ve dil gelişimleri olumlu yönde ilerleyebilir. Biraz el beceriniz varsa kolaylıkla yapabileceğiniz kukla çeşitlerine bir de beraber göz atalım. Kolay yoldan çocuklar için kukla nasıl yapılır? Keçeden ve şönilden kukla nasıl yapılır? En pratik yoluyla çoraptan kukla yapımı…
ÇORAPTAN KUKLA NASIL YAPILIR? PRATİK KUKLA YAPIMI
KOLAY KUKLA YAPILIŞI:
MALZEMELER:
– 1 tane desenli ya da desensiz çorap
– Makas
– Keçe kumaş ya da karton kağıt
– Oyuncak göz ya da düğme
– Yapıştırıcı
HAZIRLANIŞI:
Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken ilk şey, satın almış olduğunuz çorabın elinizden geçirip dirseğinize kadar uzanacak boyutta olmasıdır.
Daha sonra kartonun içeri girmesi için çorap üzerinde minik bir delik açın.
Eninden 5 cm, boyundan 7,5 cm olacak şekilde oval şeklinde bir karton kesin.
Daha sonra kartonu çoraba yapıştırın ve oyuncak gözünüzü/ düğmenizi çorabın üzerine sabitleyin. İşte sevimli mi sevimli çorap kuklanız hazır bile!
NOT: Dilerseniz burun kısmına ya da farklı bir yere ponpon gibi aksesuarlar takarak kuklanızı daha şık bir hale getirebilirsiniz.
1- ŞÖNİLDEN KUKLA YAPIMI
KOLAY ŞÖNİL KUKLA YAPILIŞI:
MALZEMELER:
Renkli şönil
Yapıştırıcı
Ponpon
Makas
Oynar göz
YAPILIŞI:
Dilediğiniz renkteki bir şönili işaret parmağınıza dolayın.
Şönilin üs tarafına ponpon yapıştırın ve bu ponponun üzerine oyna göz ve burun yapıştırın.
Ardından kuklaya kulak ve kol yapmak için iki adet kısa boyda şönil kesin ve eşit olacak şekilde ikiye katlayın. Uygun görülen yerlere yapıştırıcı ile sabitleyin.
2- KEÇEDEN KUKLA YAPIMI
MALZEMELER:
Renkli keçe
Makas
Yapıştırıcı
İğne-iplik
YAPILIŞI:
Kuklaya vermek istediğiniz şekli, istenilen renkte keçenin üzerinde 2 adet kesin. Aynı olan iki parçayı ya dikerek ya da yalnızca kenarlarından bir araya getirin.
Keçeli siyah kalem ile ya da iplik ile kuklanın yüz bölgesini çizin/dikin. Dilediğiniz gibi süsleyin.
KUKLANIN ÇOCUK GELİŞİMİNE FAYDALARI
Çocuk gözünden bakıldığında ‘oyun’ gibi algılanan kukla oldukça eğlenceli bir faaliyettir. Anaokulundaki serbest zaman etkinliklerinde tercih edilebilecek kuklalar sayesinde anlatılar zihin üzerinde daha kolay kalır ve böylece bilişsel gelişime katkı sağlanır. Çocukların göz önüne serilen kukla çeşitleri hayal güçlerinin gelişmesine yardımcı olarak yeni kelimeler edinme ve kelimelerin hangi durumlarda kullanıldığı rahatlıkla kavranabilir. Genel anlamda bakacak olursak kuklanın çocuk gelişimine faydaları şunlardır:
– El-göz koordinasyonunun gelişimine katkı sağlayarak motor becerilerini destekler.
– Duygu ve düşüncelerini ifade etme yeteneği gelişir.
– Grup etkinlikleriyle beraber sosyal ilişkilerin güçlenmesine yardımcı olur.
– Olayları ve davranışları taklit etme becerisiyle düşünme kabiliyeti gelişir.
– Çok boyutlu düşünme yeteneği gelişir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!