En kolay pestil nasıl yapılır? Ev yapımı pestilin faydaları! Erikten pestil yapımı…

Anadolu’da çok eski yıllardan itibaren pestil, yazın lezzetiyle damaklarda iz bırakan meyvelerin kış aylarında da afiyetle yemek için bir saklama yöntemidir. Genellikle kara erikten yapılan pestili sizler de evde yapabilirsiniz. Peki evde pestil nasıl yapılır? Kara erikten pestil yapımı ve faydaları bugünkü yazımızda.

Teknolojinin henüz yaygınlaşmadığı zamanlarda meyveleri uzun süre saklamak için kullanılan pestil yöntemi, anneanne ve babaannemlerimizin mutlaka kışın sofraya getirdikleri enfes bir besindir. Pestilin adının, meyve şekerlemesi anlamında İtalyanca pastillo sözcüğünden geldiği belirtilmektedir. Tatlı niyetine de tüketebileceğiniz pestil, hem sağlığa faydalı hem de enerji kaynağı. Birçok meyveden enfes pestiller yapılabiliyor. Bu meyvelerin ortak özellikleri posalarının çıkabiliyor olması. Muz gibi posası çıkmayan kurutmaya el verişli olmayan meyveler ne yazık ki pestil yapımında kullanılamıyor. Elma, ayva, dut, üzüm, havuç, şeftali, erik, kızılcık vb. gibi meyvelerden pestil yapılabiliyor. 

EVDE PESTİL YAPIMI:

Elinizdeki meyveleri (portakal, dut, vişne, elma, erik, şeftali vb) yıkayın ve varsa kabuklarını soyun. Ardından minik parçalar halinde doğrayın ve bir tencerenin içerisine aktarın. Varsa çekirdeklerini de bu aşamada çıkarmaya özen gösterin. Ardından kısık ateşte üzerine 1 kilo meyveye 1,5 su bardağı su oranında su ilave ederek ağır ateşte pişirin. Daha sonra şeker ve nişasta da ilave ederek pişirmeye devam edin.

Ardından rondodan geçirip püre haline getirin. Varsa çekirdeklerini süzdürmek için tel süzgeçten geçirin ve incecik bir fırın kağıdının üzerine ya da temiz bir tülbentin üzerine hazırladığınız pestili yayın. Daha sonra güneş gören ve temiz bir ortamda kurumaya bırakın. Öyle bir imkanınız yoksa 100 derecede ısıtılmış fırında pestilleriniz hafif kuruyana kadar yaklaşık 3 saat kadar pişirin.

Güneşin altında yaklaşık 1 hafta içerisinde kuruyacak ve lezzeti de oturacaktır. Dilerseniz yapım aşamasında kurutmaya bırakmadan önce içerisine ceviz, fındık, fıstık gibi malzemeler ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun…

EV YAPIMI PESTİLİN FAYDALARI

Önemli bir selenyum kaynağı olan pestil, düzenli ve belli miktarlarda tüketildiği takdirde selenyum seviyesini dengeler. Selenyum sayesinde vücudun bağışıklık sistemini destekler, özellikle tiroid tedavisine destek olur.

Şeker ihtiyacınızı özellikle içerisinde rafine şeker olmayan pestiller, sağlıklı bir şekilde giderir ve dengeler.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir