Defne yaprağının faydaları nelerdir? Defne yaprağı çayı ne işe yarar? Defne ve limon karışımı

Çok güçlü bir antienflamatuar etkiye sahip olan defne yaprağı, herkesin bildiği gibi cilt sağlığına inanılmaz faydaları var. Bunun yanı sıra yaprağı kaynatılıp tüketildiğinde kuru öksürükten kabızlığa kadar birçok hastalığa fayda sağlar. Akdeniz defnesi olarak da bilinen defne yaprağı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Defne yaprağının faydaları nelerdir? Defne yaprağı çayı ne işe yarar?

Akdeniz iklimine özgü yetişen Akdeniz defnesi, ağaç türü kendine has kokusuna sahiptir. Alternatif tıpta kullanılan ağacın yaprakları Türkiye ihracatında büyük paya sahiptir. Ağacın gövdesinin alt kısmı gri üst kısımları ise yeşil renktedir. Yaprak kısımlarından etrafa koku yayılır. Bu yaprakların en büyük düşmanı yaprak biti denilen bir böcek türüdür. Ülkemizde defne yaprağı kurutularak yemeklerde ve şerbet yapımlarında kullanılır. Faklı bir tat veren defne yaprağı salça yapımında da tercih edilir. Süs bitkisi olarak evlerde de yetiştirilen defne yaprağı, soğuk havaya karşı oldukça duyarlıdır. İçeriğindeki yağ maddelerinin de uçucu özelliğinden dolayı yemeklerde kullanılan sağlıklı yağlar arasında yer alır. Defne yaprağı antioksidan, analjezik, antienflamatuar ve antikonvulsant özelliklerine sahiptir. Özellikle kozmetik sektöründe kullanılan defne yaprağı, krem, sabun ve şampuan gibi kişisel bakım ürünlerinde ham maddesidir. Antik Yunan’da yaz kış hem yeşil kaldığından ölümsüzlük iksiri olarak görülür. Bu yüzden her şeyde kullanılırmış. Bilim literatüsünde “Lauracase” olarak geçen ve defnegillere aittir. Herdem ağacında yetişen bu yaprakların üç türü vardır. Azor, Akdeniz ve Kanarya Adaları yaprakları olarak bilinir. Ancak en yaygın Akdeniz yaprakları kullanılır. 

DEFNE AĞACININ ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Akdeniz iklimi dışında yetişen diğer defne yaprakları zehirli olabilir. Bu yüzden uzmanların en çok tavsiye ettiği Akdeniz bölgesindeki defne yapraklarıdır. Yapılan araştırmalarda buzul çağından önceki yıllarda defne yaprağı neredeyse tüm Afrika ve Akdeniz havzasında varmış. Fakat buzul çağı ve sonrasında değişen toprak yapısıyla kıyı kesimlerle sınırlı kalmış. Defne yapraklarının yetiştiği bölgede içerdiği öjenol özünden dolayı çok hoş bir koku vardır. Bu öz özellikle esans olarak çıkartılıp kozmetik sektöründe kullanılır. 

 DEFNE YAPRAĞI NERELERDE KULLANILIR?

Mısır kitabelerinde yüzyıllardır defne yaprağının keşfedildiği ve birçok alanda kullanıldığı ortaya çıktı. Yemeklerde hem tatlandırıcı hem de hoş koku vermesi nedeniyle kullanılmasının yanı sıra içerdiği antiseptikler sayesinde özellikle kozmetik ürünlerin ham maddesi olarak da eklenmiştir. Mısır kadınlarının güzelliğinin bu yaprağa borçlu oldukları söylenir. Bu nam sayesinde defne yaprağı Osmanlı kadınlarının da dikkatini çekmiştir. Cilt yüzeyini temizleyen ve daha canlı parlak göstermesiyle bilinen defne yaprağı, sağlık açsından bazı hastalıklara da fayda sağladığı görülmüştür. 

DEFNE YAPRAĞI ÇAYI NE İŞE YARAR? NASIL YAPILIR? DEFNE VE LİMON KARIŞIMI

Çok güçlü bir antienflamatuar olan defne yaprağının kesin bir etkisinin görülmesi için en ideal demleme şekli yaprakların sıcak suya eklenip bekletilmesidir. Kaynamış olan kaynar suyunun içine 3 tane defne yaprağını atıp 5 dakika yakın demlenmesini bekleyin. Defne yapraklarını güvendiğiniz bir aktarcıdan almaya dikkat edin. Aksi halde bir etkisini göremezsiniz. 5 dakikaya demlenen çayı süzerek boşaltın. Vücuttan ödem atmak için içerisine bir yemek kaşığı limon suyu ekleyip tüketin. Bu çay kuru öksürüğü  anında keser. Sigaradan hasar almış akciğerlerin temizlenmesini sağlar. Karaciğerin fonksiyonlarını artırır. Ayrıca defne yaprağı çayı sinir hücrelerini yenilediğinden yorgunluğu atarak motivasyonu artırır. 

DEFNE YAPRAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Defne yaprağı üst solunum yolları hastalıkları için çayı yapılarak tüketilir. Yüksek analjezik özelliği olan defne yaprağı boğaz enfeksiyonuna neden olan hücreleri azaltır. Balgam söktürücü etkisi ile boğazları temizler. Bir bardak suyun içine 2 defne yaprağı atıp 5 dakika kaynatın. 1 dakika bekledikten sonra süzüp içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyip tüketiniz. 

Yüksek ateşlenemler esnasında 5 bardak suyun içerisine 10 tane defne yaprağı atıp kaynatın. Daha sonra soğuyan suya temiz bir bez parçasını bu suya batırıp göğüs, ense ya da alnınıza koyun yarım saatte bir değiştiriniz. 

Besin atıklarından kaynaklı böbreklerde oluşan taşların düşürülmesinde de defne yaprakları oldukça etkilidir. kaynar suyun içine 4 yaprak defne atıp kaynatın. Günde bir defa tüketin. Her gün bir bardak tüketilen bu çay zamanla taşların erimesine ve mesaneden çıkmasını sağlar.

10 defne yaprağını toz haline gelene kadar öğütünüz. Bu toza daha sonra üzerine yarım su bardağı sıcak su ekleyip karıştırın. Bu karışımı saç köklerinize sürüp bir saat bekleyin. Saç köklerini besleyen karışım deforme hücreleri iyileştirir. Saçta bit ay da kepek varsa kısa sürede bitmesini sağlar.

Yüksek antioksidan sayesinde vücudu serbest radikallerden arındırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı adeta vücutta kalkan görevi görür.

Folik asit vücudun olmazsa olmazıdır. Vücudun günlük ihtiyacı olan folik asit hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Özellikle hamilelik süresinde alınması gereken bir maddedir. Bu madde kemik gelişiminde etkilidir. 100 gram defne yaprağı günlük folik asit ihtiyacını karşılar.

Yemeklerden sonra yaşanan mide ekşimesi gibi sindirim sorunları için 2 gram defne yaprağını yarım bardak su ile karıştırın. İçerisine toz halinde zencefil ekleyip kaynatın. 5 dakika sonra süzüp tüketin. Sindirim problemlerini sık sık yaşayan kişilerin günde iki defa tüketmesinde fayda var. 

Glukoz ve kolesterol seviyeleri düşürmede etkili olan defne yaprağı, hem şeker hastaları hem de kalp damar hastaları tüketebilir. 5 defne yaprağını bir bardak suda kaynatın. Sabah aç karna tüketin.

DEFNE AĞACININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda defne yaprağının herhangi bir yan etkisine rastlanmamıştır. Ancak her şeyin aşırısı gibi özellikle defne yaprağı çayının çok sık tüketilmemesi gerekir. Ayrıca tarife uygun şekilde defne yaprağı çayı yapılmalı.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir