En kolay hamur mayalama yöntemi! Çok amaçlı mayalı hamur tarifi! Mayalı hamurun gazını alma…

Puf puf kabarmış poğaçalar, yumuşacık ekmekler, mis kokulu pizzalar, yemelere doyamadığımız çörekler, börekler… Hamur işinin mutfağımızdaki yerine dair neler söylesek az kalır. 7’den 70’e herkesin severek yediği hamur işlerinin püf noktası mayalı hamurunda saklı. En kolay hamur mayalama yöntemini arayanlara özel muhteşem bir tarif paylaşıyoruz. Çok amaçlı mayalı hamur tarifi! Mayalı hamurun gazını alma…

Mayalı hamur, kuru ya da yaş maya ile yoğurduktan sonra uygun bir sıcaklıkta mayalanması için bekletilerek hazırlanan bir puf puf kabarmış, genellikle yumuşacık olan hamur çeşidir. Mayalı hamur ile poğaça, pide, ev pizzası veya açma yapabilirsiniz. Mükemmel hamur işleri yapmanın temeli de nefis kabarmış hamurlardan geçiyor. Bu hamurları evde yapmak için dikkat etmeniz gerekenler var.  Kullanımı en kolay maya instant mayadır. Küçük Paketlerde ya da büyük 100 gramlık paketlerde satılır. Kolay kullanımının sebebi una direk karıştırılarak kullanılmasıdır. Yaş mayayı kullanırken sıvıyla eritmek gerekir. Ekşi maya ya da nohut mayasını veya ayran mayasını kullanmadan önce hazırlamak uzun bir zaman alır ve kullanımı da zahmetlidir. Peki çok amaçlı mayalı hamur nasıl yapılır?

ÇOK AMAÇLI HAMUR MAYALAMA TARİFİ:

MALZEMELER

Bardak ölçüsü; 200 ml. -standart su bardağı

1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta
1 su bardağı ılık süt
1 paket kuru instant maya veya yarım paket yaş maya (kuru instant maya kullandım)
2 yemek kaşığı silme şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1, 5 tatlı kaşığı silme tuz
5, 5-6 su bardağı elenmiş beyaz un

YAPILIŞI

Derincene bir kabın içerisine; mayamızı şekeri ve ılık su-süt karışımını dökün. Elinizin dayanabildiği sıcaklık idealdir. Soğuk olursa; maya aktifleşmez, çok sıcak olursa da maya ölür.

3’lüyü tahta bir kaşık yardımıyla hafif karıştırıp, üstü kapalı mayanın önden aktive olması için 10 dakika bekletin.

Tuzunu da içine katıp, karıştırın. Tuzun mayayla temasını unla beraber yapın.

Ön maya alan karışımına, elediğiniz undan bardak bardak ekleyin. Ekledikçe elinizle mayayla unu karıştırın.

Yaklaşık 10-15 dakika, elimizin iç ayasını kullanarak hamuru sakız kıvamına getirin.

Süre sonunda hamurumuzu derin bir kabın içine alıp, üstü kapalı, tercihen sıcak bir zemin üstünde hamur en az 2 katına çıkana dek bekletin.

İsterseniz son haliyle oda ısısında üstü bez örtülü tepside, isterseniz 20 dakika fırının en düşük sıcaklığı olan 50 derecede bu işlemi tamamlayabilirsiniz.

EN KOLAY MAYALI HAMUR HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

İyi bir hamur hazırlayabilmek için öncelikle tüm malzemelerin oda ısısında ve taze olduğuna emin olmalısınız. Eğer tarifte sıvı ılık olmalı diye belirtilmişse mutlaka ısıtıp parmağınızın girebileceği sıcaklıkta olmasına özen gösterin. Aynı yoğurt mayalar gibi serçe parmağınızı sıvının içine koyun 10’a kadar bekletin eğer durabiliyorsa tamamdır. Sıcak geliyorsa soğumasını sağlayın yoksa mayanız ölür. Eğer soğuksa mayanız aktive olmaz hamurunuz kabarmaz. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız malzemelerinizi ölçmek en garanti yöntemdir. Kendi belirlediğiniz bir bardak ve kaşık ölçüsüyle sonrasında kendi ölçülerinizi yaratabilirsiniz. Her zaman tartı en garantili yöntemdir. Özellikle ekşi maya ya da nohut mayası yapıyorsanız tartısız yapmanız çok zor olacaktır.

YAŞ MAYA NASIL KULLANILIR?

Yaş mayayı aktive etmek için yukarıda bahsettiğim ısıda ılık sıvıyla mayayı buluşturmak gerekiyor. Aktivasyonun hızlanması için şekerden yardım alınabilir. Hem mayalanma sürecini hızlandırır hem de mayanın üremesini kolaylaştırır.

KURU MAYA NASIL KULLANILIR?

Kuru mayada ise direk una karıştırarak kullanabileceğiniz gibi tarifte eğer sıvı ile karıştırma öneriliyorsa direk kullanım sağlanır. Yine şeker ekleyerek aktivasyon hızlandırılabilir.

En önemli püf noktası maya ile tuzun temasının ilk aşamada olmamasıdır. Tuzu mayayı sıvı ya da unla karıştırarak kullanırken en son aşamada direk karışmayacak şekilde eklenmesine dikkat edilmelidir. O sebeple tariflerdeki malzemelerin karıştırılma sırası çok çok önemlidir.

MAYALI HAMURUN GAZI NASIL ALINIR?

Bu aşama tariften tarife değişir. Ama mutlaka hamuru öldürmeden, hacmini çok kaybettirmeden toparlama işlemine denir gaz alma.Kabın yanlarına yapışan hamuru tutup içe getirmek suratiyle hafifçe yapılabilir. Buraya kadar gelmişseniz harika bir mayalı hamura sahipsiniz demektir. Buradan sonra porsiyonlama ve şekil verme kısımları gelir.

İsterseniz poğaça isterseniz ekmek sterseniz çörek ne yapacağınıza karar verip ona uygun iç harçla buluşturup şekil verip tepsiye yerleştirmelisiniz. Eğer elinizi yavaş tutarsanız hamurunuz diğer bir yandan mayalanmaya devam edecektir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir