En kolay siyez unlu ekmek tarifi! Siyez buğdayı nasıl kullanılır ve faydaları nelerdir?

Son yılların en çok konuşulan konularından biri olan siyez ekmeği adeta vücuda sağladığı faydalarla uzmanların dikkatini çekti. Organik ve sağlıklı beslenme konusunda uzman olan kişilerin de bildiği siyez buğdayının tarihi günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Peki çok bahsedilen siyez unlu ekmek nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir? İşte merak edilen sorunun yanıtı:

Genetik yapısı bozulmadığından insan sağlığını beyaz un gibi tehdit etmeyen siyez buğdayı unundan yapılan ekmek de besin değeri bakımından zengin bir ekmek türüdür ve bu özelliği sayesinde sağlık üzerinde onlarca olumlu faydası vardır. Dayanıklı bir buğday türü olan siyez, glüten oranı diğer buğday çeşitlerinden daha azdır. Bununla doğru orantılı olarak siyez ekmeği glüten oranı da düşüktür. Kalsiyum, thiamin (B1), riboflavib (B2), niacin (B3), demir, folat, pantotenik asit, fosfor, folik asit, magnezyum, çinko, bakır, selenyum, mangan ile A,C,D,E,K, B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengin olan siyez buğdayından günümüzde en çok ekmek yapılıyor. Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Fas ve Yugoslavya’da yetişen siyez, taş değirmenlerde öğütülerek bulgur ve una dönüşüyor. Bugünkü yazımızda siyez unundan uzmanların da önerdiği gibi ekmek yapımını sizlere sunuyoruz.

SİYEZ BUĞDAYLI EKMEK TARİFİ:

MALZEMELER

2 su bardağı süt
1 su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 paket instant maya (10gr)
Aldığı kadar un

YAPILIŞI

Derin bir kaba sütü, suyu, zeytinyağı, tuz, şekeri ve mayayı karıştırın.

Yavaş yavaş unu ekleyin, kulak memesinden hafif yumuşak güzel bir hamur elde edin.

Üstünü nemli bir bezle örterek yaklaşık 8 saat hamuru dinlendirin. Mümkün mertebe sıcak bir yerde hamuru mayalandırın.

Daha sonra ekmeği yağlı kağıdın üzerinde şekilli verip 180 derecede 50 dakika pişirin.

Afiyet olsun…

SİYEZ BUĞDAYININ FAYDALARI

Yüksek oranda antioksidan içeren siyez ekmeği hücreleri serbest radikallere karşı korur. 

100 gram ağırlığındaki siyez ekmeği yaklaşık 4 gram yağ içerir. Bu oran bir yetişkinin günlük yağ ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 6’sına eşdeğerdir.

Siyez ekmeği glisemik indeks oranı düşüktür. Dolayısıyla sindirimi uzun sürer.

Folik asit bakımından zengin bir besin olan siyez ekmeği bu özelliği nedeniyle özellikle çocuklar, hamileler ve emziren annelere tavsiye edilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre siyez buğdayından yapılan ekmek beyin fonksiyonlarını iyileştirmektedir. Hafızayı güçlendirerek unutkanlığın önüne geçtiği bilinmektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir