Cushing sendromu nedir? Cushing sendromunun belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Vücudun çeşitli sebeplerden dolayı aşırı derece kortizon üretmesi ile ortaya çıkan cushing sendromunu ilk kez Sezen Aksu’nun yakalanmasıyla ülkemizde duyulmuştu. Nadiren görülen bu sendroma kadınlar daha çok yakalanıyor. Peki cushing sendromu nedir? Cushing sendromunun belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Sizler için vücudun belirli bölgelerinde derinlemesine oluşan çatlaklıklar ortaya çıkan sendrom hakkında merak edilen her şeyi araştırdık.

Cushing sendromu vücutta yaşanan fonksiyonel bozukluk ve aşırı ilaç kullanımı sonucu ortaya çıkar. Organ nakli sonrası alınan ilaçlarda bulunan kortizon vücuttaki kortizonu artırır. Ancak bu ilaçlar arasında kremler aynı rahatsızlığa zemin hazırlamaz. Çünkü kremler cilt yüzeyinde yaşanan durumları ilgilendirir. Bunlarda genellikle tüylenmeye sebep olur. Beyindeki hipofiz bezi vücudun bazı hormonlarının üretilmesi için gereklidir. Ortalama bir insanda 7 cam olan bu bez hamilelik sürecindeki kadınlarda büyür. Vücuttaki uyku, yaş, açlık, hareket, yeme ve daha birçok isteği yerine getirmek için hormonları kontrol eder. Hipofiz bezi Böbrek üstü bezlerinin daha sağlıklı çalışması vücudun sıvı kontrolü ve sindirimi sonuçlayıcı ACTH adlı kortizon ve steroldler gibi hormonların salgılanmasını sağlar. Ancak bu hormonun salgılanması kontrol edilemeyince cushing sendromu yaşanabilir. Aynı şekilde tiroid bezinin hızlı çalışmasına neden olur. Ortaya çıkan duruma da cushing sendromu denir. Bazı yerlerde hipofiz tümörü olarak da geçen sendrom iyi huyludur. Kimi kişilerde genetiksel olarak görülür. Çoğunlukta fiziksel bozuklukla kendini ele verir. Ülkemizde bu hastalığı şarkıcı Sezen Aksu ve usta oyuncu Türkan Şoray yaşadı. Vücut aşırı kortizol hormonu üretince protein emilimi sağlanmaz. Bu da kas ve kemik kaybına neden olur. Ayırca vücudun çeşitli yerlerinde yağ birikmesine neden oluyor. 

CUSHİNG SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hassas kemik ve kas 

Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan sivilceler

Sürekli susuzluk çekme

Kan şekerinde aniden yükselme

İdrara çıkmada artış

Cilt yüzeyinin çabuk hasar alması ve morarması

Enfeksiyonlu yerlerin iyileşmesinin uzaması

Göğüs kenarları, karın etrafı ve kalçalarda mor ya da pembe renkli çatlaklar

kadın hastalarda tüylenmede artış

Adetlerde düzensizlik ağrının artışı

Çocuk yaşta ise büyümede yavaşlama gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. 

CUSİNG SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Belirtiler kendini gösterdikten sonra doktor belirti testler ister. Özellikle idrar tahlilinde 24 saat içerisinde kortizol düzeyine bakılır. Artış varsa emin olmak için kandakine de bakılır. Bunların için farklı testler yapılır. Son olarak da tükürükteki hormon seviyesi kontrol ediliyor. Son olarak MR ise ileri tetkikler de böbrek üstü bezlerinin çalışma hızına bakılır. Kortizolü düzenlemek için ilaç takviyesi yapılıyor. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir