Diş çürümesi nasıl önlenir? Tatlılardan sonra bir dilim peynir yerseniz…

Düzensiz ve bakımsız bir ağız bakımı ciddi diş hastalıklarına neden olur. Diş kaybı da bunun sonunda yaşanır. Ağız kokusu gibi sağlık sorunlarının yaşanmasına davetiye çıkarır. Peki diş çürümesi nasıl önlenir? Özellikle aşırı tüketilen şekerli besinlerden sonra bu durumun yaşanma olasılığı giderek artar. Uzmanlar bunun için bazı önerilerde bulunur. Tatlılardan sonra bir dilim peynir yerseniz ne olur?

Diş kaybı kısa sürede giderilmediğinde fonksiyon kaybının yanı sıra çeşitli ruhsal sorunlara da neden olur. Ciddi sorunlara neden olmasa bile dış görünüş olarak kişiyi etkileyen diş kaybı bir süre sonra ağız kokusuna iltihaplanmaların yaşanmasına sebep olur. Dolgu yaptırılarak giderilmeye çalışıldığında bile düzenli ağız ve diş bakımı yapılmadığı sürece boşluğa yapılan her çalışma kalıcı olarak bir fayda sağlamaz. Bu yüzden ağız ve diş bakımını düzenli yaptırmak gerekir. Özellikle ergenlik itibari ile diş kaybına neden olacak çürüme önlenmelidir. Bunun içinde diş çürümesini önleyici alışkanlıklar edinilmelidir.

BAKLAVA SONRASI BİR DİLİM PEYNİR TÜKETİRSENİZ…

Diş fırçalamanın yeterli olmadığını vurgulayan uzmanlar özellikle gün içinde sık sık tuzlu ya da sumak suyu gargarasını yapmayı önerir. Bunun yanı sıra tatlı tüketiminden sonra bir dilim peynirinde diş aralarında biriken atıkları temizler. Peynir ve erik gibi besinler bu gibi durumlarda ideal besin olduklarını vurgulanıyor. Ayrıca peynir içerdiği kalsiyum sayesinde diş köklerini güçlendirerek çürümeyi önler. Peynir içerdiği kazein maddesi bakterileri azaltırken diş yüzeyinde hasar almasını engeller. 

DİŞ EKSİKLİĞİNİN ZARARLARI NELERDİR?

Öncelikle dış görünüşü etkileyen eksik diş, yanak ve dudakların içe doğru çökmesine neden olur. Ayrıca zayıf bir görünüme neden olan eksik diş yaşlı bir görünüme sebep olur.

Diş zincirinin zayıflamasına neden olan eksiklik, diş devrilmesine, çürümesine, eğrilmesine ve azalmasına neden olur. Çiğneme fonksiyonun olumsuz etkiler.

Çene kemiğinin daha fazla çalışmasını sağlayan bu eksiklik eklemlerde ağrıya sese ve kilitlenmelere neden olur. 

Eksik diş estetik görünümü olumsuz etkilediğinden ve yüzün orantısal sistemini bozduğundan, ruhsal bozukluklara sebebiyet verir. Günlük yaşamı olumsuz etkilediğinden kişinin gülme yemek yeme ve toplum içinde rahat etmesini engeller.

Eksik diş kilo almaya neden olur. Bunun sebebi ise çiğnenmeden yiyecekler yutulduğunda ve bu yiyecekler mide tarafından tam öğütülmediğinden kilo aldırır.

DİŞ KAYBI NASIL ÖNLENİR?

Diş minesini güçlendirici besinler tüketilmelidir. Örneğin peynir, kereviz, kvi, yeşil çay, yoğurt ve maydanoz gibi besinler içerdikleri katesi yani bakteri yok edici madde sayesinde diş eti ve diş minesini koruyor. Ağız içerisindeki kötü bakterileri azaltıyor.

Yapay şeker tüketimi azaltılarak diş kaybı önlenir. Çünkü yapa şekerler diş çürümesini hızlandıran bakteri sayısını çoğaltırlar. Ayrıca diş eti enfeksiyonlarına zemin hazırlar.

Darbe ve travmalarda diş kaybını artıran faktörler arasındadır. Bu konuda özellikle sporcular dikkat etmelidir. Aynı zamanda sert yiyeceklerde diş kaybına neden olacağından bu yiyecekler farklı bir şekilde parçalanarak tüketilmelidir.

Asitli içecekler diş minesinin hızla çürümesine neden olabilir. 

Düzenli diş kontrolüne gitmekte ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Ayrıca diş ipinin ve fırçasının olmadığı zaman yemeklerden sonra şekersiz sakızla bu uygulama yapılabilir. Diş arasındaki kalıntılar sakız sayesinde çıkarılır ve tükürükteki asit azaltılır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir