Kepçe kulak nedir ve neden olur? Kepçe kulak ameliyatı (Otoplasti) nasıl yapılır?

Ülkemizde ve tüm dünyada yaygın olarak görülen kepçe kulak vücudun genel işleyişinde bir etkisi olmayan, dolayısıyla tam olarak bir hastalık olarak nitelendirilemeyen estetik açıdan bireyleri oldukça fazla rahatsız etmesi nedeniyle ameliyatla ortadan kaldırılıyor. Peki kepçe kulak neden olur? Kepçe kulak ameliyatı (Otoplasti) nasıl yapılır? tüm sorularınızın yanıtı bugünkü yazımızda.

Kulaklarda estetik kaygıyı bozan unsur şekil bozukluğu yani kepçe kulaktır. Bazı kişilerin kulak kıkırdağı zayıf olur bundan dolayı kıvrımların yeterli oluşmaması kulakların öne yada yana doğru kıvrılmasına neden olur. Bu duruma da kepçe kulak adı verilir. Kepçe kulak problemi genellikle genetik yani aileden gelen bir şekil bozukluğudur. Kepçe kulak, çocuklarda 6 yaşından itibaren gözle görülebilir bir duruma gelir. Özellikle okul çağındaki çocuklar için kepçe kulak problemi arkadaş çevresinde ve yeni gireceği ortamlarda sıkıntı yaratabilir. Kepçe kulaklar kadınlar tarafından saçlarıyla gizlendiği için çok büyük bir sorun teşkil etmez fakat erkekler için durum kadınlarda olduğu gibi kolay değildir. Özellikle ilkokul çağından ergenlik dönemine kadar erkeklerde kepçe kulak sorunu derin psikolojik yaralar açabilir. Kepçe kulaklar okulda alay konusu olabileceği gibi büyüme çağında olan çocuklar için hassas bir noktadır.

KEPÇE KULAK AMELİYATI KİMLERE YAPILIR?

Kulağı normalden büyük olan kişilere;

Kulağında öne doğru eğiklik olan, anatomik olarak ve görünüş olarak farklı gözüken kişilere yapılabilir.

Kepçe kulakta esas problem kişinin bu anatomik farklılığı kabullenememesi veya okullarda yaşıtları tarafından alay konusu olmalarıdır (sosyal kabulsüzlük). Bu nedenle bu bozukluğun düzeltilmesini isteyen yetişkinler ve 6-7 yaşından itibaren çocuklar ameliyat olabilirler. Kız çocukları saçları ile kulaklarını gizlemeye çalışırken erkek çocuklarda daha erken yaşlarda ameliyata başvurulduğu görülmektedir.

KEPÇE KULAK AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Kulak estetiği ameliyatı için kullanılan birçok teknik mevcut olup hepsinde hedef aynıdır. Kullanılan teknikler farklı olsa da burada başarıyı etkileyen en önemli unsur hekimin tecrübesi ve hastanın kulaktaki deformasyon derecesidir. Cerrahın tercihine göre kesi yeri farklılık göstermektedir. Bazen kulağın tam arkasından kesi yapılır, bazen ise kulak önü tercih edilir. Kulağın ön tarafında yapılan kesi ile ameliyat daha kolay gerçekleşir fakat kulak arkasında olan keside ameliyat izinin çok daha kolay gizlenmesini sağlar.

Sonuç olarak her iki yönteminde avantaj ve dezavantajı vardır. Kepçe kulak operasyonu için başvuran hastaların çoğu kulak kıvrımlarının az olması şikayeti ile gelir. Yani kulak ile saçlı deri arasındaki açılanma normaldir. Bu hastalarda “modifiye kaye” yöntemini kullanılabilir. Bu yöntem ile hastanın cilt yüzeyinde kesi izleri olmaz sadece iğne delikleri açılır. İşlem bu deliklerden gerçekleşmektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir