En kolay patatesli çilav nasıl yapılır? Çilav nedir?

Hiç patatesli pilav denemiş miydiniz? Tarihi çok eskiye dayana ve çilav olarak adlandıran bu lezzet aslında bir teknik. Patatesin en güzel halini yapabileceğiniz muhteşem pilav tarifini sizlerle paylaşıyoruzç İlk defa duyanlar için patatesli çilav tarifi yazımızda.

16. yüzyılda Türki kökenli Muhammed Ali Ba’urşi-Bağdadi tarafından yazılan ve gene aynı yüzyılda Şah Abbas hükümdarlığında derlenen yemek kitaplarından edinilen bilgilere göre bugün İran’da pişirilen pilav ve çilav o dönemdeki tekniklerle tam bir benzerlik içindedir. Pilav ve çilav derken ikisinin birbirlerinde farkı; Pilav Tükçesi, çilav Farsçası gibi anlaşılabiliyor, aslında çilav, yalın olarak pişirilmiş pirinç; pilav ise, içine et, tavuk, sebze, bakliyat katılarak pişirilmiş yemeğin adıdır. Çilav ve pilav aynı yöntemle pişiriliyor. Çilav sade olarak pişirilmiş; pilav pirince diğer besinlerin katılmasıyla pişirilmiş olanıdır. Bugün sizlere patatesli çilav tarifini veriyoruz. Muhteşem lezzeti ve kıvamıyla, damaklarda iz bırakacak patatesli çilav tarifi için yazımızı inceleyebilirsiniz. 

PATATESLİ ÇİLAV TARİFİ:

MALZEMELER

2 bardak uzun pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı tuz
5 adet patates

YAPILIŞI

Pirinci bol tuzlu suda bir saat kadar bekletin. Patatesleri incecik halka şeklinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin.

Büyükçe bir tencereye bol miktarda su koyun. İçine bir tatlı kaşığı tuz atın. Su kaynayınca suda bekletip yıkanmış pirinçleri suyun içine atın.

7-8 dakika makarna kaynatır gibi kaynatın. Soğuk suyun altında pirinçleri yıkayıp suyunun iyice süzülmesi için kenarda bekletin.

Tencereyi tereyağı ile iyice yağlayın. Dilimlenmiş patatesleri tencerenin alt kısmına ve kenarlarına yan yana sıralayın.

Sıralanmış patateslerin üzerine tuz, karabiber atın. Haşlanmış pirinçlerin yarısını üzerine koyun. 2 kaşık tereyağını parça parça koyun.

Pirincin diğer yarısını da koyup üstüne tereyağının gerisini ilave edin. 30-35 dakika pişirin. Tencereyi ters çevirip servis yapın.

Afiyet olsun…

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir