Gedelek turşusu nedir ve Gedelek turşusu nasıl yapılır? Gedelek turşusunun farkı

Halkının %90 ‘ının turşu üreticisi olduğu Gedelek’te yılda ortalama 50 bin ton turşu üretiliyor ve bu turşular sadece iç pazarda tüketilmekle kalmayıp, 40’tan fazla çeşidi ile dünyanın bir çok ülkesine ihraç ediliyor. Herkesin severek yediği Gedelek turşusunun farklarını ve nasıl yapıldığını sizlerle paylaşıyoruz.

“Turşucu köy” olarak bilinen Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı kırsal Gedelek Mahallesi’nde üreticiler, hava sıcaklıklarının azalması ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla üretime hız verdi. Nüfusu 2 bine yaklaşan mahalledeki 70 imalathanede hazırlanan turşular, yurdun dört bir yanına gönderiliyor. Ürünler Suudi Arabistan, Azerbaycan, Gürcistan, Katar ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye de ihraç ediliyor. Halkının yüzde 90’ı turşu üreticisi olan Gedelek’te ağırlıkla salatalık, lahana ve biberle doğal yöntemler kullanılarak turşu kurulan imalathanelerde, siparişlerin yetiştirilmesi için yoğun çaba harcanıyor.

GEDELEK TURŞUSUNUN FARKI NEDİR?

Gedelek jeolojik olarak bereketli bir havza içinde yer alır. Bu havzadan gelen su, yüksek oranda kalsiyumlu kireç kayaçlarından süzülerek Pınarbaşı‘ndan imalathanelere ulaşır. İşte bu yüksek kalsiyum-kireç içeren sular, turşuda aranan o “kütür kütürlük” özelliğini verir.

Gedelek Turşusu’nu diğer turşulardan ayıran en belirgin özelliği ise bu zengin sularla kurulmuş olmasıdır. Bu suyun ve Gedelek turşusunun namı almış başını gitmiş olacak ki, dünyanın farklı yerlerinde Gedelek Turşusunun lezzetini yakalamak için turşu üreticilerinin musluk suyuna sönmüş kireç kattığı (ilaç) bile rivayet edilir. Ancak bu denemeler sonunda Gedelek Turşusunun lezzeti asla yakalanamamıştır.

“KALİTE ARAYAN KESİNLİKLE BURAYA GELİR”

Mahalle muhtarı Mehmet Dönmez, yaklaşık 70 yıldır Gedelek halkının büyük çoğunluğunun geçimini turşu üretiminden sağladığını söyledi.

Gedelek’te üretim kapasitesinin her geçen yıl arttığını anlatan Dönmez, “Şu anda burada 3’üncü kuşaklar turşuculuk yapıyor. İstanbul, İzmir, Ankara ve Türkiye’nin diğer şehirlerindeki turşu dükkanlarını işletenlerin büyük kısmı Gedeleklidir ya da Gedelek’ten alıp satmaktadır. İç piyasada Gedelek turşularının hakimiyeti vardır. Özellikle kalite arayan kesinlikle buraya gelir. Yılların verdiği birikim ve kendimize has Pınarbaşı suyumuzun etkisiyle ortaya çok kaliteli turşular çıkıyor” dedi.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir