İftardan sonra şişkinlik için ne yapmalı? Ramazanda şişkinliğe ne iyi gelir?

Mübarek Ramazan ayında uzun süre yemek yememe, hareketsizlik ve iftardan sonra uyuÅŸukluk nedeniyle metabolizma yavaÅŸlar. Ayrıca uzun süre aç kaldıktan sonra yemeÄŸe yüklenmekte karın ÅŸiÅŸkinliÄŸine sebep oluyor. Birçok kiÅŸinin yaÅŸadığı sorunlardan biri olan iftardan sonra ÅŸiÅŸkinlik için ne yapmalı? Ramazanda ÅŸiÅŸkinliÄŸe ne iyi gelir? Ä°ÅŸte Ä°ftardan sonra mide ÅŸiÅŸkinliÄŸini geçirmenin yolları…

Ramazan’da iftar ve sahur sonrası yaÅŸanan gaz, sindirim, hazımsızlık, ÅŸiÅŸkinlik gibi sorunlara karşı mideyi rahatlatan içecekler tüketmek gerekiyor. Beslenme uzmanlarına göre farklı türlerdeki yemekleri karıştırmak, ihtiyaçtan fazlasını yemek, lokmaları hızlı ve iyi çiÄŸnemeden yutmak ve yemek esnasında çok fazla su içmek, mide salgılarının yeterince salgılamamasına ve hazımsızlığa neden olmakta. Bunu önlemek için yemekten hemen sonra koltuÄŸa yıkılıp kalmamak için porsiyonlarda ölçülü olmalı, mideyi çok fazla zorlamamak gerekiyor. Ä°ÅŸte Ramazan ayında mideyi rahatlatan ve ÅŸiÅŸkinliÄŸi azaltmak için bazı öneriler:

İFTAR SONRASI ŞİŞKİNLİK YAŞAMAMAK İÇİN ÖNERİLER

Uzman Diyetisyen Hilal Konak; şişkinliği gidermek için kakule çiğnenebileceğinin altını çizdi, konuyla ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

  • Sindirim problemleri yaÅŸamamak için yiyecek ve içeceklerin çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Çorbalar mutlaka ılık ÅŸekilde tüketilmelidir. Çorba tüketiminden sonra 10-15 dakika kadar bekleyip ana yemeÄŸe geçmek, hazımsızlık ve ÅŸiÅŸkinlik problemlerini engelleyecektir.

iftar sonrası şişkinlik nasıl önlenir

  • Yemekler küçük porsiyonlarda, yavaÅŸ ve iyi çiÄŸnenerek tüketilmelidir. Böylece tokluk hissi daha kolay oluÅŸacaktır ve besinler daha kolay sindirilecektir.
  • DoÄŸru piÅŸirme yöntemi uygulamak çok önemli. Yemekler piÅŸirilirken kızartma, kavurma yöntemleri uygulanmamalıdır. En doÄŸru piÅŸirme yöntemleri ızgara, fırın, haÅŸlama veya buÄŸulamadır.

hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler

  • Çorbalara ya da yemeklere eklenen kimyon ÅŸiÅŸkinliÄŸi azaltmada oldukça etkilidir.
  • Ä°ftardan 1-2 saat sonra tüketeceÄŸiniz 1 fincan rezene çayı ÅŸiÅŸkinlik problemini hafifletecektir. Papatya çayı, nane çayı ve yeÅŸil çay da ÅŸiÅŸkinliÄŸe iyi gelen diÄŸer bitki çaylardır.

ramazanda şişkinlik için rezene

  • Kakule çayı içebilir ya da kakulenin kendisini çiÄŸneyebilirsiniz. Kakule; mide krampları, ÅŸiÅŸkinlik, ağız kokusu, diÅŸ ve diÅŸ eti problemlerinin giderilmesinde çok faydalıdır.
  • Sahurda bol su içilmeli kahve çay tüketimine sınırlamak gerekiyor. 
  • Sahurda sizi tok hissettirdiÄŸi, yavaÅŸ sindirdiÄŸi ve saatlerce enerji saÄŸladığı için tahıl, kepek ve tam buÄŸday ekmeÄŸi gibi lif açısından zengin yiyecekler yiyin.

  • Tatlıları bayrama saklayın. Alkolsüz içecekler ve tatlılar yerine taze meyve suları ve meyveleri tercih edin.
  • Derin yaÄŸda kızartılmış börekler gibi kızarmış yiyecekler. Ayrıca yaÄŸlı etler, kızarmış pilav, patates kızartması, kızarmış sebzeler, tam yaÄŸlı süt, bütün krem ​​peynir ve diÄŸer iÅŸlenmiÅŸ gıdalardan kaçının.

işlenmiş gıdalar

  • Fırında börek, haÅŸlanmış köfte, ızgara balık ve tavuk, az yaÄŸlı sütlü tatlılar, fırında içli köfte vb. daha saÄŸlıklı olan bu piÅŸirme yöntemini kullanabilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir