Doğuma girmeden önce hangi sureler okunmalı? Kolay doğum için okunacak en etkili dualar
Hamileliğin son dönemlerine doğru artan endişe ve korkuyla beraber anne adayının kendilerini rahat hissetmesi kolay bir doğum için en önemli etkenlerdendir. Doğumun tahmin edildiğinden daha kolay ve zahmetsiz geçmesi için yapabileceğiniz bazı şeyler ise elbette mümkün. İşte doğum korkusu olan anne adaylarını ferahlatacak haberimiz sizlerle! Doğumun rahat ve kolay geçmesi için Kuran-ı Kerim’de geçen surelerden okunacak ayetler ise şunlardır…
Yoktan var eden Allah’ın ‘Tekvin’ olarak tanımlanan ‘yaratma sıfatına’ ilişkin en güzel örneklerinden birisi de insanın yaratılışı olan doğum mucizesidir. Bir insanın yaratılış mucizesine adım adım şahit olmak, tarif edilemez bir duygudur. İlk defa anne olacak kadınların daha öncesinde başlarına böyle bir mucize gelmediklerinden dolayı heyecanlı ve biraz da endişeli duygu içerisinde olduklarından dolayı karmaşık bir ruh haline girmesi elbette doğaldır. Anne karnındaki bebeğin ilerleyen zamanlarda salih bir kul ve hayırlı bir evlat olması için hamilelik döneminde anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar sesli bir şekilde bol bol Kuran-ı Kerim okumak, zikir çekmek ve hayırlı amellerde bulunmak gibi ibadetlerdir. Hamileliğin son dönemlerine doğru anne adaylarında artan doğum kaygıları, çevrelerinden duydukları olumsuz doğum tecrübeleridir. Günümüzde kulaktan dolma bilgilerle hareket edip, ‘Normal doğum’ yerine ‘Sezaryen’i tercih etmelerinin asıl nedeni de budur. Peki doğumun kolay geçmesi için ne yapılmalı? Doğum sırasında zorluk çekmemek için okunacak ayetler nelerdir? Doğumu kolaylaştıran dualar neler? İşte hamile kadınların okuması gerekenler…
AĞRISIZ DOĞUM İÇİN MERYEM ANA OTU KULLANIMI VE FAYDALARI
DOĞUMU KOLAYLAŞTIRAN MUCİZE MEYVE! HURMA İLE KOLAY DOĞUM
Kuran-ı Kerimde pek çok ayette bahsedilen Hurma nimetine, mucize meyve denmesinden maksat neredeyse her şeye yetecek kadar fayda sağlamasından kaynaklanmaktadır. Gündelik yaşantı içerisinde ayrı hamilelikte ayrı yararı olan hurma özellikle de doğuma yakın vakitlerde tüketildiği zaman rahmin doğal bir şekilde kendiliğinden genişlemesine yardımcı olur.
Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, doğumdan 4 hafta öncesinde günlük 6 adet tüketilen hurmanın tüketmeyenlere göre daha kolay doğum yaptığı tespit edilmiştir.
DOĞUMU KOLAYLAŞTIRAN KÜR TARİFİ! HAMİLELİKTE HURMA KÜRÜ
30 adet hurmayı kavanoza koyduktan sonra 1 tatlı kaşığı miktarında doğal tuz koyup ardında kalanı su ile doldurun. İçerisindeki faydalı mineral ve özlerin kaybolmaması için çelik değil tahta kaşık ile karıştırın. Kavanozu pamuklar arasında 6 hafta boyunca kapatıp süzgeçten geçirdikten sonra karışımı kavanoza ya da şişeye akıtın. İşte doğum kolaylaştıran kürünüz hazır!
KOLAY DOĞUM POZİSYONLARI NELERDİR? İDEAL DOĞUM POZİSYONLARI
1. EL VE DİZ POZİSYONU:
Pelvisin açılması için en ideal pozisyonlardan birisi de el ve diz hareketidir. Sırt ağrılarını geçirip bebeğin daha fazla oksijen almasına yardımcı olur.
2. OTURMA POZİSYONU
Bebek kendini aşağı doğru ittiğinde oturmak istemeniz normaldir. Perine bölgesini rahatlatmak ve oradaki yırtılma riskini azaltmak için yapılabilir hareketlerdendir. Yüksek tansiyonlu hamileler için uygun bir pozisyon değildir.
3. SQUAT POZİSYONU
Duvara karşı sandalyeyle ya da birinden yardım alarak pelvis açma hareketi olan squatı kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
4. MERDİVEN TIRMANIŞI HAREKETİ
Doğum sancılarınız olduğu sırada aniden bir hareketsizlik hissederseniz merdiven tırmanışı hareketi ile bebeğinizi hareketlendirebilirsiniz. Pelvis açmaya yardımcıdır.
DOĞUMA GİRMEDEN ÖNCE OKUNACAK DUALAR NELER? KOLAY DOĞUM DUALARI
MERYEM SURESİ
Kuran’ı Kerim’in 14. cüzünde yer alan Meryem suresinde, Hz. Meryem’in Hz. İsa’ya hamileyken çektiği sancıdan bahsedilmektedir (Meryem suresi 23. ayet). Daha sonraki ayette bu sancıların şifasına değinilmiştir.
Fe ecâehâl mehâdû ilâ ciz’ın nahleti, gâlet yâ leytenî mittu gable hâzâ ve kuntu nesyen mensiyyâ(mensiyyen).
(Doğum sancısı onu bir hurma ağacına yöneltti. “Keşke bundan önce ölseydim de unutulup gitmiş olsaydım!” dedi.
Bunun üzerine (Cebrail) ağacın altından ona şöyle seslendi: “Üzülme, Rabbin senin alt tarafında bir dere akıttı.)
A’RAF SURESİ
Fâtıma (r.a)’ın doğum sancısı başladığında Peygamber Efendimiz (SAV), Ümmü Seleme ile Zeynep binti Cahş’a, Fatıma’nın yanına gitmelerini validemizin doğumunda bu duayı okutmuştur. (İbn Sünnî, s.232, No: 625)
“Doğum yapacak hanımın sıhhat ve kolaylıkla doğumunu yapması niyetiyle, önce Âyete’l-Kürsî okunur, sonra Felâk ve Nâs sûreleri okunur. Bunlardan sonra da şu âyet okunur:”
“İnne rabbekümüllahüllezi halekas semavati vel erda fi sitteti eyyamin sümmesteva alel arşi yuğşil leylen nehara yedlübühu hasisen veş şemse vel gamera ven nücume müsehharatim bi emrih ela lehül halku vel emru tebarakellahü rabbül alemin.”(A’raf, 7/54)
(Şüphesiz ki Rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra Arş’a istivâ eden, geceyi, durmadan kendisini kovalayan gündüze bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğmiş durumda yaratan Allah’tır. Bilesiniz ki, yaratmak da emretmek de O’na mahsustur. Alemlerin Rabbi Allah ne yücedir!)
DOĞUM SONRASINDA ANNELERİ BEKLEYEN BAZI FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER
Hamilelikte bebek rahme düştüğü zaman, anne adayında anlam veremediğimiz değişiklikler görülebilir. Ancak, bazen bu değişiklikler doğum sonrasında görülebilir. İşte doğum sonrasında da görülebilen 7 değişiklik…
1- Göğüsleriniz hızla büyür. Nedeni ise bebeğinizi emzirme döneminden kaynaklanır.
2- Kabızlık görülebilir. Bebeğinizi dünyaya getirdikten birkaç gün sonra sert dışkı yapabilirsiniz.
3- Doğum yaptıktan sonraki ilk zamanlarda idrar yapma hissiyle tuvalete gitmenize rağmen hiç idrar yapamayabilirsiniz.
4- Kimi anneler doğumdan ortalama 6-8 hafta sonra regl olabilirken kimileri de aylarca regl olmaz.
5- 40 gün boyunca fiziksel yakınlık annenin sağlığı için önemlidir.
6- Nedensiz bir şekilde mutsuzluk duyabilirsiniz. Duygusal değişiklikler sıklıkla yaşanabilir.
7- Saçlarınız dökülebilir, ancak kaygılanmayın 6 ay sonra saçlarınız düzelecektir.
BEBEKLERE İSİM NASIL SEÇİLİR? İSİM KOYARKEN DİKKAT!
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!