Havucun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Düzenli havuç suyu içerseniz ne olur?

A vitamini bakımından en zengin besin olan havuç, turuncu dışında mor, siyah, kırmızı, beyaz ve sarı gibi renkleri de vardır. Turp ailesine bağlı olan havuç, göz sağlığında gece görünüşü artıran mucize bir besindir. Peki havucun faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Düzenli havuç suyu içerseniz ne olur? Haberin detayında havuca dair her şeyi bulabilirsiniz.

Tarihi kitaplarda anlatılanlara göre havuç, Orta Asya kökenlidir. İlk tarımda ekilmeye başlandığında kökleri yerine çıkan yeşil yaprakları tüketilirdi. Yeşil yaprakları yakın akrabası olan maydanoz, kişniş, rezene, anason ve kimyon gibi kurutulur ve alternatif tıpta kullanılırmış. Havuç tohumlarının ilki ise Güney Almanya topraklarında M.Ö yıllara aittir. Daha sonra kökünün pişirilip tüketildiği fark edilir. İlerleyen zamanlarda ise alternatif tıpta ilaç olarak kullanılmıştır. Lapası zeytin yağı ile karıştırılıp krem elde edilir. Bu krem yaraları çabuk iyileştirir. Bunun dışında havuç kaynatılıp suyu tüketilir. Bu su sindirime iyi gelir. Tüm bunların yanı sıra havuç A vitamini bakımından doğada bulunan en güçlü besindir. A vitamini gözdeki sarı noktanın daha iyi görmesini sağlar. Doğada en sık kullanılan turuncu havucun yanı sıra daha birçok rengi bulunur. Yunan tıp kitaplarında faydaları ve kullanım alanları saymakla bitmeyen havuç çiğde tüketilebilir.

ZENCEFİLLİ HAVUÇ SUYUNUN FAYDALARI

HAVUCUN FAYDALARI NELERDİR? HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kök sebzelerinde en fazla vitamin ve minerale sahip olan havuç, lif kaynağı bakımından da zengindir. Bu özelliği sayesinde iyi bir antioksidan olan havuç vücuttaki hücrelerin performansını artırır. 

Beta karoten maddesi hücrelerin mutasyona uğramasının önüne geçer. Bu madde bakımından zengin olan havuç, düzenli tüketildiğinde kolon ve meme kanserini önler. Yapılan araştırmalarda meme kanseri yaşanma ihtimali olan kadınların düzenli havuç tüketerek hücrelerin kötü tümöre dönüşmesinin önüne geçtiği görülmüştür. 

Bir ay boyunca düzenli tüketilen çiğ havuç kandaki kötü kolesterolü dengeler. Bununla beraber kan basıncını da olumlu etkilediği için yüksek tansiyonu kalp ve damar hastalıklarının önüne geçer. İsveç bilim adamlarının yaptığı araştırmada kalp krizi geçirme ihtimali olan hastalara düzenli havuç tüketimi sağlanmıştır. Bunun sonucunda hastaların yüzde 70’inin kalp krizi riskinin azaldığı görülmüştür.

Göz içinde azalan sıvı ve vitamin görme kaybına neden olur. Özellikle görmeyi destekleyen sarı noktanın fonksiyonu düşer. Ancak A vitamini bakımından zengin olan havuç, göz içi vitaminleri artırarak görme kabiliyetini artırır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan gece körlüğünün de önüne geçer. 

Kandaki şeker artıkça ya da azaldıkça diyabet hastalığı ortaya çıkar. Bu durum beraberinde ciddi hastalıkları da getirir. Antiseptik özelliği olan havuç kandaki şeker seviyesini düzenler. 

Havuç sindirim problemlerinin de önüne geçer. Bağırsakların performansını artırır. Mide asidini düzenler. İçerdiği lif sayesinde midedeki gastirik asitlerin çoğalmasının önüne geçer. Yemek sonrası mide şişkinliği ya da gaz sıkışması gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkların yaşanmasını engeller.

Topraktaki tüm mineralleri barındıran havuç çiğ tüketildiğinde diş kökünü güçlendirir. Tükürük bezlerindeki besin atıklarını temizler. Alkalik madde bakımından zengin olduğundan ağız içindeki bakteri sayısını azaltır. Ağız kokusu ve enfeksiyonu gibi durumların önüne geçer. 

Güçlü C vitamini sayesinde antibakteriyel etki gösterir. Kandaki beyaz hücrelerin sayısını artırır. Bağışıklığı güçlendirir. Mevsimsel geçiş hastalıklarının yaşanma olasılığını azaltır. 

DÜZENLİ HAVUÇ SUYU İÇERSENİZ NE OLUR?

İleri yaş görme kaybı engellenmiş olur. Kansere yakalanma riski azalır. Mide asidi düzenlendiğinden gastirit ve ülser gibi hastalıkların önüne geçilir. Kan basıncını dengeler. Hafıza gücünü artırarak tam konsantre sağlar. Kronik baş ağrılarının yaşanmasını önler. Hamile kadınların amnisyon sıvısının artmasında yardımcı olur. 

İBRAHİM SARAÇOĞLU’NUN HAVUÇ SUYU ÖNERİSİ

Düzenli olarak 2 ay kesintisiz her akşam yemeğinden 1 saat sonra taze sıkılmış havuç suyu tüketilebilir. 2 ay sonra haftada 3 güne düşürülmeli. Her tüketimde havuçlar meyve sıkacağında taze yapılmalı. 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir