Geçmişten günümüze ayakkabı modelleri!
Modanın geçmişi yüzyıllar öncesine dayanırken özellikle ayakkabıların günümüze kadar olan değişimi moda severlerin dikkatini çekiyor. İşte geçmişten günümüze ayakkabı modelleri…
Geçmişi M.Ö 3500’lere kadar dayanan ayakkabıların icadının Amerikalı yerlilere ait olduğu söylense de bu konuda en üretici toplum olarak Mısırlılar kabul ediliyor. Ortaya çıkışını, ilk insanlardan bu yana ele alırsak; yeryüzünün sert koşullarına, keskin kenarlı taş veya kaya parçalarına, kızgın ya da dondurucu soğuklara karşı korunmak için ağaç kabuklarından, yapraklardan ve daha sonraki dönemlerde de hayvan derilerinden ayakkabılar yapıldı. İlk çağlardan bu yana vazgeçilmez bir giysi olan ayakkabılar aynı zaman bir statü göstergesi olarak da hayatımızda varlığını sürdürmüştür.
Ayakkabılar dünyada çok farklı iklimlerde yaşayan insanların yaşam standartlarına göre değişiklik gösterdiği gibi tarih boyunca moda da bu parçalar üzerinde etkisini sürdürdü. Araştırmalara göre bilinen ilk ayakkabı türünün sandalet olduğu biliniyor.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYAKKABI MODELLERİ
Mısır’ın 18. hanedanından Tutankamun’un hazineleri arasında yer alıyor. Tarihin ilk ayakkabı/terliklerinden olan bu sandalet şu anda Kahire’deki Kahire Müzesi’nde sergileniyor.
Bu sandalet de Mısır’dan ve bitki kökleriyle boyanmış. Şu anda İsviçre’de Bally Müzesi’nde sergileniyor.
Bu sandaletlerin de İsrail’de bir ormanda bulunduğu iddia ediliyor.
M. Ö. 800’lü yıllara ait bu demir ayakkabı, İsviçre’deki Bally Müzesi’nde sergileniyor.
Bu gümüş sandal Bizans Dönemi’ne ait. Sadece bu ayakkabının malzemesine ve işlemesine bakarak Bizanslıların zengin insanlar olduğu anlaşılabiliyor.
Bu 15 – 16 yüzyıl civarında Perslilerin kullandığı bir ayakkabı. Şu anda Roma International Ayakkabı Müzesi’nde sergileniyor.
Fransa’da III. Henry zamanına ait bu ayakkabı, kenar süsleriyle dikkat çekiyor. Bu deri kadın ayakkabısı Roma İnternational Ayakkabı Müzesi’nde sergileniyor.
Mavi deri üzerine gümüş ipliklerle işlenmiş bu kadın ayakkabısı 17. yüzyıla ait.
Deri ve işlemeli kumaştan yapılmış bu bot, daha çok at biniciler için yapılmıştı.
Antik Yunan’ın efsanevi kralı Agamemon, bacaklarını ve ayaklarını, gördüğünüz bu gümüş zırhlı ayakkabının benzerleriyle koruyordu. 4.5 kilo olan bu bot şimdi Roma İnternational Ayakkabı Müzesi’nde sergileniyor.
Bu zarif kadın ayakkabısı ise efsanevi Fransız Kraliçe Marie -Antionette’e ait. 10 Ağustos 1792’de bulunan bu ayakkabı Paris’te Carnavalet Müzesi’nde sergileniyor.
Özenle işlendiği her halinden belli olan bu topuklu terlikler 18. yüzyılın başlarında Fransa’da keşfedildi.
Bu tür terlikler 18. yüzyılda sevgililer tarafında birbirlerine hediye edilirdi. Terliğin ucu ne kadar yüksekse, sevginin de o kadar büyük olduğu anlamına geliyordu…18. yy’a ait bu terlikle rural, popüler sanat müzesinde sergileniyor.
1855 yılına ait bu ayakkabı deri ve kumaş karışımı. Şimdilerde Roma Ayakkanı Müzesi’nde sergileniyor.
Siyah deri ve satenden yapılan bu ayakkabı yürümek için oldukça rahatsız. Süslemek için de küçük bir porselen düğme kullanılmış. Ayakkabının topuk yüksekliği 20 santimetre. 1900 yılında Vienna, Avusturya’da keşfedilmiş.
19. yüzyıla ait bu ayakkabı Çin saraylarında giyiliyordu. Bu beyaz porselen ayakkabı Roma International Ayakkabı Müzesi’nde sergileniyor.
Bu bot 19. yüzyıl Çin’ine ait. Sateni korumak ve bozulmasını önlemek için metal zımbalarla süslenmiş. Ayrıca üzerinde altın rengi ve siyah dragon işlemeleri var.
Bu ayakkabı, A. Gillet isimli bir ayakkabıcının 1928 – 1930 yılları arasında tasarlayıp hayata geçirdiği bir model.
1942 yapımı bir savaş ayakkabısı.
1947 yılında Sarkis Der Balian isimli tasarımcı tarafından yaratılmış kırmızı saten ayakkabı.
Uzun, pembe botlar 1950 yılının Paris’ine ait. Giyip çıkarması daha kolay olsun diye ön kısmına 17’şer adet düğme eklenmiş.
Cindrella’dan esinlenen 1950 yapımı bir Sarkis Der Balian ayakkabısı.
,
Bu pembe, deri ayakkabıya tarihin ilk babeti diyebiliriz. 1955 yılında plajda giyilmek için tasarlanmış.
Salvatore Ferragamo tasarımı 1956 tarihli ayakkabı.
Bu ayakkabı Marilyn Monroe için 1960 yılında Let’s Make Love filminin çekimleri sırasında tasarlandı. Ayakkabıyı Salvatore Ferragamo tasarladı.
François Villon tasarımı renkli süet bot. (Paris 1980 -1981)
Dama tahtası modelli Louis Vuitton ayakkabı. (1998)
Roger Vivier’in ‘Havuç’ sandaleti. (2002)
2003 yılında İngiltere Kraliçe’si 2. Elizabeth için tasarlanan Vivier ayakkabısı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!